Μαίνεται η φωτιά στην Ανατολική Αττική
Κοινωνία

Μαίνεται η φωτιά στην Ανατολική Αττική

Ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις έχει πάρει τις τελευταίες ώρες η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, αφού αυτό που φοβούνταν οι επιτελείς του κρατικού μηχανισμού πυρόσβεσης, συνέβη.

Μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς, πέρασε τελικά την λεωφόρο Καλάμου και κατευθύνεται προς το Πολυδένδρι, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκαν σπίτια στον οικισμό Σαλαμίδι, στο Καπανδρίτι.

Η αστυνομία, λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης, διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων από την έξοδο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας προς Μαρκόπουλο Ωρωπού.

«Η φωτιά κινείται από Πολυδένδρι προς Μαλακάσα με μεγάλη ταχύτητα», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Πέτρος Φιλίππου, αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. Κάλεσε δε τους οδηγούς να μην κατευθύνονται προς το συγκεκριμένο σημείο. «Καίγεται τεράστια δασική έκταση, η φωτιά κινείται πολύ γρήγορα», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης.

Για τη χειρότερη ημέρα από πλευράς καιρικών συνθηκών έκανε λόγο ο Θωμάς Ρούσης, δήμαρχος Ωρωπού, σημειώνοντας ότι τα αεροπλάνα δεν μπορούν να κάνουν ρίψεις μπροστά στη φωτιά, ενώ ο αέρας αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις.

«Πολύ δύσκολη η πυρκαγιά»

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του Π.Σ., η πυρκαγιά είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς, εκτός των άλλων, η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσσεται απο την καύση του πυκνού δάσους, δημιουργεί ένα μικροκλίμα στην περιοχή, με πολλαπλασιασμό της έντασης του ανέμου και τη δημιουργία ισχυρών ανοδικών ρευμάτων που δεν επιτρέπουν στα εναέρια μέσα να κατέβουν πολύ χαμηλά και να κάνουν ρίψεις, ενώ και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν.

Για τον λόγο αυτό, με τη βοήθεια του στρατού και πολιτών γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν 72 οχήματα, 180 πυροσβέστες, 58 άτομα πεζοπόρο. Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ και Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου και από τις Ένοπλες Δυνάμεις 100 άνδρες έμψυχο δυναμικό και τέσσερα μηχανήματα έργου. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος διαδοχικά, για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά, τρία αεροσκάφη CANADAIR και έξι ελικόπτερα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet