Συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας – Πού χρειάζεται αλυσίδες
Κοινωνία

Συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας – Πού χρειάζεται αλυσίδες

Έντονα καιρικά φαινόμενα, με βροχοπτώσεις, κρύο αλλά και χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα, στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής και Βόρειας Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο, έχει φέρει ο «Ραφαήλ».

Ταυτόχρονα πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι επικρατούν στο Αιγαίο, στα ανατολικά ηπειρωτικά, καθώς και στην έξοδο του Κορινθιακού στο Ιόνιο. Πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού από το απόγευμα, ενώ την Πέμπτη αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία».

Προβλήματα στην κυκλοφορία

Κλειστή είναι από τις 07.00 σήμερα το πρωί, η λεωφόρος Πάρνηθος, λόγω χιονόπτωσης. Για λόγους ασφαλείας η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο για την Πάρνηθα από το τελεφερίκ και πάνω, όπου μέχρι και τη νύχτα γινόταν με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Εξάλλου, το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή της Αιγιάλειας σήμερα τα ξημερώματα, προκάλεσε μικρή υποχώρηση του πρανούς στη χιλιομετρική θέση 165+00 του αυτοκινητόδρομου Αθηνών- Πατρών, στην περιοχή του Ελαιώνα.

Σύμφωνα με την «Ολυμπία Οδό», εφαρμόστηκαν, για προληπτικούς λόγους, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε μήκος περίπου τριών χιλιομέτρων. Ειδικότερα, το ρεύμα κυκλοφορίας προς Πάτρα έχει «μετακινηθεί» στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με την «Ολυμπία Οδό», μηχανικοί από το τοπικό εργοτάξιο βρίσκονται στο σημείο και εξετάζουν το πρανές, για να διαπιστώσουν την έκταση της ζημιάς και να προβούν στις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Το χιόνι και ο παγετός έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αρκαδίας, Κορινθίας και Μεσσηνίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αρκαδία έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, από το 20ο έως το 52,5ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Τρίπολης – Καστρίου – Βουρβούρων – Αγίου Πέτρου – Άστρους, ενώ μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση στην επαρχιακή οδό Ελάτης – Χρυσοβιτσίου -Στεμνίτσας.

Στην Κορινθία, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα παρακάτω σημεία:

  • Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου – Τρικάλων, από 14ο χιλιόμετρο και άνω.
  • Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων – Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.
  • Στην επαρχιακή οδό Κιάτου – Γκούρας, από το 15ο χιλιόμετρο και άνω.

Στην Μεσσηνία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης, από 33ο έως 40 χιλιόμετρο.

Αρκετό χιόνι έχει πέσει σε ορεινές περιοχές του νομού Λάρισας την πρώτη μέρα του χρόνου. Στα λευκά έχει ντυθεί η περιοχή της Σπηλιάς, αλλά και ορεινές περιοχές των Φαρσάλων και της Ελασσόνας.

Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί στο οδικό δίκτυο, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης Λάρισας, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη στην επαρχιακή οδό Γόννων- Καλλιπεύκης από το 12ο χλμ και στην επαρχιακή οδό Συκουρίου- Σπηλιάς από το 4ο χλμ.

Στα λευκά έχει ντυθεί το Πήλιο, την πρώτη ημέρα του χρόνου. Το χιόνι ξεκινάει από το Κατηχώρι και φτάνει μέχρι το Καράβωμα, ενώ στην περιοχή της Ανάβρας έχει φτάσει το μισό μέτρο.

Όπως εξήγησε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολινδρίνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, διατηρούν τους δρόμους ανοιχτούς στην περιοχή του Πηλίου, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στις μετακινήσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, οι οδηγοί πρέπει να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο καιρός τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με την ΕΜΥ η κακοκαιρία θα συνεχιστεί έως τις απογευματινές ώρες σήμερα, με ισχυρά φαινόμενα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα παρουσιάσει γρήγορη βελτίωση.

Πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα, καθώς και σε περιοχές της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής-Βόρειας Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και στα ορεινά της Αττικής. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες έως βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις που θα φτάνουν τα 8-9 μποφόρ στο Αιγαίο και τα 7 μποφόρ στο Ιόνιο, ενώ οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο.

Αύριο Τετάρτη 02/01/2019 αναμένεται πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού σχεδόν παντού, καθώς οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο.

Από την Πέμπτη 03/01/2019 αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία», με κύρια χαρακτηριστικά το δριμύ ψύχος και τις τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές-παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς πολικές αέριες μάζες θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet