Μετρά τις πληγές της από την κακοκαιρία η Κρήτη
Κοινωνία

Μετρά τις πληγές της από την κακοκαιρία η Κρήτη

Μεγάλες καταστροφές αφήνει πίσω της η κακοκαιρία στην Κρήτη, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αγωνιώδεις έρευνες για τον 61χρονο κτηνοτρόφο, που αγνοείται στον Εμπρόνερο Χανίων.

Όπως μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ, με το πρώτο φως της ημέρας οι έρευνες για τον εντοπισμό του 61χρονου ξεκίνησαν και πάλι, με τη συμμετοχή δυνάμεων της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ. Η τύχη του 61χρονου αγνοείται από το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν ο άνδρας κινείτο με το αυτοκίνητό του σε αγροτικό δρόμο κοντά σε χείμαρρο. Το αυτοκίνητό του εντοπίστηκε χθες σε γκρεμό.

Σύμφωνα με το neakriti.gr, σπίτια εκκενώθηκαν στον Αλικιανό και στις Βουκολιές στα Χανιά, ενώ το βράδυ αποφασίστηκε από τον Δήμο Ρεθύμνου η προληπτική και ελεγχόμενη εκκένωση σπιτιών στην περιοχή του Πλατανιά Ρεθύμνου, υπό τον φόβο της υπερχείλισης του ποταμού.

Μηχανήματα της Περιφέρειας έδωσαν μάχη για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία σε τμήματα του ΒΟΑΚ μεταξύ Ρεθύμνου και Ηρακλείου, ενώ στον επαρχιακό δρόμο προς Επισκοπή χώματα, πέτρες και λάσπες έπεσαν στο οδόστρωμα.

Από την κακοκαιρία κατέρρευσε η ιστορική γέφυρα του Κερίτη στον Αλικιανό, αλλά και η γέφυρα του Σταυρωμένου Ρεθύμνου.

«Η εντολή του πρωθυπουργού είναι να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες άμεσα για να αποκατασταθούν τα δίκτυα και οι ζημιές στο νησί» δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, από την Κρήτη. Ο κ. Σπίρτζης έφτασε μέσω Ηρακλείου στα Χανιά, όπου προήδρευσε σε ευρεία, μαραθώνια σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Χανίων, η οποία ολοκληρώθηκε μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για να δοθούν άμεσα στην Περιφέρεια 10 εκατομμύρια ευρώ για τη διάνοιξη των σημείων που έχουν κλείσει στον Βόρειο Οδικό Άξονα και σε οικισμούς που είναι αποκλεισμένοι.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι οι ένοπλες δυνάμεις στέλνουν σήμερα δύο μεγάλες γέφυρες και θα σταλούν κι άλλες ώστε, όπως ανέφερε, «να αποκαταστήσουμε προσωρινά τη σύνδεση με τους οικισμούς όπου έχουν πέσει γέφυρες, μέχρι να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες για να γίνουν γέφυρες που πρέπει και να αποκατασταθούν εκεί που υπάρχουν βλάβες». Ακόμη, ανακοίνωσε ότι για δύο σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, όπου έγιναν μεγάλες κατολισθήσεις, αλλά και για τους δήμους που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες, θα επιληφθεί το υπουργείο Υποδομών.

«Οι καταστροφές είναι αρκετά μεγάλες (…). Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ακραία φαινόμενα, υπάρχουν και κακοτεχνίες σε αρκετά έργα. Το δικό μας μέλημα ήταν πρώτα να αντιμετωπίσομε έκτακτες καταστάσεις και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», είπε ο κ. Σπίρτζης.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, ο υποστράτηγος της ΕΜΑΚ Γιάννης Πετρούτσος, κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, δήμαρχοι, υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Κυβερνητικό κλιμάκιο αναμένεται να προχωρήσει σήμερα το πρωί σε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet