Νεκροί και τραυματίες στην Ισπανία από την πτώση του ελληνικού F16
Κοινωνία

Νεκροί και τραυματίες στην Ισπανία από την πτώση του ελληνικού F16

Σε τραγωδία με νεκρούς και τραυματίες εξελίσσεται η πτώση του ελληνικού F16 στην πίστα αεροδρομίου της αεροπορικής βάσης εκπαίδευσης του Λος Γιάνος στο Αλμπαθέτε λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα της Δευτέρας, κατά τη φάση της απογείωσης.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισπανικού υπουργείου Άμυνας, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 13 τραυματίστηκαν. Πάντως, από ελληνικής πλευράς τονίζεται ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν νεότερα για την κατάσταση των πιλότων του ελληνικού αεροσκάφους, καθώς και ότι τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολή είναι καλά στην υγεία τους.

Το F-16 της 341 Μοίρας της 111ης πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο είχε μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση του Λος Γιάνος στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, συμμετέχοντας στην 1η εκπαιδευτική σειρά Αέρος για το 2015 του προγράμματος τακτικής ηγεσίας (Tactical Leadership Programme) που διεξάγεται στην ισπανική βάση από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου.

Για τον σκοπό αυτό μεταστάθμευσαν στην ισπανική βάση άλλα τρία αεροσκάφη F-16 Block 50 και κλιμάκιο 41 ατόμων.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, το διθέσιο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, που συμμετείχε στην άσκηση TLP, κατέπεσε στην πίστα αεροδρομίου της αεροπορικής βάσης του Λος Γιάνος, που χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ, λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα, κατά τη φάση της απογείωσης.

Το αεροσκάφος «τη στιγμή της απογείωσης υπέστη απώλεια ισχύος και συνετρίβη σε έναν χώρο στάθμευσης αεροσκαφών» της βάσης, «πέφτοντας και προκαλώντας ζημιές σε πολλά από τα αεροπλάνα τα οποία βρίσκονταν εκεί», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Άμυνας.

Όπως μεταδίδει η ισπανική εφημερίδα El Pais, αφότου το αεροσκάφος έπεσε στον χώρο στάθμευσης αεροσκαφών, ακολούθησε έκρηξη και εκδήλωση μεγάλης φωτιάς.

Oμάδα εμπειρογνωμονων της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταβεί στον τόπο του δυστυχήματος.

Τη θλίψη και την οδύνη του για τις τραγικές συνέπειες που είχε η συντριβή του αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι «αυτές τις ώρες η σκέψη μας είναι με τις οικογένειες των Ελλήνων αξιωματικών, όπως και με τις οικογένειες των θυμάτων ανεξαρτήτως εθνικότητας».

Σε δήλωσή του ο κ. Δένδια αναφέρει: «Εκφράζουμε τη θλίψη μας και την οδύνη μας για τις τραγικές συνέπειες που είχε η συντριβή μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής μας Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια άσκησης στη φίλη και σύμμαχο  Ισπανία. Αυτές τις ώρες η σκέψη μας είναι με τις οικογένειες των Ελλήνων αξιωματικών, όπως και με τις οικογένειες των θυμάτων, ανεξαρτήτως εθνικότητας».

Με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας επικοινώνησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, που ασκεί μέχρι τον διορισμό νέου υπουργού τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη λύπη του «για τις ανθρώπινες απώλειες εν ώρα καθήκοντος». 

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet