ΟΗΕ: Τουλάχιστον 15 εκατ. έφηβες έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά
Κοινωνία

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 15 εκατ. έφηβες έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά

Τουλάχιστον 15 εκατ. έφηβα κορίτσια έχουν αναγκαστεί να έχουν σεξουαλικές επαφές παρά τη θέλησή τους, με τους συντρόφους τους, με συγγενείς ή φίλους, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανό να ξεπερνάει τα 15 εκατ. καθώς πολλά θύματα διστάζουν να το καταγγείλουν ενώ μόλις μία στις 100 ζητά βοήθεια ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για όλες τις χώρες.

Το Καμερούν κατέχει το υψηλότερο ποσοστό σεξουαλικής βίας, με ένα στα έξι έφηβα κορίτσια να έχει εξαναγκαστεί σε σεξ, σύμφωνα με έκθεση της Unicef, η οποία εξέτασε τα στοιχεία από περισσότερες από 40 χώρες.

«Αυτή η ιδέα ότι οι γυναίκες είναι στη διάθεση των ανδρών είναι ο βασικός παράγοντας πίσω από τη σεξουαλικη βία εναντίον των κοριτσιών», κατήγγειλε η Κλαούντια Κάπα στο Thomson Reuters Foundation.

Στην πλειονότητα των υποθέσεων, ο δράστης ήταν γνωστός στο θύμα – σύζυγος, φίλος, μέλος της οικογένειας ή συμμαθητής.

Η Unicef επισημαίνει ότι η σεξουαλική βία εναντίον έφηβων κοριτσιών μπορεί να εμποδίσει την παγκόσμια πρόοδο προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ – ένα σχέδιο για την εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας, αλλά και την επίτευξη της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων και της προστασίας του περιβάλλοντος με ορίζοντα το 2030.

Προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση ο ΟΗΕ τονίζει ότι πρέπει να υιοθετηθεί νομοθεσία που να προστατεύει τα παιδιά, αλλά και να υπάρξει μεγαλύτερη στήριξη από τις κοινωνικές υπηρεσίες.

«Αυτό που αποδείχθηκε ότι είχε ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα ήταν η συνεργασία με κυβερνήσεις προκειμένου να αναπτυχθούν εθνικά σχέδια», επεσήμανε η Κάπα.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet