Πεθαίνουν νωρίτερα οι Ρομά στην Ελλάδα…
Κοινωνία

Πεθαίνουν νωρίτερα οι Ρομά στην Ελλάδα…

Υποβαθμισμένη σε μεγάλο βαθμό έναντι των υπόλοιπων Eυρωπαίων φαίνεται πως είναι η υγεία των Ρομά στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, οι Ρομά εμφανίζουν πιο συχνά από τους υπόλοιπους πολίτες ασθένειες και το προσδόκιμο ζωής τους είναι μειωμένο κατά 10 χρόνια, ενώ έχουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας και φυσικά μικρότερη πρόσβαση στις μονάδες υγείας.

Επιπλέον τα στοιχεία που σχετίζονται με την υγειονομική κάλυψη είναι ελλιπή σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση γεγονός που σημαίνει ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει ιδιαιτέρως τόσο την πρόσβασή τους στις δομές υγείας όσο και τα επίπεδα υγείας τους.

Αναφορικά με την Ελλάδα, η έκθεση καταγράφει σημαντικά χαμηλότερο status υγείας για τους Ρομά, ενώ αντιμετωπίζουν μεγάλα εμπόδια στην πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας. Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 5% του πληθυσμού των Ρομά στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν έχει επισκεφθεί ποτέ στη ζωή του γιατρό, ποσοστό που είναι πολύ υψηλότερο από εκείνο στην υπόλοιπη Ευρώπη (2,4%). Παρόλα αυτά είναι υψηλό το ποσοστό όσων κάνουν χρήση του ΕΚΑΒ συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό (31,5% είπε πως το είχε καλέσει μέσα στο προηγούμενο 12μηνο), με πιθανότερη εξήγηση σύμφωνα με την έκθεση να παίζει ρόλο ότι η υπηρεσία είναι δωρεάν.

Τέλος, όσον αφορά την οικονομική κρίση, η έκθεση επισημαίνει ότι οι Ρομά στην Ελλάδα είναι περισσότερο ευάλωτοι από αυτήν, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι διαμένουν σε περιοχές οι οποίες βάλλονται περισσότερο από κοινωνικο-οοικομικές ανισότητες.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet