ΟΗΕ: Καταγγελίες για σεξουαλική βία στα ελληνικά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων
Κοινωνία

ΟΗΕ: Καταγγελίες για σεξουαλική βία στα ελληνικά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων

Δεκάδες πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο στην Ελλάδα καταγγέλλουν πως έπεσαν θύματα σεξουαλικής βίας στα ασφυκτικώς γεμάτα κέντρα φιλοξενίας, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία έλαβε αναφορές από 622 επιζήσαντες και επιζήσασες σεξουαλικής και έμφυλης βίας (SGBV) στα νησιά του Αιγαίου, από τους οποίους τουλάχιστον το 28% βίωσαν τέτοια περιστατικά μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα. Οι γυναίκες ανέφεραν περιστατικά ανάρμοστης συμπεριφοράς, σεξουαλικής παρενόχλησης και απόπειρες σεξουαλικών επιθέσεων ως τις συνηθέστερες μορφές σεξουαλικής και έμφυλης βίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια (Λέσβος) και στο Βαθύ (Σάμος), όπου χιλιάδες πρόσφυγες συνεχίζουν να διαμένουν σε ακατάλληλα καταλύματα με ανεπαρκή ασφάλεια. Περίπου 5.500 άνθρωποι βρίσκονται στα κέντρα αυτά, αριθμός διπλάσιος της αρχικής χωρητικότητάς τους.

Στη Μόρια, μάλιστα, οι αναφορές περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης είναι πάρα πολλές. Στα δύο αυτά κέντρα, οι τουαλέτες και τα ντους είναι χώροι προς αποφυγή, όταν πέσει η νύχτα, για τις γυναίκες και τα παιδιά, εκτός αν συνοδεύονται. Ακόμα και το ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να ενέχει κινδύνους. Στη Μόρια, μια γυναίκα είπε στις ομάδες μας ότι δεν έχει κάνει ντους εδώ και δύο μήνες επειδή φοβάται.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Cecile Pouilly, δήλωσε μάλιστα ότι οι πρόσφυγες δεν μιλάνε πάντα γι΄ αυτά τα περιστατικά, επειδή φοβούνται, ντρέπονται και ανησυχούν για τις διακρίσεις. «Ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερος από τον αναφερόμενο», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη, αναγνωρίζοντας ότι ο ΟΗΕ έχει μόνο μια «μερική εικόνα» της πραγματικότητας.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet