Μεταναστευτικό: MKO με ονοματεπώνυμα στο νέο μητρώο
Κοινωνία

Μεταναστευτικό: MKO με ονοματεπώνυμα στο νέο μητρώο

Τη σύσταση Μητρώου μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που ψηφίστηκε το βράδυ της Τρίτης 4 Φεβρουαρίου 2020 στη Βουλή. Αφορά ελληνικές και ξένες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, καθώς και των μελών, των υπαλλήλων και των συνεργατών τους και ορίζει ως προϋπόθεση εγγραφής  την καταχώριση και πιστοποίηση και των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές με ονοματεπώνυμο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέλη, υπάλληλοι και συνεργάτες θα πρέπει να δηλωθούν από τις εγγεγραμμένες ΜΚΟ σε προθεσμία τριών μηνών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο έλεγχος από την Πολιτεία σε ατομικό επίπεδο θα είναι ενδελεχέστερος. Κανένα πρόσωπο δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε δομές ή στις ακτές, χωρίς να διαθέτει σχετική πιστοποίηση/ ταυτότητα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Οι ΜΚΟ θα έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τα άτομα (μέλη, υπαλλήλους, συνεργάτες) που θα δραστηριοποιούνται και πού, ενώ αυτά θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα μέλους/ πιστοποίηση για να δραστηριοποιούνται. 

Ειδικός γραμματέας ΜΚΟ

Θα οριστεί επίσης ειδικός γραμματέας ΜΚΟ, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση του μητρώου, ενώ με υπουργική απόφαση θα εξειδικευτούν οι προϋποθέσεις εγγραφής και διαγραφής των μελών από το μητρώο.

Τι ίσχυε έως σήμερα

Οι προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες (2016, 2018) που αφορούσαν τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν σε δράσεις κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα και τη λειτουργία τους, δεν προέβλεπαν κανόνες διαπίστευσης/ πιστοποίησης για τα φυσικά πρόσωπα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet