Πεδίο μάχης για άλλη μια φορά η Μυτιλήνη
Κοινωνία

Πεδίο μάχης για άλλη μια φορά η Μυτιλήνη

Επεισόδια στο λιμάνι της Μυτιλήνης αλλά και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ σημειώνονταν όλη μέρα την Κυριακή ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος και κυρίως Αφγανών μεταναστών και Αράβων προσφύγων. Οι μεν Αφγανοί διεκδικούν ισότιμη μεταχείριση με τους Σύρους πρόσφυγες, οι δε Σύροι ζητούν την άμεση αποχώρησή τους από το νησί.

Εν μέσω αυτής της έντασης, οι προσπάθειες καταγραφής δεν αποδίδουν και χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να συνωστίζονται χωρίς δυνατότητα αποχώρησης από το νησί.

Τα πρώτα επεισόδια ξεκίνησαν νωρίς σήμερα το πρωί με την άφιξη του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Πολλές εκατοντάδες Αφγανοί μετανάστες επιχείρησαν να μπουν στο λιμάνι και να εισβάλουν χωρίς ταυτοποίηση και χωρίς εισιτήριο στο πλοίο. Το γεγονός αντιμετωπίστηκε από δυνάμεις των ΜΑΤ.

Ακολούθησε η προσπάθεια να διοχετευτεί μεγάλος αριθμός Σύρων προσφύγων στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ απ΄ όπου θα έπαιρναν αμέσως το απαραίτητο δικαιολογητικό ώστε να επιστρέψουν στο λιμάνι και να επιβιβαστούν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που ήταν άδειο.

Και εκεί υπήρξαν συγκρούσεις από ομάδες νεαρών Αράβων που προσπαθούσαν να μπουν στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού και να επιβιβασθούν πρώτοι στα λεωφορεία προς τον καταυλισμό.

Το σκηνικό συγκρούσεων μεταφέρθηκε στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των Σύρων προσφύγων. Μισή ώρα αφότου ξεκίνησε, η καταγραφή διακόπηκε όταν μεγάλες ομάδες νεαρών επιτέθηκαν στον χώρο της καταγραφής ζητώντας να προηγηθεί η δική τους καταγραφή. Και σε αυτήν την περίπτωση επενέβησαν δυο διμοιρίες των ΜΑΤ.

Από τις συγκρούσεις τραυματίσθηκαν δυο άνδρες του Λιμενικού Σώματος και τρεις μετανάστες και πρόσφυγες. Πολλοί ακόμα τραυματίες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, με αναπνευστικά προβλήματα από τον συνωστισμό στο λιμάνι, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Εν τω μεταξύ, επίθεση από άνδρες των ΜΑΤ δέχθηκε ο φωτορεπόρτερ της Εφημερίδας των Συντακτών Βασίλης Μαθιουδάκης, την ώρα που τραβούσε φωτογραφίες από τις συμπλοκές των αστυνομικών με πρόσφυγες στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με την απεσταλμένη της εφημερίδας στη Λέσβο, Ντίνα Δασκαλοπούλου, ο Β. Μαθιουδάκης δέχθηκε μπουνιά στο πρόσωπο, την ώρα που φωτογράφιζε γυναίκα πρόσφυγα που δεχόταν αναίτια επίθεση με γκλομπ από αστυνομικό.

Περί τις 7 το απόγευμα αναμένεται να αναχωρήσει τελικά από τη Μυτιλήνη το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 2.500 επιβαίνοντες. Άλλοι 400 μετανάστες και πρόσφυγες πρόκειται να επιβιβασθούν στο «Αριάδνη» που πραγματοποιεί στις 8 το βράδυ το τακτικό δρομολόγιο προς Πειραιά.

Μολότοφ κατά προσφύγων

Bόμβες μολότοφ εναντίον οικογενειών Σύρων προσφύγων που έχουν κατασκηνώσει σε πάρκα της πόλης έριξαν δύο νεαροί στις 02:00 μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Αρχικά, οι δυο νεαροί, ηλικίας 17 και 19 ετών, έριξαν μια βόμβα μολότοφ εναντίον οικογένειας Σύρων προσφύγων που έμεναν σε σκηνή στο δημοτικό κήπο. Από την ανάφλεξη της βόμβας τραυματίσθηκε ελαφρά ένας 30χρονος Σύρος που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Ύστερα από 15 λεπτά οι ίδιοι ανήλικοι, που επέβαιναν σε δίκυκλο, πέταξαν βόμβα μολότοφ εναντίον οικογένειας Σύρων που διέμενε στο πάρκο Χατζηδήμου. Από λάθος όμως των δυο νεαρών η βόμβα έπεσε σε κατασκευή από τούβλα μέσα στο πάρκο, αναφλέχτηκε και η καύσιμη ύλη διαχύθηκε προς οικογένεια Αφγανών που κοιμόταν λίγο παραπέρα. Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Νωρίς το πρωί οι δυο νεαροί συνελήφθηκαν, αφού κάμερα ασφαλείας παρακείμενης οικίας στο πάρκο Χατζηδήμου κατέγραψε το γεγονός. Σύμφωνα με πληροφορίες ομολόγησαν τις πράξεις τους και αύριο το μεσημέρι αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα κατηγορούμενοι για κακουργηματικές πράξεις.

Στο πλαίσιο των ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν υπολείμματα από τους ανωτέρω εμπρηστικούς μηχανισμούς, τους οποίους όπως διακριβώθηκε, τους είχε κατασκευάσει ο 17χρονος.

Δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, σχηματίσθηκε και σε βάρος της μητέρας του 17χρονου, για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet