Πορείες στο κέντρο της Αθήνας για την εργατική Πρωτομαγιά
Κοινωνία

Πορείες στο κέντρο της Αθήνας για την εργατική Πρωτομαγιά

Ολοκληρώθηκαν οι πορείες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ προς τη Βουλή, όπως και του ΠΑΜΕ προς την αμερικανική πρεσβεία για την εργατική Πρωτομαγιά. Σε εξέλιξη πορεία της ΛΑΕ, Παλαιστινίων και άλλων οργανώσεων προς το Χίλτον όπου ξεκινά το μεσημέρι ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Ομάδα παλαιστινίων σχεδιάζει να φτάσει μέχρι την ισραηλινή πρεσβεία. Ομάδα αγνώστων άναψε φωτοβολίδες έξω από τον ΣΕΒ. Κλειστοί οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας.

Νωρίτερα στην απεργιακή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα απηύθυνε χαιρετισμό ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπασί, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Γιώργος Πέρρος.

Στη συγκέντρωση και την πορεία του ΠΑΜΕ προς την αμερικανική πρεσβεία βρέθηκαν περίπου 10.000 διαδηλωτές.

Συγκεντρώσεις διοργανώνονται από τα Εργατικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα.

Στον Πειραιά στο συλλαλητήριο για την εργατική Πρωτομαγιά συγκεντρώθηκαν περί τα 1.200 άτομα.

Συγκεντρώσεις και πορείες διοργάνωσαν συνδικάτα, οργανώσεις και πολιτικά κόμματα στη Θεσσαλονίκη. Στις 10 το πρωί συλλογικότητες και οργανώσεις της Αριστεράς συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα, ενώ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ στο άγαλμα Βενιζέλου. Την ίδια ώρα οργανώσεις της Αριστεράς (ΛΑΕ, Ξεκίνημα, ΟΚΔΕ, ΣΕΚ) συγκεντρώθηκαν στη συμβολή των οδών Εγνατίας με Αγ. Σοφίας.

Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης κάλεσε σε συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο.

Στο μήνυμά του για την εργατική Πρωτομαγιά ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κάλεσε «η Πρωτομαγιά του 2017 να αποτελέσει πραγματική αφετηρία νέων μεγάλων δυναμικών εργατικών λαϊκών αγώνων, ανασύνταξης του κινήματος για να πάρουμε πίσω όλα όσα μας έκλεψαν την περίοδο της κρίσης, για να καταργήσουμε όλους τους αντεργατικούς αντιλαϊκούς νόμους, για να αποδεσμεύσουμε τη χώρα μας από τις λυκοσυμμαχίες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ».

Κάλεσε σε λαϊκούς αγώνες «για να διαγράψουμε μονομερώς αυτό το χρέος και βεβαίως για να ανοίξουμε τον δρόμο της κοινωνκοποίησης της οργάνωσης της παραγωγής, των υπηρεσιών, όλης της οικονομίας με κεντρικά επεξεργασμένο επιστημονικό σχέδιο έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ευημερία του λαού μας πραγματικά, ενάντια σε πολέμους, με ειρήνη, με την εργατική τάξη, τον λαό στην εξουσία».

«Αυτός ο δρόμος και μπορεί και πρέπει να ανοίξει από σήμερα, από εδώ και πέρα, κάθε μέρα, κάθε ώρα. Αυτό είναι το κάλεσμα του ΚΚΕ προς τον ελληνικό λαό» δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Μηνύματα των κομμάτων

Η Νέα Δημοκρατία αναφέρει σε ανακοίνωσή της για την εργατική Πρωτομαγιά πως φέτος γιορτάζεται σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τους εργαζόμενους, καθώς η κυβέρνηση ΤσίπραΚαμμένου «αδυνατεί να διασφαλίσει μια υποτυπώδη κανονικότητα για τους ανθρώπους του μόχθου, αλλά και για ολόκληρο τον ελληνικό λαό».

«Η ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με αποτέλεσμα ο φετινός εορτασμός να συμπέσει ουσιαστικά με το τέταρτο Μνημόνιο που έχει την υπογραφή των κ. Τσίπρα – Καμμένου. Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή.

»Τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων διασφαλίζονται μόνο μέσα από μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν νέες δουλειές και ευκαιρίες, πρωτίστως για τη νέα γενιά. Χωρίς ανέξοδες υποσχέσεις και λαϊκισμό».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε για την επέτειο της Πρωτομαγιάς: «Η σημερινή μέρα είναι σταθμός και αφετηρία μνήμης για τα δικαιώματα των εργαζόμενων, τους αγώνες και τις κατακτήσεις τους. Κοινωνικές και εργασιακές κατακτήσεις που αμφισβητούνται και συνθλίβονται από νεοφιλελεύθερες, νεοσυντηρητικές αντιλήψεις.

»Όσοι θεωρούν ότι η επιμονή στη λιτότητα είναι η μόνη απάντηση στο δημοσιονομικό αδιέξοδο ας μην ξεχνούν ότι οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σχετίζονται πρωτίστως με πολιτικές επιλογές. Εμείς οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αγωνιστούμε ξανά για την πλήρη εργασία, τους αξιοπρεπείς μισθούς, τη ριζική αντιμετώπιση της ανεργίας, την κοινωνική προστασία. Μόνο έτσι θα ανακόψουμε τον λαϊκισμό και τις ακροδεξιές φωνές που τρέφονται από την ανασφάλεια και τρέφουν με τη σειρά τους τον διχασμό».

«Το μήνυμα του φετινού εορτασμού της Πρωτομαγιάς δεν είναι άλλο από τον αγώνα για τη διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Αγώνα για την οριστική ρύθμιση του χρέους, ζήτημα που αποτελεί κομβική και αναγκαία προϋπόθεση για την προσέλκυση ζωτικών επενδύσεων, τη μείωση της ανεργίας και την επαναφορά στην ανάπτυξη. Αγώνα για την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. Αγώνα για την επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας» τονίζει η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μ. Παπαδοπούλου.

Η Ένωση Κεντρώων αναφέρει ότι «σημαίνει πρόσκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους για να μπει η χώρα σε πορεία ανάπτυξης και να βγει από τα μνημόνια και την κρίση. Όσοι ακόμη και σήμερα υπόσχονται βολέματα, ρουσφέτια και συνεργούν σε κράτος βαθύ και αναποτελεσματικό ζημιώνουν την χώρα και ναρκοθετούν το μέλλον της. Οι εργαζόμενοι ας μην εμπιστεύονται πια τους εργατοπατέρες, ας ξεχωρίσουν ποιοι τους αγαπούν και ποιοι καπηλεύονται τους αγώνες τους».

«Ένα θα έπρεπε να είναι το αίτημα: Ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα απεγκλωβίσει την Ελλάδα από την κρίση. Ένα σύστημα συντάξεων, πρωτίστως για τις νέες γενιές» αναφέρει, μεταξύ άλλων ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε ανάρτησή του στο faceboοk για τη φετινή Πρωτομαγιά.

«Το Ποτάμι έχει τολμήσει να κάνει πρόταση- το σύστημα πολλαπλών πυλώνων. Οι άλλοι όχι. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αρκούνται στο να ρημάζουν τις παραγωγικές τάξεις προς όφελος των πελατών τους. Τα παλιά κόμματα, που στα χέρια τους κατέρρευσε το ασφαλιστικό, μοιράζουν ξανά υποσχέσεις προς όλους. ‘Να ξαναβρεθούμε στην εξουσία και μετά βλέπουμε’. Άλλωστε, το κοινό γνώρισμα των σημερινών υπουργών με πολλούς από τους προηγούμενους είναι ότι μαζί διαδήλωναν για να μην περάσει ο νόμος Γιαννίτση» προσθέτει ο κ. Θεοδωράκης.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ αναφέρει: «Η φετινή εργατική Πρωτομαγιά αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μία περίοδο που κυριαρχεί η δογματική λιτότητα, η συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων και η αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους».

Τονίζει ότι «οι συνεχείς βίαιες αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών καθιστούν αναγκαίο τον αγώνα για την διεκδίκηση αυτονόητων κεκτημένων κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων».

Ο πρόεδρος της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε: «Τιμάμε την Πρωτομαγιά του 2017 με αγώνες. Δυστυχώς η Πρωτομαγιά του 2017 βρίσκει τη χώρα μας κάτω από μια σκληρή μνημονιακή κατοχή. Δυστυχώς η χώρα μας κυβερνάται από το Χίλτον. Η κυβέρνηση την οδηγεί στο 4ο και πιο καταστροφικό μνημόνιο. Το μήνυμα είναι να ενωθούμε και να εξεγερθούμε για την κοινωνική απελευθέρωση».

Πηγή: in.gr/ Ρεπορτάζ: Διονύσης Βυθούλκας/ Newsroom ΔΟΛ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet