Οι ελλείψεις «γονατίζουν» τα νοσοκομεία της Περιφέρειας
Κοινωνία

Οι ελλείψεις «γονατίζουν» τα νοσοκομεία της Περιφέρειας

Ελλείψεις σε προσωπικό πρώτης γραμμής καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρουν «Τα Νέα» στο σχετικό ρεπορτάζ, το λουκέτο στη Νεφρολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, λίγες ώρες μετά τα εγκαίνια του ανακατασκευασμένου πολυώροφου κτηρίου. Έτσι, ενεργοποιήθηκε το «σχέδιο Β», που προέβλεπε τη μεταφορά των ασθενών στην Παθολογική Κλινική.

Στη Φλώρινα, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου εκπέμπουν SOS. Το σωματείο παραδέχεται ότι οι ελλείψεις «καθιστούν πλέον αδύνατη την αξιοπρεπή και αποδοτική παροχή υπηρεσιών».

Σύμφωνα με το Σωματείο, η Παιδιατρική Κλινική εφημερεύει 19 ημέρες τον μήνα, με αποτέλεσμα τις υπόλοιπες 12 ημέρες οι γονείς ν’ αναζητούν παιδίατρο σε διπλανές πόλεις. Τις μισές ημέρες του μήνα δεν πραγματοποιούνται στο νοσοκομείο της Φλώρινας τοκετοί ή γυναικολογικά χειρουργεία, ενώ στη Χειρουργική Κλινική τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δεν υπηρετεί ούτε ένας μόνιμος γιατρός.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Ορθοπεδική Κλινική, όπου επίσης υπηρετεί μόλις μία γιατρός και μάλιστα επικουρική, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται μόνο εξωτερικά ιατρεία.

Στο νοσοκομείο της Λαμίας, πάλι, «οι ιατροί αναγκάζονται να ασκούν ιατρική σε συνθήκες περασμένων δεκαετιών» όπως καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Φθιώτιδας. Αιτία, η βλάβη του παλιού αξονικού τομογράφου, ελλείψει κονδυλίων για την αγορά νέου.

Πάντως, όπως σημειώνουν οι δημόσιοι γιατροί, οι αρρυθμίες στη λειτουργία του ΕΣΥ είναι απόρροια και της ολοένα διογκούμενης «μαύρης τρύπας» σε ειδικευόμενους γιατρούς, καθώς οι νέοι επιστήμονες επιλέγουν την επαγγελματική ασφάλεια και τις καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης που προσφέρουν τα νοσοκομεία του εξωτερικού. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και στην Αθήνα από τις 48 προβλεπόμενες θέσεις για την ειδικότητα της Θωρακοχειρουργικής είναι ακάλυπτες οι 32.

Διαβάστε αναλυτικά στα «Νέα» της Τετάρτης.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet