Κωδικό όνομα «Uncover»: Χειροπέδες σε πέντε παιδόφιλους από την ΕΛ.ΑΣ.
Κοινωνία

Κωδικό όνομα «Uncover»: Χειροπέδες σε πέντε παιδόφιλους από την ΕΛ.ΑΣ.

Σε πέντε συλλήψεις, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής επιχείρησης «Uncover» για την αντιμετώπιση της παιδικής πορνογραφίας, προχώρησε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.

Οι αστυνομικοί σχημάτισαν δικογραφία και για έναν 87χρονο.

Στην επιχείρηση πραγματοποιήθηκε ψηφιακή ανάλυση και πολύμηνη διαδικτυακή έρευνα, μέσω ειδικών λογισμικών προγραμμάτων για τον εντοπισμό χρηστών του διαδικτύου, εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίοι κατείχαν και είχαν πρόσφορο προς διαμοιρασμό ψηφιακά αρχεία πορνογραφίας ανηλίκων

Κατά τη διάρκεια της έρευνας εντοπίστηκαν χρήστες με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα και συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ότι είχαν πρόσφορα προς διαμοιρασμό συνολικά 1.459 αρχεία σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, με τη χρήση συνολικά 362 διαφορετικών ηλεκτρονικών ιχνών υπηρεσιών διαδικτύου.

Τα στοιχεία αυτά τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε σχετικό Βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ζήτησαν από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου τα στοιχεία των 5 ατόμων, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε Αττική και Πελοπόννησο. Μετά από ταυτόχρονες έρευνες στις οικίες των τεσσάρων παιδόφιλων σε περιοχές της Αττικής προχώρησαν σε ισάριθμες συλλήψεις, ενώ είχε προηγηθεί έρευνα στην οικία ενός ακόμη, σε περιοχή της Πελοποννήσου.

Στις παραπάνω έρευνες βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

  • 3 εξωτερικοί σκληροί δίσκοι.
  • 5 εσωτερικοί σκληροί δίσκοι.
  • 7 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές (laptop).
  • 2 κινητά τηλέφωνα.
  • 12 φορητά μέσα ψηφιακής αποθήκευσης (usbflashdrive).
  • 2 κάρτες ψηφιακής αποθήκευσης (microsd).

Από τον επιτόπιο έλεγχο στα παραπάνω ψηφιακά πειστήρια, από εξειδικευμένους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, βρέθηκε σε αυτά πλήθος υλικού (φωτογραφίες και βίντεο) σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, πράξεις και για τις οποίες συνελήφθησαν εντός των ορίων της αυτόφωρης διαδικασίας. Για τον πέμπτο παιδόφιλο, ο οποίος ήταν υπερήλικος, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του στην παράνομη δραστηριότητα, πλην όμως δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτερω εργαστηριακή εξέταση. Σημειώνεται ότι οι τέσσερις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση, ενώ η δικογραφία τακτικής διαδικασίας υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet