Σύγκρουση κυβέρνησης και ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για την πώληση
Κοινωνία

Σύγκρουση κυβέρνησης και ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για την πώληση

Σε υψηλούς τόνους απαντά στην απόφαση για τη πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει η πώληση.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. την Τρίτη 28 Νοεμβρίου, σημείωσε σχετικά με τη θέση της διοίκησης της ΔΕΗ απέναντι στην πώληση:

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν αυτή η επένδυση να σταματήσει. Εδώ σταματούν επενδύσεις δισεκατομμυρίων. Όταν έρθει η ώρα για τις δράσεις της διοίκησης της ΔΕΗ επί του συγκεκριμένου, οι οποίοι επικαλούνται το νόμο, εάν περάσει ο νόμος, μετά θα πρέπει να περάσει από το ΔΣ. Τότε υπάρχει η δυνατότητα των καταλήψεων. Να δούμε ποιο διοικητικό συμβούλιο και πού θα συνεδριάσει για να πάρει αυτήν την απόφαση. Έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο. Πάμε λοιπόν για μια μυστική ψηφοφορία για την απεργία της 14ης Δεκεμβρίου με το δικό μας θεσμικό πλαίσιο που έχει να κάνει με τις μονάδες και τη συλλογική σύμβαση», σημείωσε.

Σχετικά με την τύχη των εργαζομένων, σημείωσε ότι «θα δούμε αν θα μπορέσουν να το κάνουν. Αν νομίζουν κάποιοι ότι αν φύγουν 2.000 εργαζόμενοι από το τακτικό προσωπικό, σε άλλο αφεντικό, κάπου στο 2030, θα συνεχίσουν όσοι είναι και θα είναι περισσότεροι κάνουν λάθος. Θα υπάρξει μια συρρίκνωση παντού».

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, τόνισε ότι «οι δράσεις πρέπει να είναι τέτοιες και να μην τις κάνουμε με βάσει τις ορέξεις κάποιων κομμάτων αλλά με βάση το δικό μας συμφέρον. Η πρότασή μας είναι να μην πουληθούν. Αυτοί πουλάνε. Βγαίνοντας έξω θα συναντήσουμε μια σειρά από κανάλια που θέλουν να δουν αίμα. Οι τοπικές κοινωνίες είναι ικανές μαζί με τη ΓΕΝΟΠ να αποτρέψουν αυτό το εγχείρημα. Στην παραγωγή η ΔΕΗ έχει 47% της ζήτησης. Άρα έχει απελευθερωθεί αυτό το κομμάτι που λέγεται ενέργεια. Καμία απόφαση του ευρωδικαστηρίου δεν λέει πουλήστε μονάδες. Είναι επιλογή της σημερινής κυβέρνησης και της χθεσινής. Γιατί δεν θέλει να ανοίξει άλλα ορυχεία. Η απόφαση λέει δώστε πρόσβαση σε τρίτους στους λιγνίτες. Ο Παναγιωτάκης είπε το αυτονόητο. Ποιος θα ορίσει το τίμημα όλων αυτών των μονάδων; Με ποια βάση υπάρχει απόσβαση; Ένα ευρώ κάνει. Μόνο η Μελίτη έχει μερικά αναπόσβεστα ακόμα. Ποιος θα ορίσει το τίμημα έτσι ώστε το ξεπούλημα να είναι τέτοιο που θα μπορούμε να πούμε ναι; Ποιος θα πει ναι; Εγώ θα υιοθετήσω το σύνθημα ότι “θα γίνει της Μεγαλόπολης”».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «δεν είναι αποδεκτός σε αυτές τις περιοχές κανένας ιδιώτης. Αυτό θα ζητήσει η ΓΕΝΟΠ…Εδώ σταματούν επενδύσεις δισεκατομμυρίων. Ας δώσει στη Δράμα, την Ελασσόνα, στην Καβάλα. Γιατί δεν τις δίνει; Γιατί επιλέγει να δώσει αυτά που υπάρχουν; Γιατί το άλλο έχει μεγάλο κόστος, να φτιάξεις μια μονάδα λιγνιτική; Δεν γίνονται παραγωγικές μονάδες (π.χ. Μεσοχώρα) τόσα χρόνια και εμείς θα δεχθούμε να αλλάξει χέρια ο ΑΗΣ Μελίτης; Για να κάνουμε πλουσιότερους αυτοί που είναι τα αφεντικά;».

«Να αγοράσετε μετοχές της ΔΕΗ»

«Ούτε 20 ευρώ δεν έχουν 10 μετοχές της ΔΕΗ, να πάτε όλοι να γίνετε μέτοχοι, γιατί έχει καλή προοπτική η μετοχή της ΔΕΗ. Να δείτε που θα εκτιναχθούν», ανέφερε απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους ο κ. Αδαμίδης.

Ολοκληρώθηκε η πορεία διαμαρτυρίας των εργαζομένων – «Συμφώνησαν ότι διαφωνούν»

Χωρίς να υπάρξει κάποιο σημείο ταύτισης ολοκληρώθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων των εργαζομένων της ΔΕΗ και των τοπικών φορέων Αρκαδίας και Φλώρινας με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.

Εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και οι τοπικοί φορείς υπό την αιγίδας της ΓΕΝΟΠ πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο κατά της πώλησης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, μια πώληση η οποία οριστικοποιείται την Παρασκευή, 1η Δεκεμβρίου.

«Καταλήξαμε ότι συμφωνούμε ότι διαφωνούμε», ανέφερε μιλώντας στο insider.gr ο κ. Τσουμπλέκας Βαγγέλης, μέλος του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ και δημοτικός σύμβουλος Μεγαλόπολης. «Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πρόταση με δανειστές.  Θα βγούμε στους δρόμους. Διαμηνύσαμε ότι οι υποτιθέμενοι νέοι επενδυτές δεν θα έχουν καμία συναίνεση από τις τοπικές κοινωνίες . Δεν υπάρχει περίπτωση το κέρδος να κρατήσει το προσωπικό της επιχείρησης. Η μόνη μάχη που χάνεται είναι αυτή που δεν δίνεται ποτέ», κατέληξε.

Εγγυήσεις από τον Σταθάκη για τις θέσεις εργασίας

Ισχυρές εγγυήσεις για τις θέσεις εργασίας, αλλά και επιπρόσθετα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες από την αποεπένδυση του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ θα διασφαλίσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο υπουργός Π.ΕΝ., Γιώργος Σταθάκης, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο Υπουργείο με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ανέφερε τα εξής:

«Ενημέρωσα τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για την πορεία των συζητήσεων και το σχέδιο στο οποίο θα καταλήξουμε έως το τέλος της εβδομάδας για την παραχώρηση μονάδων. Ταυτόχρονα τους ενημέρωσα και για τις διαδικασίες με τις οποίες επιδιώκουμε η παραχώρηση αυτή να μην οδηγήσει στη διάλυση της τοπικής κοινωνίας και της απασχόλησης, όπως υπάρχουν εύλογα ανησυχίες. Το αντίθετο, θα υπάρξουν ισχυρές εγγυήσεις και για τις θέσεις απασχόλησης, καθώς και επιπρόσθετα οφέλη που μπορούμε να συζητήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, μετά τα Χριστούγεννα, προτίθεμαι να επισκεφτώ τη Μεγαλόπολη για να πραγματοποιήσω μία ευρεία συνάντηση με την Περιφέρεια, την τοπική κοινωνία και με τους εκπροσώπους της ΔΕΗ, ώστε να θέσουμε όλα τα ζητήματα σε ανοιχτό διάλογο. Είναι κατανοητό ότι υπάρχει αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, αλλά όταν καθίσουν στο τραπέζι όλες οι πλευρές επιδιώκουμε να γίνει ένας πολύ ειλικρινής διάλογος και να οδηγηθούμε σε σημαντικές αποφάσεις. Το τονίζω, είναι επιδίωξη της Κυβέρνησης να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας».

Στη συνάντηση με τον υπουργό συμμετείχαν, ο μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, Ιερεμίας, ο Θανάσης Πετράκος από τη ΛΑΕ, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο αντιπεριφερειάρχης, Αντώνης Γιαννακούρας, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.κ. Διονύσης Παπαδόπουλος και Γιώργος Μαρκολιάς, καθώς και αντιπροσωπεία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, με επικεφαλής, τον πρόεδρο, Γιώργο Αδαμίδη, και τον γενικό γραμματέα Αντώνη Καρρά.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet