Μ. Δερμιτζάκης: Είτε θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε, είτε σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου
reader.gr
Κοινωνία

Μ. Δερμιτζάκης: Είτε θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε, είτε σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου

Την εκτίμηση ότι μέχρι να φανούν τα αποτελέσματα του εμβολιασμού «είτε θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε, είτε θα πρέπει να πάμε σε σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου» εξέφρασε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, «εάν μπορούσαμε να κάνουμε ένα σκληρό lockdown για 2-3 βδομάδες, θα ρίχναμε τα κρούσματα σε πολύ χαμηλό βαθμό και σε συνδυασμό με τις καλές καιρικές συνθήκες της Ελλάδας ίσως να μην χρειαζόταν κάτι αυστηρότερο μετά».

Ο κ. Δερμιτζάκης δήλωσε ότι ο κόσμος στο lockdown του Νοεμβρίου εκμεταλλεύτηκε στο μάξιμουμ τη δυνατότητα των μετακινήσεων, ενώ στου Μαρτίου δεν το έκανε τόσο γιατί φοβόταν.

«Από την στιγμή που η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει τα σχολεία, που νομίζω πως είναι μια καλή απόφαση, ό,τι περισσότερο μπορεί να κάνει πριν ανοίξουν τα σχολεία νομίζω ότι θα βοηθούσε» ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης.

Ερωτηθείς αν μπορεί να ανατραπεί η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων με βάση νέα δεδομένα ο ίδιος σχολίασε ότι πρέπει να υπάρξει τεράστια αλλαγή στα κρούσματα για να γίνει κάτι τέτοιο και ο ίδιος εκτιμά πως δεν θα συμβεί αυτό.

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης σημείωσε ότι αυτές οι κινήσεις (του κλεισίματος, ανοίγματος) θα είναι για πολύ καιρό έτσι διότι υπάρχουν δύο επιλογές: ή θα πάμε σε ένα πάρα πολύ αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου ή θα λειτουργούμε με αυτή τη λογική. Ο καθηγητής εξήγησε ότι είναι δύσκολο μια κυβέρνηση να διαχειριστεί αυτό το ζήτημα γιατί δεν είναι μόνο η Ελλάδα, αλλά όλες οι χώρες μαζί που το αντιμετωπίζουν.

Αναφορικά με τα εμβόλια είπε ότι περιμένουμε μια αδειοδότηση από την Moderna που θα βάλει κάποιες δόσεις στην Ε.Ε. και περιμένουμε και της Astrazeneca που έχει μεγάλη παραγγελία και σχετικά νωρίς στην Ε.Ε., ενώ τόνισε πως μέχρι να γίνει η αδειοδότηση δεν μπορούν να έρθουν τα εμβόλια.

Σχετικά με το νέο στέλεχος του ιού είπε ότι οι ανακοινώσεις των εταιρειών είναι προσεκτικές σχετικά με το αν επηρεάζει τα εμβόλια. «Δεν λένε ότι δεν τα επηρεάζει, αλλά ότι μάλλον δεν τα επηρεάζει και ότι αυτό είναι δύσκολο να ελεγχθεί εργαστηριακά, θα πρέπει να ελεγχθεί πληθυσμιακά». Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε πως δεν έχει πεισθεί ότι η μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου στελέχους είναι αυξημένη. «Δεν θεωρώ ότι η μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου στελέχους είναι τόσο μεγάλη που θα μας δημιουργεί πρόβλημα, αλλά επειδή υπάρχει δυναμική, μας δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί να εξελιχθεί η μετάδοση και πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε συνολικά», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet