Νίκος Τζανάκης: Η πρόβλεψή μου είναι ότι θα εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα η μετάλλαξη Δέλτα
(Πηγή: eurokinissi)
Κοινωνία

Νίκος Τζανάκης: Η πρόβλεψή μου είναι ότι θα εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα η μετάλλαξη Δέλτα

Τα «καμπανάκια συναγερμού» για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού έχουν αρχίσει να χτυπούν δυνατά και στη χώρα μας. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης παρουσιάστηκε απαισιόδοξος σε ό,τι αφορά την εξάπλωσή της στην Ελλάδα. «Η πρόβλεψή μου είναι ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά στο reader.gr. Συγκεκριμένα στοιχεία για την εν λόγω μετάλλαξη, όπως τόνισε, θα υπάρχουν σε δύο με τρεις εβδομάδες, ωστόσο οι μέχρι σήμερα αριθμοί δεν είναι ενθαρρυντικοί, σε συνδυασμό με το άνοιγμα του τουρισμού.

«Ξεκάθαρα ο τουρισμός έχει παίξει ρόλο. Στην Κρήτη αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.500 Ρώσοι τουρίστες και 3.000 Βρετανοί, που σίγουρα ευνοούν τη μεταφορά της μετάλλαξης Δέλτα» τόνισε και πρόσθεσε: «Φοβάμαι μην έχουμε αναταραχές το καλοκαίρι. Αυτό που δεν μπορούμε να πούμε είναι αν το νέο πανδημικό κύμα θα είναι της ίδιας έντασης».

Ο κ. Τζανάκης από την Τετάρτη, πριν ακόμα ανακοινωθεί ο τριπλασιασμός των κρουσμάτων με μετάλλαξη στην Ελλάδα, είχε εκφράσει την ανησυχία του με ανάρτησή του στο facebook. «Δεν μου αρέσει καθόλου η παρατήρηση των τελευταίων εβδομάδων με τα πολλά κρούσματα σε πολύ νέα άτομα… το μόνο στέλεχος που προσβάλλει τόσο εύκολα νέους είναι το ινδικό… Μήπως έχουμε κατακλυστεί από το Δ στέλεχος και δεν το ξέρουμε… ελπίζω μόνο να μην έχουμε παρατράγουδα καλοκαιριάτικα…», έγραφε και τον συγκεκριμένο φόβο επανέλαβε και στο reader.gr.

«Το πρόβλημα θα είναι οι ανεμβολίαστοι και οι ευπαθείς ομάδες εμβολιασμένων, που δεν μπορούν να έχουν μεγάλες αντιστάσεις» πρόσθεσε. 

Στόχος της μετάλλαξης Δέλτα οι νέοι και οι ανεμβολίαστοι

Ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα «χτυπήσει» τους ανεμβολίαστους, ενώ τόνισε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος δείχνει να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και να έχει μεγάλη εξάπλωση στους νέους. «Μεταδίδεται πολύ γρήγορα ανάμεσα στους νέους και φαίνεται να τους επηρεάζει ιδιαίτερα, καθώς παρακάμπτει το ανοσοποιητικό τους σύστημα» δήλωσε στο reader.gr.

Στην ιδιαίτερη αναφορά του για τους ανεμβολίαστους είπε: «Στο επόμενο κύμα θα υποφέρουν οι ανεμβολίαστοι, αλλά και όσοι νέοι δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν». Επίσης χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του κ. Τζανάκη στις 21 Ιουνίου, πριν δηλαδή τέσσερις ημέρες, που με αφορμή τα στοιχεία των εμβολιασμών της Κρήτης, από όπου και κατάγεται, τονίζει την αναγκαιότητα των εμβολιασμών απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα. 

«Το στέλεχος αυτό είναι τρομερά μεταδοτικό και μπορεί να πυροδοτήσει 4ο κύμα εντός του καλοκαιριού αν δεν προσέξουμε… Χρειάζεται τεράστια προσοχή στην υποδοχή των τουριστών, ακριβής ιχνηλασία και απόλυτη καραντίνα των θετικών. Εμείς θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας κανονικά, καθότι τα εμβόλια αντιμετωπίζουν και το στέλεχος Δ, ενώ οι συμπολίτες που το σκέφτονται να τρέξουν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους ώστε να αποφύγουν τις περιπέτειες μέσα στο καλοκαίρι… Αν περάσουμε ένα ασφαλές καλοκαίρι, το κύμα του φθινοπώρου θα αφορά εκείνο το 1,5 εκατομμύριο Έλληνες που αλόγιστα θα αποφασίσουν να μείνουν ανεμβολίαστοι» αναφέρει.

Pfizer και AstraZeneca καλύπτουν πλήρως τη μετάλλαξη Δέλτα

«Το καλό νέο είναι ότι τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη Δέλτα» μας είπε ο Νίκος Τζανάκης και συνέχισε: «Αποδεδειγμένα τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca έχουν αποτελέσματα, περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών και για τα εμβόλια της Moderna και το Johnson & Johnson. θεωρώ ότι και αυτά θα προσφέρουν ανάλογα αποτελέσματα σε όσους τους έχουν χορηγηθεί». 

Προσοχή στη σύσταση χρήσης μάσκας σε συνωστισμούς

Η κατάργηση της χρήσης της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αν και έφερε αρχικά χαμόγελα, προκάλεσε και αντιδράσεις από μερίδα επιστημόνων και πολιτών, εξαιτίας κυρίως της εμφάνισης της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα. Ωστόσο ο κ. Τζανάκης ξεκαθάρισε ότι αν ακολουθηθεί η σύσταση για χρήση της σε χώρους με συνωστισμό δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. «Εγώ πάντα θεωρούσα υπερβολική τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Όμως όταν είμαστε στη στάση και περιμένουμε το λεωφορείο, με κόσμο δίπλα μας, φυσικά και πρέπει να τη φοράμε. Η σύσταση της επιτροπής αυτό ακριβώς λέει».

Ανησυχία από Τσιόδρα και Χαρδαλιά

Τα αυξημένα κρούσματα του στελέχους Δέλτα στην Κρήτη βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Πολιτική Προστασία με τη συμμετοχή του Νίκου Χαρδαλιά, του Σωτήρη Τσιόδρα, του Άκη Σκέρτσου, του Θεόδωρου Λιβάνιου, του περιφερειάρχη, αλλά και δημάρχων της Κρήτης.

Ο  επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, κυρίως εξαιτίας της εκτίμησης του ECDC ότι η μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού θα επικρατήσει σε ποσοστό 90% στην Ευρώπη μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Τόσο ο Σωτήρης Τσιόδρας όσο και ο Νίκος Χαρδαλιάς συμφώνησαν ότι το βασικό «όπλο» προστασίας από την παραλλαγή Δέλτα είναι ο εμβολιασμός. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, να αυξηθούν οι εμβολιαστικές γραμμές στην Κρήτη, προκειμένου οι κάτοικοι του νησιού να κλείσουν άμεσα ραντεβού για το εμβόλιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ιδιαίτερο βάρος δόθηκε και στην ανάγκη για γρήγορη ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων, προκειμένου να μην εξαπλωθεί περαιτέρω η ινδική μετάλλαξη στο νησί. 

Τριπλασιασμός στα κρούσματα με μετάλλαξη Δέλτα

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα επιβεβαιώνονται 19 κρούσματα της νέας μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη, ενώ συνολικά στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί 29 νέα κρούσματα. Τα 15 από τα 19 στελέχη αφορούν δείγματα από το Ηράκλειο Κρήτης, 1 δείγμα προέρχεται από την Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών, 1 από τη Π.Ε. Θεσσαλονίκης και 1 από πύλη εισόδου (Διεθνής Αερολιμένα ΑΘηνών Ελ. Βενιζέλος).

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη καταγραφή του ΕΟΔΥ, τα συνολικά κρούσματα που φέρουν το παραλλαγμένο στέλεχος Δ ήταν 11. Σε αυτά σήμερα προστέθηκαν 18, με αποτέλεσμα στο σύνολο τους τα κρούσματα στη χώρα μας με την ινδική μετάλλαξη να φτάνουν συνολικά τα 29.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet