Λίστα Forbes: Ζάμπλουτοι Έλληνες και ομογενείς
Κοινωνία

Λίστα Forbes: Ζάμπλουτοι Έλληνες και ομογενείς

Αρκετοί Έλληνες αλλά και ομογενείς συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του περιοδικού Forbes με τους πρωταγωνιστές της παγκόσμιας οικονομίας.

Στην 175η θέση της λίστας, με περιουσία 6,7 δισ. δολαρίων βρίσκεται ο Φιλάρετος Καλτσίδης ή Filaret Galchev, όπως είναι γνωστός στην Ρωσία. Ο κ. Φ. Καλτσίδης διατηρεί διπλή υπηκοότητα, την ελληνική και την ρωσική. Η τσιμεντοβιομηχανία του, Eurocement Holding AG, είναι η μεγαλύτερη στο είδος της στη Ρωσία και έχει τη δυνατότητα να παράγει έως 38 εκατομμύρια τόνους τσιμέντου. Είναι ο πλουσιότερος Έλληνας του κόσμου, ενώ στη Ρωσία είναι μόλις ο 22ος πλουσιότερος.

Στην 329η θέση της λίστας βρίσκεται ο Ελληνοϊταλός Τζον Πολ Ντετζόρια, με περιουσία που αγγίζει τα 4 δισ. δολάρια. Η μητέρα του ήταν Ελληνίδα και ο πατέρας του Ιταλός. Μεγάλο μέρος των ετήσιων εσόδων του αντλεί από την εταιρεία του, «John Paul Mitchell Systems», που παρασκευάζει προϊόντα για τον καλλωπισμό των μαλλιών. Μάλιστα πριν χτίσει την αυτοκρατορία του, ήταν άστεγος και ζούσε στο αυτοκίνητό του.

Στη 412η θέση με περιουσία 3,3 δισ. δολάρια, βρίσκεται ο Σπύρος Λάτσης. Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι γιος του εφοπλιστή Γιάννη Λάτση. Σπούδασε στο London School of Economics και στη συνέχεια ανέλαβε τα ηνία των επιχειρήσεων της οικογένειας Λάτση. Αν και καταγόταν από εφοπλιστική οικογένεια ίδρυσε το EFG Group και δραστηριοποιείται στον τραπεζικό χώρο. Διαμένει μόνιμα στη Γενεύη.

Στην 458η θέση, βρίσκεται ο ομογενής και υποψήφιος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Τζον Κατσιματίδης. Η περιουσία του ανέρχεται στα 3 δισ. δολάρια. Ο όμιλος επιχειρήσεων που κατέχει περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ τροφίμων της Νέας Υόρκης και της Φλόριντα, 400 βενζινάδικα αλλά και εταιρίες real estate.

Την 527η θέση της λίστας κατέχει ο Αριστοτέλης Μυστακίδης ο οποίος το 2012 βρισκόταν στο νούμερο 418 της ίδιας λίστας. Η εκτιμώμενη περιουσία του ανέρχεται στα 2,7 δισ. δολάρια. Είναι διακεκριμένος διαχειριστής επενδύσεων σε βιομηχανικά μέταλλα παγκοσμίως και διατηρεί διοικητικές θέσεις στις μεγαλύτερες θυγατρικές της Glencore, της οποίας είναι και μέτοχος.

Στην 554η θέση της λίστας βρίσκεται ο Φίλιππος Νιάρχος με εκτιμώμενη περιουσία 2,6 δισ. δολάρια. Ο 59χρονος γόνος της εφοπλιστικής οικογένειας ασχολείται με την τέχνη. Η συλλογή του με πίνακες είναι από τις πολυτιμότερες στον πλανήτη και συμπεριλαμβάνει έργα του Πικάσο και του Βαν Γκογκ.

Στην 641η θέση της λίστας βρίσκεται ο Τζιμ Ντέιβις, η περιουσία του οποίου εκτιμάται στα 2,3 δισ. δολάρια. Οι γονείς του μετανάστευσαν από την Ελλάδα στις ΗΠΑ. Είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας αθλητικών και γυμναστικών ειδών «New Balance».

Στην 736η θέση πλασάρεται ο Γιώργος Αργυρός με την περιουσία του να αγγίζει τα 2 δισ. δολάρια. Ο 76χρονος ασχολείται με το real estate και επενδύσεις και είχε διατελέσει πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ισπανία.

Στην ίδια θέση βρίσκεται ο Τζορτζ Φειδίας Μίτσελ με περιουσία ύψους 2 δισ. δολαρίων. Ασχολείται με το real estate και το φυσικό αέριο. Το 2002 πούλησε την εταιρεία του Mitchell Energy & Development έναντι 3,5 δισ. δολαρίων.

Στην 792η θέση της λίστας βρίσκεται ο Μάικλ Ζάχαρις με εκτιμώμενη περιουσία αξίας 1,9 δισ. δολαρίων. Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, το απέκτησε μέσα από την πώληση της επιτυχημένης φαρμακοβιομηχανίας του Kos Pharmaceuticals το 2006, έναντι 4,2 δισ. δολαρίων.

Στην 1107η θέση βρίσκεται ο Peter Peterson ή Πήτερ Πετρόπουλος η περιουσία του οποίου εκτιμάται στα 1,3 δισ. δολάρια. Είναι επιχειρηματίας, τραπεζίτης, συγγραφέας και πολιτικός, ενώ διετέλεσε γραμματέας Εμπορίου των ΗΠΑ από τις 29 Φεβρουαρίου 1972 έως τον Φεβρουάριο του 1973, υπό την προεδρία του Νίξον. Θεωρείται ως ο άνθρωπος με την μεγαλύτερη επιρροή αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ.

Στο νούμερο 1175 της λίστας βρίσκεται ο Dean Metropoulos η περιουσία του οποίου ανέρχεται στα 1,2 δισ. δολάρια. Είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Pabst Brewing, παράγει πάνω από 24 μάρκες μπύρας και ποτών. Η οικογένεια του μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτιείες, όταν ήταν 9 ετών και τα τελευταία χρόνια το όνομά του βρίσκεται στις λίστες με τους 15 πλουσιότερους Έλληνες.

Στην 1342η θέση βρίσκεται ο Αλέξανδρος Σπανός με συνολική περιουσία αξίας 1 δισ. ευρώ. Ο κ. Α. Σπανός ασχολείται με το real estate και κατοικεί στις ΗΠΑ, ενώ είναι ιδιοκτήτης των San Diego Chargers.

Τέλος, στη «Χρυσή Βίβλο» του περιοδικού Forbes συναντάμε και τον Ελληνοκύπριο ιδιοκτήτη της EasyJet Στέλιο Χατζηιωάννου, ο οποίος βρίσκεται στη θέση 1332 με περιουσία που ανέρχεται στα 1,05 δισ. δολάρια.

Πηγή: ellines.com/ www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet