Περιφέρεια Β. Αιγαίου: Επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία το hot spot της Μόριας
Κοινωνία

Περιφέρεια Β. Αιγαίου: Επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία το hot spot της Μόριας

Επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον θεωρείται το κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Στην αυτοψία διαπιστώθηκε ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος καθώς:

  • Στην είσοδο του κέντρου διαπιστώθηκε ανεξέλεγκτη διαρροή λυμάτων, τα οποία οδηγούνται στον παρακείμενο χείμαρρο ανεπεξέργαστα και μέρος από αυτά διοχετεύονται και στον δρόμο. Επιπλέον διαπιστώθηκε διαρροή λυμάτων σε άλλο σημείο του χειμάρρου από σπασμένους αγωγούς αποχωρητηρίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη δυσοσμία και κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον γενικότερα.
  • Ο χώρος παρουσιάζει συνθήκες συγχρωτισμού (λόγω μεγάλου αριθμού πληθυσμού προσφύγων-μεταναστών) στους χώρους διαμονής τους (έως 15 άτομα στους οικίσκους και έως 150 σε κάθε σκηνή) με κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών. Επίσης διαπιστώθηκε έντονη δυσοσμία και ύπαρξη εντόμων υγειονομικής σημασίας (μυγών) λόγω της αδυναμίας επιμελούς καθαριότητα των χώρων διαμονής.
  • Διαπιστώθηκε έντονη δυσοσμία στο χώρο των αποχωρητηρίων, στάσιμα ύδατα και πληθώρα εντόμων υγειονομικής σημασίας (μύγες) με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθυγιεινής κατάστασης.
  • Ο υπαίθριος χώρος παρουσιάζει ρυπαρότητα συνοδευόμενη με πλήθος εντόμων υγειονομικής σημασίας λόγω των απορριμμάτων που υπάρχουν συσσωρευμένα στους κάδους και έξω από αυτούς με αποτέλεσμα έντονη δυσοσμία λόγω σήψης (παρουσία σκουληκιών).
  • Σε κτήμα με ελιές διαπιστώθηκε επέκταση του hotspot με πλήθος σκηνών όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη πληθώρας διάσπαρτων απορριμμάτων.
  • Ο χώρος προσφοράς των γευμάτων στους φιλοξενούμενους πρόσφυγες-μετανάστες, είναι ακατάλληλος καθώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας.

Η Περιφέρεια στην ανακοίνωσή της επικαλείται αυτοψίες και δίνει τελεσίγραφο στα αρμόδια υπουργεία για αντιμετώπιση της κατάσταση μέσα στις επόμενες 30 μέρες, ειδάλλως το hot spot θα κλείσει.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet