Σταθερά υψηλά τα κρούσματα – Ο «μύθος» της μάσκας
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Κοινωνία

Σταθερά υψηλά τα κρούσματα – Ο «μύθος» της μάσκας

«Βρισκόμαστε στο μεταίχμιο» δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σχολιάζοντας στην ΕΡΤ την ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων, ο αριθμός των οποίων για άλλη μία μέρα ήταν τριψήφιος και πάνω από 200.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας από την άλλη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προειδοποίησε πως «δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί ο ιός επιδημιολογικά. Υπάρχει το κακό σενάριο ότι θα έρθει δεύτερο κύμα που θα είναι πολύ χειρότερο από το πρώτο όπως έγινε με την ισπανική γρίπη».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 269 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 19 κρούσματα είναι εισαγόμενα και τα υπόλοιπα 250 είναι εγχώρια -με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να εξακολουθούν να βρίσκονται στο «κόκκινο» συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος των κρουσμάτων. Στην Αττική εντοπίστηκαν 90 και στη Θεσσαλονίκη 67. Καινούρια εξέλιξη, ωστόσο, είναι η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων. Έτσι 30 ασθενείς νοσηλεύονται πλέον σε σοβαρή κατάσταση. Ο αριθμός αυτός, σύμφωνα με τους ειδικούς,  εξαρτάται από τον αριθμό των κρουσμάτων, και άρα όσο αυξάνονται τα κρούσματα θα αυξάνονται και οι διασωληνωμένοι.

Τα χθεσινά κρούσματα επιβεβαιώνουν για άλλη μία φορά την γεωγραφική διασπορά, αλλά και την επαγγελματική διασπορά του ιού, σημείωσε ο κ. Εξαδάκτυλος, τονίζοντας ότι πρέπει να την ανατρέψουμε με ελέγχους για την τήρηση των πρωτοκόλλων, αλλά και ενδεχομένως την ιατρική ανάλυση για την αναθεώρηση των πρωτοκόλλων.

Αναφερόμενος στο ρόλο των ασυμπτωματικών, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι μεταδίδουν τον ιό, χωρίς να το ξέρουν γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η μάσκα, η χρήση της οποίας έχει έρθει στο επίκεντρο των συζητήσεων με την ανακοίνωση ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά, με πλήρη σύνθεση και αυξημένα μέτρα προστασίας που απαιτούν, ανάμεσα σε άλλα, υποχρεωρική χρήση της μάσκας  σε όλες τις ηλικίες των μαθητών, από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο.

Λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσουν οι εκπαιδευτικές δομές που εποπτεύει το υπουργείο Παιδείας, θα γίνουν την Δευτέρα 24 Αυγούστου, ωστόσο, η είδηση έχει προκαλέσει αρκετές ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσο είναι ασφαλής η χρήση της μάσκας από τα μικρότερα παιδιά. Πάνω σε αυτό οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί, καθώς δεν υπάρχουν τέτοιες επιστημονικές ενδείξεις. Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, μάλιστα, η εμπειρία του Μαΐου δείχνει ότι «με την κατάλληλη καθοδήγηση τα μικρότερα παιδιά μπορούν να υπακούσουν και να μας εκλπήξουν». 

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet