Μεταναστευτικό: «Ώρα μηδέν» για τα κλειστά κέντρα
Konstantinos Tsakalidis / SOOC/Konstantinos Tsakalidis
Κοινωνία

Μεταναστευτικό: «Ώρα μηδέν» για τα κλειστά κέντρα

Σε τροχιά σύγκρουσης εισέρχονται εκ νέου η κυβέρνηση και οι νησιώτες, καθώς η προθεσμία που είχε τεθεί από το υπουργείο Μετανάστευσης προς τις τοπικές αρχές προκειμένου να υποδείξουν χώρους για τη δημιουργία κλειστών κέντρων εξέπνευσε χωρίς να υπάρξουν αποτελέσματα ή σημεία προσέγγισης των δύο πλευρών.

Η κυβέρνηση εξέφρασε χθες την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει τον σχεδιασμό της, εκκινώντας άμεσα τα έργα για την κατασκευή κλειστών δομών. «Τα έργα ξεκινούν άμεσα και θα ολοκληρωθούν» διαμήνυσε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα πισωγύρισμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε, σε χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του, ότι «προχωρούμε από τις αρχές της εβδομάδας στην έναρξη των εργασιών για την κατασκευή των κλειστών δομών» κάτι, που -όπως είπε- «είναι προς το συμφέρον των νησιωτών μας και των πολιτών όλης της Ελλάδας».

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που υπάρχουν στα νησιά ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να γίνουν οι κλειστές δομές διότι είναι στη σωστή κατεύθυνση». «Δεν θέλουμε αντιδράσεις για τις αντιδράσεις. Υπάρχει κάποιος να υποδείξει κάτι άλλο; Θέλουμε να διατηρούνται αυτές οι άναρχες δομές;» διερωτήθηκε. Όπως είπε, η κυβέρνηση «δεν θέλει να έρθει το καλοκαίρι και να έχουμε αυτές τις άναρχες δομές, οι οποίες δεν θα μπορούν να υποδεχθούν με ασφάλεια, με συνθήκες υγιεινής και με έλεγχό τους νέους πρόσφυγες ή μετανάστες, από την Τουρκία». «Θέλουμε να έχουμε προλάβει να κατασκευάσουμε τις κλειστές δομές, ώστε σιγά-σιγά να μπει μια τάξη και να κλείσουν οι άναρχες δομές. Αυτό είναι προς το συμφέρον και των τοπικών κοινωνιών» πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι αν δεν γίνουν κλειστές δομές, όπως ζητούν οι νησιώτες, θα έμεναν οι ανοιχτές δομές. «Λένε “να κλείσουν και οι ανοιχτές”. Ας υποθέσουμε ότι θα κλείσουν οι ανοιχτές και δεν θα δημιουργηθούν κλειστές. Πού θα πάνε; Στο σπίτι του κ. Μουτζούρη συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ασκεί μπούλινγκ σε 200.000 νησιώτες». «Δεν μπορεί ο κ. Μηταράκης να οδηγεί έναν ολόκληρο λαό σε καταστροφικές λύσεις» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς για το πώς θα αντιδράσουν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα νησιά εφόσον ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή των κλειστών δομών απάντησε: «Δεν είμαι υπέρ του να μπει κανείς μπροστά στις μπουλντόζες, αν όμως χρειαστεί όλοι οι αιρετοί θα μπουν, αλλά δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί».

Κινητοποιήσεις και ομάδες περιφρούρησης στα νησιά

Υπό το παραπάνω κλίμα οι νησιώτες λαμβάνουν θέσεις μάχης, εντείνοντας τις κινητοποιήσεις για το «μπλοκάρισμα» των κυβερνητικών σχεδίων. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αιρετών πολιτών του νησιού, κάτοικοι της Χίου εξέφρασαν την Κυριακή την αντίθεσή τους στη δημιουργία νέας δομής προσφύγων και μεταναστών στο 17ο χιλιόμετρο της οδού Χίου – Βολισσού. Σημειώνεται ότι από το Σάββατο έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή ομάδες περιφρούρησης σε 24ωρη βάση, ώστε να παρεμποδιστεί η εγκατάσταση μηχανημάτων που θα πραγματοποιήσουν εργασίες διαμόρφωσης του χώρου.

Κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, στην περιοχή αναμένεται να παραταχθούν σήμερα το πρωί οχήματα του Δήμου Χίου για να παρεμποδίσουν τα μηχανήματα.

Με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν έπειτα από σύσκεψη στο Δημαρχιακό Μέγαρο του νησιού οι δήμαρχοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου απορρίπτουν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία στο νησί νέας δομής και ζητούν κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιτάσσεται περιοχή για τη λειτουργία της.

Στα έκτακτα Δημοτικά Συμβούλια που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τετάρτη προτείνεται ο αποκλεισμός από κοινού της υπό κατασκευής εγκατάστασης στη θέση Ζερβού με πανσαμιακή κινητοποίηση. Επίσης, προτείνεται η από κοινού κατάθεση προσφυγής και αίτησης αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης για τις επιτάξεις στα νησιά, καθώς και κάθε άλλης συναφούς διοικητικής πράξης που αφορά τις νέες δομές.

Έπειτα από πρόσκληση του Συλλόγου Γυναικών του χωριού, γυναίκες από το Μανταμάδο έκαναν χθες εκδρομή στη θέση Καράβα-Καβακλή, που έχει επιτάξει η κυβέρνηση για τη δημιουργία δομής μεταναστών και προσφύγων. Γυναίκες με παιδιά φύτεψαν συμβολικά και μία ελιά, δηλώνοντας ότι οι διαμαρτυρίες θα γίνουν ειρηνικά.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, στο Πολύκεντρο Μανταμάδου αλλά και στις κοινότητες της περιοχής πραγματοποιήθηκαν λαϊκές συνελεύσεις κατά τις οποίες συγκροτήθηκαν ομάδες περιφρούρησης. Όπως αποφασίστηκε, οι ομάδες αυτές θα βρίσκονται στην επίμαχη περιοχή σε περίπτωση που εμφανιστούν μηχανήματα για να προχωρήσουν σε εργασίες δημιουργίας της δομής.

Διαξιφισμοί Κ. Μητσοτάκη – Αλ. Τσίπρα

Σε ομιλίες τους το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «διασταύρωσαν τα πυρά τους» για τους χειρισμούς στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.

Μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία «αιφνιδιάστηκε από την έκταση και την πολυμορφία» του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, σπεύδοντας όμως να ασκήσει δριμεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για την κατάσταση στα νησιά. «Το 2017 οι αφίξεις ήταν περίπου 33.000 και το 2019 πλησίασαν τις 80.000. Η νέα κυβέρνηση είχε ακόμη να αντιμετωπίσει πάνω από 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου. Σύνορα με χαλαρό ως και ανύπαρκτο έλεγχο. Δομές σε απελπιστική κατάσταση. Και πάνω από όλα, μία πολιτική χωρίς αποτρεπτικό προσανατολισμό και φροντίδα για τη σωστή κράτηση όσων μένουν στη χώρα» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις αντέτεινε ότι «προηγήθηκε εξαντλητικός διάλογος πολλών εβδομάδων για το θέμα» και πρόσθεσε πως «αν κάποιοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι άργησε στην υλοποίηση του σχεδίου ήταν γιατί ήθελε να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια να συζητήσει με τις τοπικές κοινωνίες». «Το πρόβλημα, όμως, είναι πολύ σοβαρό για να γίνεται παιχνίδι στα χέρια κάποιων πολιτικάντηδων που αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη τους» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, μιλώντας στην κεντρική πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Βορίδη τον κ. Γεωργιάδη ότι «θέλουν να αντιγράψουν τις ακροδεξιές τακτικές του κ. Όρμπαν όχι μόνο στο μεταναστευτικό, αλλά και στα θέματα της ασφάλειας του πολίτη». Ανέφερε ακόμη ότι μόνη λύση είναι η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και η μεταφορά των ευάλωτων ομάδων στην ενδοχώρα και η ταυτόχρονη πίεση στην Ευρώπη για την αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet