Σύσταση να μην χορηγούνται σε εγκύους τα εμβόλια AstraZeneca-Johnson&Johnson
zougla.gr
Κοινωνία

Σύσταση να μην χορηγούνται σε εγκύους τα εμβόλια AstraZeneca-Johnson&Johnson

Να εμβολιάζονται με mRNA εμβόλια, δηλαδή με εκείνα των Pfizer και Moderna, που είναι αυτά που έχουν μέχρι σήμερα εγκριθεί στην κατηγορία αυτή, αναμένεται να συστήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για εγκύους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύσταση αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι για τα εμβόλια αυτά υπάρχουν στοιχεία μελετών που επιβεβαιώνουν την ασφάλειά τους.

Νωρίτερα σήμερα, ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος Αθανάσιος Σκουτέλης, μέλος της επιτροπής, σημείωσε ότι η σχετική εισήγηση αναφέρει ότι δεν πρέπει να προτιμώνται τα εμβόλια με αδενοϊό, όπως της AstraZeneca και Johnson&Johnson από τις έγκυες και τις γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν παιδί. Ωστόσο, ο κ. Σκουτέλης επανέλαβε ότι τα οφέλη του εμβολίου είναι πολύ περισσότερα από τις ελάχιστες και σπάνιες παρενέργειες.

Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εισηγούνται για τις γυναίκες που ήδη κυοφορούν ή βρίσκονται υπό ορμονοθεραπεία για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (IVF) ή που σχεδιάζουν να κυοφορήσουν το επόμενο εξάνημο να εμβολιάζονται με mRNA εμβόλια.

Συνεπώς, όσες γυναίκες είναι έγκυες ή σε διαδικασία φυσικής ή υποβοηθούμενης σύλληψης δεν θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο των AstraZeneca και Johnson&Johnson.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Δευτέρα η πρόεδρος της Επιτροπής, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, είχε αναφέρει ότι η αρχική θέση παγκόσμια για τους εμβολιασμούς κατά την κύηση, επειδή δεν είχαν συμπεριληφθεί έγκυες στις κλινικές μελέτες, ήταν απαγορευτική. Δηλαδή όχι εμβολιασμός με εμβόλια Covid κατά την κύηση.

«Το γεγονός ότι και η λοίμωξη, όπως ξέρουμε από τον ιό της γρίπης, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την έγκυο, να την οδηγήσει στην εντατική από αναπνευστική ανεπάρκεια ή να έχει ως αποτέλεσμα προεκλαμψία ή άλλη λοίμωξη, αλλά και η επιβάρυνση του ίδιου του εμβρύου και του νεογνού με αυξημένα ποσοστά προωρότητας, ως δεύτερη φάση οδήγησε στην οδηγία να γίνεται το εμβόλιο υπό προϋποθέσεις εάν το άτομο, η έγκυος, έχει αυξημένο κίνδυνο» είπε η καθηγήτρια.

Έτσι, τα εμβόλια Covid που δεν περιέχουν κανένα ζωντανό μικροοργανισμό μπορούν να γίνονται πλέον και στις εγκύους και να τις προφυλάσσουν από τον αυξημένο κίνδυνο της λοίμωξης κατά την κύηση.

«Συμπληρωματικά να πούμε ότι δεν χρειάζεται να γίνεται γι’ αυτούς τους λόγους τεστ κύησης πριν τον εμβολιασμό. Ότι το εμβόλιο, κάτι που επίσης ακούγεται, δεν επηρεάζει τη γονιμότητα και δεν χρειάζεται, επίσης, αναβολή των προσπαθειών τεκνοποίησης λόγω του εμβολιασμού» είχε αναφέρει η κ. Θεοδωρίδου.

Πηγή: zougla.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet