Πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων
Κοινωνία

Πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων

«Αν δεν μπει άμεσα πλαφόν στην φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ υπάρχει κίνδυνος τον Ιούνιο να μην έχει ο Οργανισμός βασικά φάρμακα» προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης που προτίθεται να φέρει το θέμα στη Βουλή με τροπολογία.

Τον Απρίλιο 2014 η συνταγογράφηση παρουσίασε υπέρβαση ύψους 21 εκατ. ευρώ και χορηγήθηκαν ένα εκατομμύριο συνταγές παραπάνω, όπως αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ ο κ. Αδ. Γεωργιάδης.

Σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ξεκαθαρίζει ότι θα εξαντλήσει εκ νέου κάθε δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη εναντίον αυτού του μέτρου που στερεί από τον γιατρό τη δυνατότητα να ασκεί το ιατρικό του λειτούργημα. Οι γιατροί υποστηρίζουν πως η ελάφρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης δεν μπορεί να γίνεται με αστυνομικά μέτρα.

Ως εκ τούτου προτείνουν την εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων και υπενθυμίζουν την τεράστια ταλαιπωρία που βίωναν οι ασφαλισμένοι τους προηγούμενους μήνες. Όσο ίσχυε το πλαφόν πολλοί γιατροί δίσταζαν να γράψουν φάρμακα υψηλού κόστους, γιατί μέχρι τα μέσα του μήνα κάλυπταν το πλαφόν, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να τρέχουν από γιατρό σε γιατρό προκειμένου να βρουν κάποιον που θα μπορούσε να τους συνταγογραφήσει τα φάρμακά τους.

Το πλαφόν είχε παγώσει με την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε τέλη Μαρτίου το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από προσφυγή του ΙΣΑ. Σε ένα μόλις μήνα η φαρμακευτική δαπάνη εκτινάχθηκε και ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ κοντεύει να εκτροχιαστεί πλήρως.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet