Οι ελιγμοί στους ουρανούς, το μήνυμα του πιλότου και οι δηλώσεις για την εθνική επέτειο
Κοινωνία

Οι ελιγμοί στους ουρανούς, το μήνυμα του πιλότου και οι δηλώσεις για την εθνική επέτειο

Τη δυνατότητα να θαυμάσουν τους εντυπωσιακούς ελιγμούς ακριβείας του μαχητικού αεροσκάφους F-16 είχαν οι πολίτες που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσουν τη στρατιωτική παρέλαση.

Οι ελιγμοί που έκανε πάνω από το χώρο ο σμηναγός Λουκάς Θεοχαρόπουλος έκλεψαν τις εντυπώσεις. Ο σμηναγός Θεοχαρόπουλος, ο οποίος ανήκει στη μονάδα αεροπορικών επιδείξεων της 115ης Πτέρυγας Μάχης, απευθύνθηκε σε όσους παρακολούθησαν την παρέλαση με τα παρακάτω λόγια:

«Καλημέρα Θεσσαλονίκη. Το ΟΧΙ συμβολίζει την ενότητα και αποφασιστικότητα των Ελλήνων. Παραμένουμε δυνατοί και περήφανοι, ακολουθώντας τα χνάρια των προγόνων μας, ας ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Χρόνια πολλά Ελλάδα».

Στον πιλότο του F-16 μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος είπε: «Κύριε σμηναγέ, τα φτερά σας σκεπάζουν τη χώρα και τον λαό μας. Να είσθε υπερήφανοι για την εθνική αποστολή σας. Ο Θεός μαζί σας».

Εν τω μεταξύ, σε αρραγή ενότητα, ώστε να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι, κάλεσε τους πολίτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη δήλωση που έκανε μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη.

«Το παλλαϊκό ΟΧΙτης 28ης Οκτωβρίου 1940 αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης για το έθνος των Ελλήνων, ιδίως υπό τις σημερινές κρίσιμες περιστάσεις για τον τόπο και τον λαό μας. Πρωτίστως δε μας εμπνέει ως προς το ότι η Δημοκρατία και η δίδυμη αδελφή της, η ελευθερία, συνθέτουν διαχρονικώς την συλλογική μας συνείδηση, της οποίας βασικά συστατικά είναι η παιδεία και το θάρρος» είπε.

Και πρόσθεσε: «Μ’ αυτά τα ιστορικά μας εφόδια και με αρραγή ενότητα, έχουμε χρέος να επιδιώξουμε και να επιτύχουμε τους εθνικούς μας στόχους, κυρίως δε να υπερασπισθούμε τον άνθρωπο, το κράτος δικαίου και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Καμμένος: Στείλαμε μήνυμα εθνικής κυριαρχίας

Το «παρών» στη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη έδωσε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος“Στείλαμε μήνυμα εθνικής κυριαρχίας, αποδεικνύοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή”, τόνισε.

Ο κ. Καμμένος έκανε ακόμη λόγο για υψηλό ηθικό, ετοιμότητα και εκπαίδευση, τα οποία διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις, ενώ σημείωσε την παρουσία του υπουργού Άμυνας της Κύπρου, Χριστόφορου Φωκαΐδη.

«Για πρώτη φορά οι ανάπηροι πολέμου στην Κύπρο το 1974 συμμετέχουν στην παρέλαση» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ζητώντας παράλληλα συγγνώμη εκ μέρους του ελληνικού κράτους για το γεγονός ότι δεν τους είχε αποδώσει τις αναγκαίες τιμές τις τελευταίες δεκαετίες.

«Ο άξονας Θράκη – Αιγαίο – Κύπρος είναι ο άξονας προστασίας του ελληνισμού» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου ευχαρίστησε τον κ. Καμμένο για την πρόσκληση στους Κύπριους ανάπηρους πολέμου και σημείωσε:

«Είμαστε εδώ ύστερα από πρόσκληση του υπουργού να τιμήσουμε τη μεγάλη εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, να τιμήσουμε την επέτειο της εθνικής εποποιίας του ΄40, που κατέδειξε σε όλη την ανθρωπότητα ότι οι Ελληνες, προτάσσοντας το αθάνατο περήφανο πνεύμα της ελευθερίας, αλλά και τη δύναμη της ελπίδας, κατάφεραν να αλλάξουν τον ρουν της ιστορίας. Το περήφανο αυτό πνεύμα της ελευθερίας και η δύναμη της ελπίδας αποτελούν και σήμερα την κινητήριο δύναμη για να πορευθεί ο ελληνισμός με αυτοπεποίθηση σε μια νέα εποχή νέων και μεγάλων προκλήσεων. Σε αυτή την πορεία Ελλάδα και Κύπρος βαδίζουν μαζί, ως πυλώνες δημοκρατίας και ασφάλειας σε μια ταραγμένη περιοχή, προωθώντας και προάγοντας τη σταθερότητα, την ειρήνη και τη συνεργασία».

Δηλώσεις από τη μαθητική παρέλαση στην Αθήνα

«Το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου είναι ζωντανό, είναι μήνυμα κατά του ναζισμού, κατά του ρατσισμού, κατά του πολέμου», τόνισε μετά την ολοκλήρωση της μαθητικής παρέλασης στο κέντρο της Αθήνας ο υπουργος Παιδείας Νίκος Φίλης.

Επίσης, ο υπουργός χαρακτήρισε το μήνυμα της σημερινής επετείου “επίκαιρο, καθώς «χιλιάδες πρόσφυγες χτυπούν την πόρτα της Ευρώπης». «Η Ελλάδα», επεσήμανε ο κ. Φίλης, «κάνει ο,τι μπορεί, πιστή στη δημοκρατική παράδοσή της. Γνωρίζει απο προσφυγιά και γνωρίζει να ανταποκρίνεται όταν η ιστορία το απαιτεί».

Ακόμη, ο κ. Φίλης συνεχάρη τα παιδιά που παρέλασαν και τους δασκάλους τους και ανέφερε ότι θεμέλιο της δημοκρατίας είναι το δημόσιο σχολείο. «Οφείλουμε να το ενισχύσουμε και να το εμπιστευτούμε», πρόσθεσε.

Εκ μέρους της Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «στα παιδιά που παρέλασαν σήμερα η Πολιτεία χρωστάει μια Παιδεία που προάγει τις ίσες ευκαιρίες και την αξιοκρατία. Διότι μόνο με ελευθερία και με αλληλεγγύη οι κοινωνίες και τα έθνη προοδεύουν και γράφουν έπη».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβερδος άφησε αιχμές για τα επεισόδια που γίνονταν κατά το παρελθόν στις παρελάσεις: «Χαίρομαι πάρα πολύ που επιτέλους κάνουμε τις εθνικές μας επετείους χωρίς επεισόδια. Και αυτό γιατι όσοι τα προκαλούσαν τώρα πια είναι πλειοψηφία», είπε ο κ. Λοβερδος.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ανέφερε ότι «απέναντι στους μαθητές και τις μαθήτριες που παρέλασαν σήμερα η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να δημιουργήσει μια νέα Ελλάδα. Τότε είπαμε όχι στον φασισμό, τώρα πρέπει να πούμε ναι στο ευρώ, ναι στην Ευρωπη, ναι στις μεταρρυθμίσεις».

Τελος, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, δήλωσε: «Η σημασία του αντιφασιστικού αγώνα ειναι και πάλι σήμερα επίκαιρη. Η ενότητα και ο ενθουσιασμός που επέδειξε τότε ο ελληνικός λαός πρέπει να ειναι παράδειγμα και για τη σημερινή, κρίσιμη περίοδο».

Δηλώσεις Μεϊμαράκη από τις Σέρρες

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, από τις Σέρρες όπου βρέθηκε για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την παρουσία μας σήμερα, εδώ, θέλουμε να τιμήσουμε τους αγωνιστές και τους ήρωες, όλους εκείνους που πότισαν τη γη μας με το αίμα τους, για να μείνει η Ελλάδα ελεύθερη. Οι εχθροί είχαν μια πολύ μεγάλη υλική υπεροχή, αλλά οι Έλληνες είχαν σθένος, είχαν ήθος και πάλευαν για την ελευθερία.

»Από εδώ, από τη γενέτειρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στέλνουμε το μήνυμα ότι όλοι μαζί οι Έλληνες, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα, παρά τη μεγάλη κρίση που υπάρχει, ενωμένοι, υπηρετώντας πανανθρώπινες αρχές και αξίες, θα έχουμε την αξιοπρέπεια και την ελευθερία μας. Ενωμένοι θα πετύχουμε να βγούμε από την κρίση. Χρόνια πολλά».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet