Με κινεζικούς ασυρμάτους θα επικοινωνεί η ΕΛ.ΑΣ.
Κοινωνία

Με κινεζικούς ασυρμάτους θα επικοινωνεί η ΕΛ.ΑΣ.

Με κινεζικούς ασυρμάτους κόστους… 40 ευρώ θα εφοδιαστεί λόγω ένδειας η ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να αντικαταστήσει το αμερικανικό σύστημα ενδοεπικοινωνίας TETRA.

Έπειτα από σειρά διαβουλεύσεων και αδιέξοδο σε συνενόηση με πολυεθνικές ευρωπαϊκές εταιρείες τελικά η ΕΛ.ΑΣ. θα προμηθευθεί φθηνούς ασυρμάτους που χρησιμοποιεί η κινεζική αστυνομία, οι περισσότεροι από τους οποίους θα παραδοθούν στην ομάδα ΔΙΑΣ.

Ήδη έχουν αγοραστεί 800 τέτοιου είδους ασύρματοι «made in China», με χρήματα μάλιστα που προέρχονται από σχετική δωρεά γνωστής οικογένειας επιχειρηματιών, ενώ σύντομα θα αγοραστούν άλλοι 1.200.

Παράλληλα, σε 1.000 αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας θα δοθούν τελικά ισάριθμες συσκευές ειδικών κινητών τηλεφώνων με κρυπτογραφημένο σήμα από γερμανική εταιρεία.

Τον Αύγουστο του 2014 έληξε η δεκαετής υπενοικίαση του συστήματος ενδοεπικοινωνίας TETRA της ΕΛ.ΑΣ. που κόστισε το Ελληνικό Δημόσιο περίπου 90 εκατ. ευρώ.

Υπερβολικά ακριβό το σύστημα TETRA

Οι συζητήσεις των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. με τους εκπροσώπους αμερικανικής εταιρείας για τη διατήρηση του κωδικοποιημένου «ολυμπιακού» συστήματος οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο λόγω των υψηλών οικονομικών απαιτήσεων, οι οποίες ανέρχονταν σε 4-5 εκατ. ευρώ ετησίως. Ετσι αποφασίστηκε η επαναφορά των παλαιών αναλογικών ασυρμάτων.

Ωστόσο στις αποθήκες της ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκαν μόνο 2.000 αξιόπιστοι αναλογικοί ασύρματοι και αναζητήθηκαν άλλοι 2.000. Έτσι άρχισαν να ζητούνται προσφορές από εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών του εξωτερικού που ζήτησαν, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., πολύ υψηλές τιμές. Έτσι τα οικονομικά προβλήματα της ΕΛ.ΑΣ. οδήγησαν στην απόφαση της αγοράς κινεζικών ασυρμάτων με κόστος σχεδόν το 10% άλλων που θεωρείται ότι «έχουν καλή λειτουργία».

Παράλληλα σε κρίσιμες «ειδικές» υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. δίνονται τα κρυπτογραφημένα κινητά τηλέφωνα, αφού στις αναλογικές επικοινωνίες ελλοχεύει ο κίνδυνος συνακρόασης και υποκλοπής των συνομιλιών.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet