Κορωνοϊός: Τα οκτώ μέτρα της Αθηνάς Λινού για την αντιμετώπιση της πανδημίας
reader.gr
Κοινωνία

Κορωνοϊός: Τα οκτώ μέτρα της Αθηνάς Λινού για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να μειωθεί η έξαρση του κορωνοϊού, προτείνοντας οκτώ μέτρα για να συμβεί αυτό, αναφέρθηκε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

Η Αθηνά Λινού μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, αναφέρθηκε στα 1.547 κρούσματα της σημερινής (28/10) ημέρας, ενώ δήλωσε ότι τα νέα μέτρα που ελήφθησαν πριν λίγες μέρες έπρεπε να είχαν επιβληθεί  ένα μήνα νωρίτερα.

Μάλιστα η καθηγήτρια επιδημιολογίας πρότεινε οκτώ μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, όπως το κλείσιμο των κλειστών χώρων εστίασης και τηλεργασία σε ποσοστό 90%.

Τα οκτώ μέτρα της Αθηνάς Λινού

  1. Χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, καθώς πολύ εύκολα μία περιοχή μεταπηδά από το «πράσινο» στο «πορτοκαλί» και από το «πορτοκαλί» στο «κόκκινο», ώστε να προβλεφθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα αυτή η έξαρση.
  2. Άμεσο κλείσιμο των εσωτερικών χώρων στους χώρους εστίασης, ενώ θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη διευκόλυνση για κατάληψη περισσότερων πεζοδρομίων με θερμάστρες εξωτερικού χώρου, αλλά και κουβέρτες
  3. Να μην υπάρχει κανένας σε κλειστό χώρο (δεν σχετίζεται με τα σπίτια).
  4. Δημιουργία κάψουλας εντός των σπιτιών ανά δύο οικογένειες. Δηλαδή, να μην έχουμε σχέσεις με πολύ κόσμο.
  5. Επιδότηση στη θέρμανση ώστε να μην σκέφτονται την οικονομία στο πετρέλαιο ή στο ηλεκτρικό και να μπορουν ν’ ανοίγουν τα παράθυρα των σπιτιών.
  6. Εξ αποστάσεως εργασία σε ποσοστό τουλάχιστον 90% του πληθυσμού.
  7. Άνοιγμα όλων των παραθύρων των λεωφορείων και κατάργηση των όρθιων επιβατών.
  8. Άμεση χορήγηση κουπονιών για όλους τους εργαζόμενους (πρωί και βράδυ), τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε σε ταξί και ιδιωτικά λεωφορεία, ώστε να μην υπάρξει ξανά συνωστισμός σε ΜΜΜ.

Σχετικά με τον καταμερισμό ευθυνών για το εάν άργησε η λήψη μέτρων, η Αθηνά Λινού είπε: «Δεν είναι εύκολο να πούμε εάν υπάρχουν ευθύνες ή όχι δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί και δεν μας αφορά. Αυτό που μας αφορά αυτή τη στιγμή είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Παράλληλα πρέπει άμεσα να πάρουμε νέα μέτρα που μπορεί και να κοστίσουν. Καταλαβαίνω ότι για τους εστιάτορες είναι πολύ σκληρό αυτό που προτείνω, αλλά ταυτόχρονα η πολιτεία πρέπει να τους αποζημιώσει, να τους δώσει κίνητρα για delivery, για catering. Ούτε με το ωράριο θα αλλάξει κάτι. Και αυτό διότι οι άνθρωποι θα μεταφερθούν από το να τρώνε το βραδινό τους στις 21:00, να τρώνε 19:00. Εάν όμως υπάρξει ενίσχυση του delivery μειώνουμε πραγματικά τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού».

Στο ερώτημα για το αν θα φτάσουμε τα 2.500 κρούσματα ημερησίως, η κυρία Λινού ανέφερε: «Η θνητότητα αυτή τη στιγμή είναι γύρω στο 5%. Θα μπορούσαμε να τη μειώσουμε στο 1% ή στο 2%. Εάν έχουμε πολλά κρούσματα θα χάσουμε πολλούς ανθρώπους. Είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσεις τη θνητότητα γιατί δεν ξέρεις πόσα είναι τα κρούσματα. Η θνητότητα είναι το πηλίκο όσων πεθαίνουν από κορωνοϊό στο σύνολο των κρουσμάτων. Εάν τα πραγματικά κρούσματα είναι μεγαλύτερα τότε η θνητότητα είναι μικρότερη».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet