Σχίνο Κορινθίας: Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά – Κάηκαν πάνω από 55.000 στρέμματα
eurokinissi.gr
Κοινωνία

Σχίνο Κορινθίας: Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά – Κάηκαν πάνω από 55.000 στρέμματα

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξεκίνησε την Τετάρτη (19/5) από το Σχίνο Κορινθίας και κατέκαψε πάνω από 55.000 στρέμματα πευκοδάσους. Οι ισχυροί άνεμοι έχουν κοπάσει ενώ συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών με τις διάσπαρτες εστίες. 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν αντιμετωπίστηκαν άμεσα, ενώ οι καλές καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες ώρες θα βοηθήσουν πολύ στις προσπάθειες να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά.

Την επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κορινθία και στην Αττική συνδράμουν από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 22/5 16 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, που πραγματοποιούν στοχευμένες ρίψεις νερού. Ισχυρές είναι και οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν για να σβήσουν τις διάσπαρτες με 278 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ και 89 πυροσβεστικά οχήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν στρατός, εθελοντές αλλά και οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι, εκτός απροόπτου, η φωτιά αναμένεται να τεθεί υπό έλεγχο έως το βράδυ του Σαββάτου. Ωστόσο δεν παρέλειψε να τονίσει ότι παρά το γεγονός ότι οι άνεμοι δείχνουν να πέφτουν και η φωτιά να οριοθετείται, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αναζωπύρωσης αλλά και το να δημιουργούν νέα μέτωπα.

Οι συνθήκες που δημιούργησαν «ακραία φαινόμενα»

Η επιχειρησιακή μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επιχειρεί να προσφέρει μία πρώτη ματιά στις συνθήκες που οδήγησαν στην καταστροφή. Οι σημαντικότερες εξ αυτών είναι η ξηρασία στην περιοχή, καθώς εδώ και 26 μέρες υπήρξε μηδενική βροχόπτωση. Παράλληλα από τις 15 Φεβρουαρίου μέχρι τις 20 Μαΐου έβρεξε έξι μέρες. Το μέγιστο αθροιστικό ύψος της βροχής σε Ισθμό και Λουτράκι ήταν μικρότερο των 30 χιλιοστών.

Παράλληλα οι άνεμοι ήταν ενισχυμένοι, με ριπές που στον μετεωρολογικό σταθμό του Ισθμού από τις 19/5/2021 και ώρα 20:30 έως τις 20/5/2021 και ώρα 04:50, όπως επίσης από τις 20/5/2021 και ώρα 11:00 έως και τις 21/5/2021 και ώρα 10:10, κυμαίνονταν κατά διαστήματα μεταξύ των 50 χλμ/ώρα και των 66 χλμ/ώρα.

Την Πέμπτη η φωτιά απέκτησε χαρακτηριστικά ακραίου φαινομένου και εξαπλώθηκε ραγδαία, αναπτύσσοντας δική της τοπική κυκλοφορία όπως αναφέρει το meteo. Όσον αφορά την ακραία, όπως χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά της φωτιάς το meteo πυροδοτήθηκε από τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την καύσιμη ύλη, ο βαθμός ξηρότητας της οποίας ήταν ψηλός, ως συνέπεια της απουσίας βροχοπτώσεων στην περιοχή. 

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet