Ντόμινο αντιδράσεων για τους πλειστηριασμούς για χρέη στο Δημόσιο
Κοινωνία

Ντόμινο αντιδράσεων για τους πλειστηριασμούς για χρέη στο Δημόσιο

Τροφή για έντονη αντιπαράθεση έχει δώσει η τροπολογία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για χρέη προς το δημόσιο, οι οποίοι θα ξεκινούν από το Μάρτιο ακόμα και για ποσά οφειλής 500 ευρώ. Οι αντιδράσεις πληθαίνουν, με τελευταία αυτή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, η οποία ζητά με κατεπείγον υπόμνημά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να καθορίσει νέα αυξημένα ελάχιστα όρια οφειλών πάνω από τα οποία το Δημόσιο θα μπορεί να ξεκινά διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης πλειστηριασμών.

Συγκεκριμένα, η ίδια ορίζει το το εν λόγω όριο στις 50.000, αντί του σήμερα ισχύοντος ορίου των 500. Όπως σημειώνει, σε αντίθεση με τις οφειλές προς τις τράπεζες, για τα χρέη προς το Δημόσιο δεν υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας των οφειλετών από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Ειδικότερα η ομοσπονδία επισημαίνει πως «επειδή το όριο των 500 ευρώ είναι ανήθικο να υφίσταται, έστω και ως θεωρητική απειλή, κατά των υπερφορολογούμενων πολιτών, προτείνουμε με την ίδια τροπολογία να καθοριστούν νέα αυξημένα ελάχιστα όρια οφειλών για τα διάφορα στάδια της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί ιδιωτικών ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πρώτη κατοικία των φορολογουμένων, ως εξής»:

  • Για κατάσχεση ακινήτου: γενικά το ποσό των 10.000 ευρώ και ειδικά για πρώτη κατοικία το ποσό των 20.000 ευρώ.
  • Για έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού ακινήτου: γενικά το ποσό των 20.000€ και ειδικά για πρώτη κατοικία το ποσό των 30.000 ευρώ.
  • Για διενέργεια ηλεκτρονικού εκπλειστηριασμού ακινήτου: γενικά το ποσό των 40.000€ και ειδικά για πρώτη κατοικία το ποσό των 50.000 ευρώ.
  • Για άσκηση ποινικής δίωξης λόγω οφειλών αποκλειστικά από φόρους ακινήτων (ΕΝΦΙΑ, φόρο κληρονομιάς κ.λπ.) το ποσό των 200.000 ευρώ.
  • H τιμή εκκίνησης (εμπορική αξία) για τον εκπλειστηριασμό οποιουδήποτε ακινήτου να μην μπορεί να καθοριστεί κατώτερη του 50% της αντικειμενικής αξίας του.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν από την 1η Μαΐου 2018.

Σύμφωνα με την τροπολογία πλέον οι πλειστηριασμοί για οφειλές προς το Δημόσιο δεν θα γίνονται στη βάση του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων αλλά με βάση όσα προβλέπει ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν από την 1η Μαΐου καθώς έως τότε θα έχουν αναθεωρηθεί οι αντικειμενικές τιμές σε όλη τη χώρα και οι τιμές ζώνης θα έχουν προσαρμοσθεί στις εμπορικές αξίες.

Αυτό πάντως δεν είναι τόσο σημαντικό, καθώς στην πράξη οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται με τιμή εκκίνησης την εμπορική αξία, η οποία θα προσδιορίζεται βάση εκτίμησης ειδικού εκτιμητή και όχι με βάση την αντικειμενική αξία όπως γινόταν μέχρι πρότινος.

Επιπλέον, αυξάνεται ο χρόνος κοινοποίησης του προγράμματος πλειστηριασμού κινητών και ακινήτων σε 40 ημέρες πριν τον πλειστηριασμό, από 3 και 20 ημέρες αντίστοιχα που ισχύει σήμερα, για λόγους εναρμόνισης με τον νέο χρόνο κοινοποίησης του προγράμματος πλειστηριασμού ακινήτων.

Όπως ξεκαθαρίζεται στην τροπολογία, η ικανοποίηση του Δημοσίου από το προϊόν του πλειστηριασμού θα γίνεται με την κατάταξη που προβλέπεται από τον Κώδικα. Συγκεκριμένα, τροποποιείται η διάταξη σχετικά με την κατάταξη του Δημοσίου σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης κινητού ή ακίνητου κατά οφειλέτη του, σύμφωνα με τα οριζόμενα άρθρα του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ή του πτωχευτικού κώδικα, έτσι ώστε να προηγούνται οι εργαζόμενοι για την καταβολή σε αυτούς έως 6 μηνών μισθών. Αυτό συνεπάγεται απώλεια εσόδων για το Δημόσιο, καθώς βάση κατάταξης οι ιδιώτες πιστωτές θα προηγούνται του Δημοσίου στην ικανοποίηση των αξιώσεων τους.

Επίσης, με την τροπολογία καταργούνται αναχρονιστικές διατυπώσεις δημοσιότητας, όπως τοιχοκόλληση και δημοσίευση σε εφημερίδα και εισάγεται η διαδικασία ηλεκτρονικής δημοσίευσης των περιλήψεων προγραμμάτων πλειστηριασμού κινητών στο δικτυακό τόπο του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Τομέα Ασφάλισης Νομικών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης κατά τα πρότυπα της κοινής αναγκαστικής εκτέλεσης.

Οι πλειστηριασμοί που έχουν προγραμματιστεί για διενέργεια σε φυσικό χώρο έως και τις 30 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν κανονικά, σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα. Για προγράμματα πλειστηριασμών που θα εκδοθούν μέχρι την υπογραφή της υπουργικής απόφασης που θα ορίζει ότι τα ακίνητα εκπλειστηριάζονται στην εμπορική αξία, θα ισχύει η εμπορική αξία ως πρώτη τιμή προσφοράς.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet