Στον Πειραιά το «Ελ. Βενιζέλος» και νέα ένταση στην Κω
Κοινωνία

Στον Πειραιά το «Ελ. Βενιζέλος» και νέα ένταση στην Κω

Στο λιμάνι του Πειραιά και όχι της Θεσσαλονίκης θα καταπλεύσει τελικά το πλοίο  που μεταφέρει 2.450 μετανάστες από Κω και Λέσβο.

Το πλοίο απέπλευσε το πρωί της Τετάρτης από την Κω με ενδιάμεσο σταθμό τη Λέσβο. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να καταπλεύσει απόψε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από όπου με ΚΤΕΛ οι μετανάστες θα μεταφέρονταν στην Ειδομένη, για να διασχίσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν την πορεία τους στο εξωτερικό.

Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται Το Βήμα, επειδή οι 150 από τους μετανάστες πρέπει να περάσουν από το Τμήμα Αλλοδαπών στον Πειραιά για τη διακρίβωση στοιχείων, αποφασίστηκε το πλοίο να πάει απευθείας στον Πειραιά, χωρίς ενδιάμεση στάση στη Θεσσαλονίκη.

Νέα ένταση με μετανάστες στην Κω

Εν τω μεταξύ, ένταση σημειώθηκε στην Κω την Τετάρτη, όταν μετανάστες «εγκλώβισαν» αστυνομικούς στην Αστυνομική Διεύθυνση του νησιού, διαμαρτυρόμενοι για την πολύωρη αναμονή για τη διαδικασία ταυτοποίησής τους. «Οδηγούμαστε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις» δήλωσε εκ νέου ο δήμαρχος Γιώργος Κυρίτσης. Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωση του Δήμου, εκφράζεται η έντονη διαφωνία στο ενδεχόμενο δημιουργίας μόνιμου κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στο νησί.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, μετανάστες διαμαρτυρήθηκαν κλείνοντας τον κεντρικό δρόμο και αποκλείοντας την Αστυνομική Διεύθυνση του νησιού για την πολύωρη ταλαιπωρία τους, καθώς ανέμεναν τα έγγραφα ταυτοποίησή τους.

«Τα σημερινά επεισόδια και όσα έχουν προηγηθεί είναι μόνο η αρχή. Πολύ φοβάμαι ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Όταν είπα ότι οδηγούμαστε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και ότι θα χυθεί αίμα, κατηγορήθηκα ότι κινδυνολογώ. Δεν κινδυνολογώ, προειδοποιώ και κρούω τον κώδωνα του κινδύνου.

»Σήμερα εκατοντάδες παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι εκλαμβάνουν την απουσία του κράτους ως αδυναμία, εγκλώβισαν τους αστυνομικούς στο κτήριο και έκλεισαν τον δρόμο, δημιουργώντας εικόνες και συνθήκες που ποτέ δεν είχαμε ξαναζήσει.

»Υπάρχει ανάγκη μόνιμης εγκατάστασης ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας στην Κω. Σε μόνιμη βάση και μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Το ζήτησα από την πρώτη στιγμή. Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι η διαδικασία ταυτοποίησης δεν μπορεί να γίνει στην Αστυνομική Διεύθυνση στην Κω. Είναι αδύνατον να ταυτοποιηθούν 3 και 4 χιλιάδες. Προειδοποιώ για μία ακόμα φορά ότι οδηγούμαστε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις» δήλωσε ο δήμαρχος Γ. Κυρίτσης.

Την ίδια ώρα, ο Δήμος Κω, με ανακοίνωσή του, εκφράζει έντονες διαφωνίες για τη δημιουργία στο νησί μόνιμου κέντρου φιλοξενίας και παραμονής μεταναστών και προσφύγων.

Σχολιάζοντας σχετική ανακοίνωση του διευθυντή της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής του ΥΠΕΣ Π. Νίκα, ο Δήμος Κω εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει και τα εξής, μεταξύ άλλων: «Ένας υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Νίκας, δηλώνει ότι έχει ήδη βρεθεί χώρος για τη δημιουργία μόνιμου κέντρου παραμονής και φιλοξενίας παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην Κω.

»Προφανώς δεν θεωρούν κάποιοι σκόπιμο να ενημερώσουν ούτε τον Δήμο Κω αλλά ούτε και τους πολίτες της Κω. Αποφασίζουν αυτοί για το νησί μας και επιχειρούν να μας επιβάλλουν τετελεσμένα. Αυτοί που αποφασίζουν χωρίς εμάς, να μην υπολογίζουν σε εμάς. Ο δήμαρχος Κω έχει θέσει συγκεκριμένα ζητήματα και ερωτήματα για τη δημιουργία κέντρου πρώτης υποδοχής, έχει ζητήσει συγκεκριμένες εγγυήσεις».

Πηγή: in.grNewsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet