Πρώτη Κυριακή λειτουργίας καταστημάτων και… αντιδράσεις
Κοινωνία

Πρώτη Κυριακή λειτουργίας καταστημάτων και… αντιδράσεις

Ξεκίνησε από σήμερα Κυριακή 13 Ιουλίου η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές σε δέκα περιοχές της χώρας. Οι περιοχές αυτές ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς ανοιχτό θα είναι το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένης της οδού Ερμού και της ευρύτερης περιοχής της Ομόνοιας, αλλά και η Ραφήνα, λόγω του λιμανιού, στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου η Ρόδος, η Κως και η Ερμούπολη της Σύρου και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ανοιχτό θα είναι το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένης της οδού Τσιμισκή και η Χαλκιδική.

Στις περιοχές αυτές θα μπορούν να λειτουργούν προαιρετικά όλα τα καταστήματα, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρίς να απαιτείται απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη.

Οδός Ερμού - ΣύνταγμαΑπό το μεσημέρι της Κυριακής 13 Ιουλίου και μόλις ολοκληρώθηκαν οι πορείες των εμποροϋπαλλήλων, πολλαπλασιάστηκαν τα εμπορικά καταστήματα που άνοιξαν τα ρολά τους για να λειτουργήσουν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ο περισσότερος κόσμος βγήκε για βόλτα, ίσως και για ψώνια, στο κέντρο.

Το πρωί ήταν λίγες οι εμπορικές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν, αρκετοί, όμως, ήταν οι έμποροι που αγνόησαν τις συστάσεις του εμπορικού συλλόγου της περιοχής αλλά και της ΓΣΕΒΕΕ.

Νωρίτερα, πορεία πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν παραστάσεις διαμαρτυρίας, μπροστά σε επτά μεγάλα, κυρίως, καταστήματα, που παρέμεναν ανοικτά. Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, από την Καπνικαρέα έως την πλατεία Συντάγματος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Θάνο Βασιλόπουλο, η σημερινή απεργία είχε επιτυχία τουλάχιστον κατά 95%.

Γεράσιμος Γιακουμάτος: Σε 8 μήνες βλέπουμε…

Στο ενδεχόμενο να αρθεί η απόφαση για λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές σε δέκα περιοχές εφόσον δεν αποδώσει, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, μιλώντας το πρωί της Κυριακής 13 Ιουλίου στην τηλεόραση του MEGA.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η εφαρμογή του μέτρου είναι πιλοτική, έχει ισχύ για οκτώ μήνες και συγκεκριμένα έως τις 15 Μαρτίου 2015.

Στο διάστημα αυτό, σύμφωνα με τον κ. Γ. Γιακουμάτο θα γίνει αξιολόγηση για το εάν αυξήθηκε η απασχόληση και ο τζίρος των καταστημάτων και στη συνέχεια θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

Απαντώντας σε όσους αντιδρούν στο μέτρο, ο υφυπουργός τόνισε πως είναι προαιρετικό και όχι υποχρεωτικό και πως είναι «αδιανόητο» σε όλη την Ευρώπη να είναι τα καταστήματα ανοιχτά και η Ελλάδα να είναι «αλυσοδεμένη στο χθες».

Αντιδράσεις εμπόρων και εργαζομένων

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών δήλωσε ότι παραμένει σταθερός και αμετακίνητος στη θέση του για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της Αθήνας μόνο τις 7 παραγωγικές Κυριακές του χρόνου.

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) κάλεσε τους μικρούς επιχειρηματίες να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους την Κυριακή 13 Ιουλίου. Καταγγέλλοντας την απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) είχε εξαγγείλει για σήμερα 24ωρη απεργία για τους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα, στις συγκεκριμένες 10 περιοχές.

Η ΓΣΕΒΕΕ, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και η ΟΙΥΕ έχουν καταθέσει από κοινού προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της Υπουργικής Απόφασης. Ζητούν ασφαλιστικά μέτρα, προσωρινή αναστολή και ακύρωση της απόφασης.

Οι τρεις φορείς, εργοδοτών και εργαζομένων, καταγγέλλουν πως η απόφαση για λειτουργία τις Κυριακές είναι μόνο «προς όφελος των συμφερόντων μεγάλων αλυσίδων και πολυκαταστημάτων».

Προειδοποιούν επίσης, πως οι «ελεύθερες Κυριακές» θα σβήσουν από τον χάρτη τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του εμπορίου, οι οποίες αποτελούν το 95% και απασχολούν πάνω από το 80% των εργαζομένων.

Όχι και από την Εκκλησία

Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει διατυπώσει με σαφήνεια την πλήρη αντίθεσή της στο μέτρο της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Κατά το μέτρου έχει ταχθεί προσωπικά τόσο ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ενώ και η Ιερά Σύνοδος από τον Ιούνιο του 2013 διατύπωσε αταλάντευτη θέση να παραμείνει η Κυριακή αργία.

«Η Ιερά Σύνοδος, όπως παλαιότερα, έτσι και τώρα έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια και ευθύτητα πάνω στο θέμα αυτό. Η ημέρα της Κυριακής, όπως εμφανέστατα δηλώνεται και από το περιεχόμενο της λέξης, είναι ημέρα αφιερωμένη στον Κύριο» ανέφερε το συνοδικό ανακοινωθέν επισημαίνοντας ότι «ως εκ τούτου η θέση της Εκκλησίας είναι: η Κυριακή να παραμείνει αργία, ώστε να δίδεται η ευκαιρία στους χριστιανούς όχι μόνο να λατρεύουν τον Θεό τους, αλλά και να τους παρέχεται η δυνατότητα να αναπαύονται από τον κόπο της εβδομάδος και να προετοιμάζονται και να προγραμματίζουν τις όποιες κινήσεις τους για την επομένη που ξεκινά. Γι΄ αυτό εκφράζουμε την ευχή να εισακουσθεί η θέση της Εκκλησίας, των χριστιανών και των ανθρώπων του εμπορίου, για να παραμείνει η από αιώνων ισχύουσα αργία της Κυριακής».

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν και οι αντιδράσεις μεμονομένων μητροπολιτών. Το Σάββατο 12 Ιουλίου οι μητροπολίτες Πειραιώς Σεραφείμ και Πατρών Χρυσόστομος σε ανακοινώσεις τους τάχθηκαν κατά του μέτρου.

«Η αήθης, προκλητική, ασεβής και αντιχριστιανική ποδοπάτηση από τη συγκυβέρνηση ΣαμαράΒενιζέλου της εντολής του Θεού για την ιερότητα της ημέρας Κυρίου (Κυριακής) δυστυχώς είναι προάγγελος επερχομένων δεινών» υποστήριξε ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ.

«Το πρόβλημα της επιχειρουμένης καταργήσεως της Κυριακής αργίας είναι πρωτίστως πνευματικό, είναι όμως και κοινωνικό και εθνικό και τέλος έχει και την οικονομική του διάσταση, αφού καταστρέφονται έτσι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς όφελος των πολυεθνικών. Στους θιασώτες του μέτρου απαντάμε με παρρησία: Ανοίξτε λοιπόν τα καταστήματα όσες Κυριακές θέλετε. Το κέρδος θα είναι του διαβόλου (Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός)» ανέφερε σε δήλωσή του ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος.

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet