Μέχρι τον Νοέμβριο τα «hot spot» για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα
Κοινωνία

Μέχρι τον Νοέμβριο τα «hot spot» για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Η Ελλάδα καλείται, με την υποστήριξη των ευρωπαϊκών υπηρεσιών, να έχει προχωρήσει έως τον Νοέμβριο στη σύσταση κέντρων «hot spot» όπου θα καταγράφονται και θα διαχωρίζονται πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα, πριν προωθηθούν ή επαναπροωθηθούν.

Το μέτρο είναι προϋπόθεση -«συμπλήρωμα», όπως τονίζει η Ε.Ε.- στην απόφαση για ανακατονομή προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης 24 Σεπτεμβρίου 2015, οι «28» αποφάσισαν μεταξύ άλλων να συνδράμουν τις χώρες πρώτης γραμμής -δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία- στη δημιουργία κέντρων hot spot, «το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο» όπως υπογραμμίζει το κείμενο συμπερασμάτων.

Σε αυτά τα κέντρα, με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών υπηρεσιών (της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για το άσυλο EASO αλλά και των Frontex και Europol) θα «διασφαλίζεται η ταυτοποίηση, η καταγραφή και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων» προσφύγων και μεταναστών.

Η διαδικασία νοείται, μεταξύ άλλων, ως επιτάχυνση της διαδικασίας για παροχή ασύλου σε όσους το δικαιούνται. «Παράλληλα, θα διασφαλίζονται η μετεγκατάσταση και οι επιστροφές» αναφέρει το κείμενο της Συνόδου.

Η απόφαση για την ανακατανομή αρχικά 50.400 προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες των «28», που είχε επικυρωθεί στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών την Τρίτη, περνά από τη δημιουργία των hot spot.

Παράλληλα, η Σύνοδος αποφάσισε και ενίσχυση της Frontex για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Αρχικά, hot spot θα δημιουργηθούν και στην Ιταλία -η Ουγγαρία φαίνεται ότι θα μείνει εκτός. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, και η Βουλγαρία -η οποία δεν είναι στη ζώνη Σένγκεν- «επεσήμανε» πως και εκείνη συνορεύει με την Τουρκία, μέσω της οποίας φτάνουν πρόσφυγες και μετανάστες στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με τους ηγέτες των «28» να περιορίζονται στο ότι δεν θα αποκλειόταν, αν διαπιστωνόταν ανάγκη, ανάλογη κίνηση και για τη Σόφια.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet