Στους 16 οι νεκροί στη Δυτική Αττική
Κοινωνία

Στους 16 οι νεκροί στη Δυτική Αττική

Ζωές και περιουσίες θαμμένες στη λάσπη… Εικόνες πόνου και απόγνωσης συνθέτουν το σκηνικό της επόμενης ημέρας στις περιοχές που επλήγησαν από τα ορμητικά νερά, τα οποία έπνιξαν δύο πόλεις της Δυτικής Αττικής.

Στους 16 οι νεκροί

Επισήμως 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πρωτοφανείς πλημμύρες που έπληξαν τις δύο περιοχές. Σύμφωνα με tweet της Πυροσβεστικής, εντοπίστηκε νεκρός άνδρας 50 ετών στο υπόγειο κατοικίας στην περιοχή Γεφυράκι, στη Νέα Πέραμο Αττικής. Αναζητούνται ακόμη 4 άτομα.

Ο αριθμός των αγνοουμένων έχει αλλάξει πολλές φορές. Νωρίς το πρωί, πληροφορίες έκαναν λόγο για έναν αγνοούμενο, στη συνέχεια και με βάση το προφίλ της Πυροσβεστικής στο Twitter, ο αριθμός ανέβηκε στους τέσσερις. Το μεσημέρι εντοπίστηκε ζωντανός ένα άνδρας 67 χρονών, ενώ στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι υπάρχει ακόμα ένα άτομο που αγνοείται στην περιοχή και συγκεκριμένα ένα κυνηγός.

Το πρωί της Πέμπτης η βροχή άρχισε και πάλι να πέφτει καταρρακτωδώς στις πληγείσες περιοχές. Αρκετά σημεία των παραπάνω περιοχών παραμένουν μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης χωρίς ρεύμα και νερό.

Το βράδυ που πέρασε ήταν πολύ δύσκολο για τους κατοίκους, καθώς οι περισσότεροι δεν κοιμήθηκαν από τον φόβο πλιάτσικου στα πλημμυρισμένα σπίτια.

Οι κλήσεις που έχει δεχθεί έως τώρα η Πυροσβεστική, από την ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων και της Μάνδρας, για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, ξεπερνούν τις 660, ενώ έχει προχωρήσει στον απεγκλωβισμό 88 ατόμων από σπίτια και αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τα διασωστικά συνεργεία της έχουν ανασυρθεί έως αυτή την ώρα 12 νεκρά άτομα. Επίσης το Λιμενικό Σώμα επιβεβαίωσε 3 ακόμα θανάτους.

Οι τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν τη συνδρομή πυροσβεστών από όλη την Αττική, καθώς και από όμορους νομούς. Συνολικά επιχειρούν 117 πυροσβέστες με 46 οχήματα, ενώ έχουν σχηματιστεί 56 συνεργεία για την αντιμετώπιση των συμβάντων.

Για το θέμα των ευθυνών μίλησε η περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. «Aν προκύψουν ευθύνες για την Περιφέρεια από τη δικαστική έρευνα εγώ θα τις αναλάβω και δεν θα κρυφτώ» δήλωσε η περιφερειάρχης Αττικής. «Δεν θα αναλάβω όμως, τις ευθύνες όλων των αυτοδιοικητικών και πολιτικών που κρύφτηκαν τόσα χρόνια πίσω από ένα πολυδαίδαλο κράτος», συμπλήρωσε. Η περιφερειάρχης υποστήριξε ότι βρήκε την περιφέρεια «γυμνή», όσον αφορά στα αντιπλημμυρικά έργα.

Διατέθηκε κρουαζιερόπλοιο για τους πλημμυροπαθείς

Το κρουαζιερόπλοιο «Aegean Queen» διέθεσε η εταιρεία Optimum Shipmanagment Services, για ενδεχόμενη προσωρινή στέγαση κατοίκων που έμειναν άστεγοι στις περιοχές των Δήμων Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγάρων, οι οποίες επλήγησαν έντονα από τη χθεσινή κακοκαιρία.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, είχε επικοινωνία με στελέχη της εν λόγω εταιρείας που προσφέρθηκε να διαθέσει το πλοίο, το οποίο διαθέτει 364 καμπίνες και μπορεί να φιλοξενήσει 914 άτομα. Ήδη έχουν ενημερωθεί οι δήμαρχοι των τριών περιοχών για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας, σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη και τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων Στρατού και Ναυτικού, ζήτησε τη διάθεση υδροφόρων οχημάτων, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες υδροδότησης των Δήμων.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή εκφράζουν, με κάθε τρόπο, τη συμπαράστασή τους στους κατοίκους των πληγέντων περιοχών και παραμένουν στη διάθεση των δημοτικών Αρχών για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας.

Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική γραμμή (213-2147513) έθεσε σε λειτουργία η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για την αναφορά προβλημάτων από την κακοκαιρία, καθώς και την καταγραφή αιτημάτων.

Κλειστά σχολεία και την Παρασκευή

Κλειστά θα παραμείνουν και για την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017 όλα τα σχολεία της Δυτικής Αττικής λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Με απόφαση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, Γιάννη Βασιλείου, γνωστοποιείται η «διακοπή μαθημάτων την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017, όλων των σχολείων Α/Βάθμιας και Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που προκύπτουν από τα ιδιαίτερα έντονα καιρικά φαινόμενα (βροχοπτώσεις πλημμύρες) και της επαγόμενης δυσκολίας λειτουργίας των σχολείων και μετακίνησης των μαθητών». 

Επίσκεψη από κοινού στις περιοχές που επλήγησαν από τη θεομηνία στη Δυτική Αττική πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη οι υποψήφιοι για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης.

Για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, τα φαρμακεία της περιοχής της Μάνδρας που δεν επλήγησαν θα παραμένουν στην υπηρεσία του κοινού μέχρι τις 23:00 και, κατόπιν συνεννόησης με τους τομεάρχες των περιοχών, οι διανυκτερεύσεις θα πραγματοποιούνται από τα φαρμακεία της περιοχής της Ελευσίνας, αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ).

Την Πέμπτη κλιμάκιο του ΦΣΑ μεταβαίνει στην Μάνδρας Αττικής, ώστε να κάνει εκτίμηση των ζημιών των φαρμακείων και να τους παρέχει την καλύτερη δυνατή βοήθεια.

Τα φαρμακεία που θα είναι ανοιχτά

Τα φαρμακεία που θα παραμένουν ανοιχτά για την εξυπηρέτηση του κοινού, από 08:00 έως 23:00, στη Μάνδρα Αττικής, είναι:

16/11 ΜΑΡΤΖΕΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, διεύθυνση ΣΤΡ.ΡΟΚΚΑ 56, τηλ.210-5555550
17/11 ΡΟΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ διεύθυνση ΑΛΑΜΑΝΑΣ & ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ 7, τηλ. 210-5541344
18/11 ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤ. διεύθυνση ΣΤΡ. ΡΟΚΚΑ 84, τηλ. 210- 5556375
19/11 ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡ. ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ, τηλ. 210 -5541721

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Οι κάτοικοι στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, παλεύουν να περισώσουν ό,τι μπορούν από το βιος τους. Με φτυάρια και φαράσια απομακρύνουν τη λάσπη, με αντλίες και κουβάδες τα νερά, που λίμνασαν καταμεσής των ακινήτων τους.

Ένα αυτοκίνητο «καρφωμένο» μπροστά στον κινηματογράφο «Άστρον» κι ένα άλλο μέσα σε μια σχολή πολεμικών τεχνών, θυμίζουν την ορμητικότητα του χειμάρρου, που στο πέρασμά του «θέρισε» 15 ζωές και κατάπιε περιουσίες.

Ο κ. Γιώργος καθαρίζει από νωρίς το πεζοδρόμιο μπροστά από το σπίτι του. «Ευτυχώς, που δεν έβρεξε το βράδυ. Μπήκε ο χείμαρρος στο ισόγειο του σπιτιού. Το διέλυσε. Πάλι καλά που μένουμε στον πρώτο όροφο» λέει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ ο κ. Παναγιώτης ήρθε από τον δήμο Ιλίου για να βοηθήσει. «Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς. Καλή δύναμη τους εύχομαι» λέει.

Ο κ. Σταύρος είναι ηλικιωμένος και άρρωστος. «Είμαι καρκινοπαθής. Τα πάντα διαλύθηκαν. Το φαρμακείο καταστράφηκε. Δεν μπορώ να πάρω τα φάρμακα μου» λέει απελπισμένος.

Η ηλικιωμένη ιδιοκτήτρια του μικρού παντοπωλείου, η κ. Ευαγγελία, προσπαθεί να καθαρίσει τις λάσπες από τα ράφια του μαγαζιού της. «Το μαγαζί καταστράφηκε, το υπόγειο δίπλα στο σπίτι πλημμύρισε. Πώς θα ορθοποδήσουμε; Ποιος θα μας δώσει τα λεφτά για να τα φτιάξουμε;» αναρωτιέται.

Καθαρίζοντας την είσοδο του σπιτιού του, ο κ. Μανόλης μουρμουράει: «Στο ισόγειο έμενε η γιαγιά. Ευτυχώς, γλίτωσε. Την πήρα να μείνει μαζί μας».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet