«Τη συνταγή δεν την λέμε την εκτελούμε»: Ελληνίδα δημοσιογράφος αποκαλύπτει τι της είχε πει ο αεροπειρατής το 1985
Κοινωνία

«Τη συνταγή δεν την λέμε την εκτελούμε»: Ελληνίδα δημοσιογράφος αποκαλύπτει τι της είχε πει ο αεροπειρατής το 1985

Τι της είχε δηλώσει το 1985, σε παγκόσμια αποκλειστικότητα, ο αεροπειρατής που συνελήφθη στη Μύκονο, αποκάλυψε η Κική Παπά, τότε δημοσιογράφος της εφημερίδας «Μεσημβρινή».

Η Κική Παππά μίλησε στο Θέμα 104,6 και αφηγήθηκε πώς είχε βιώσει την αεροπειρατεία της TWA το 1985 και θυμάται την παγκόσμια αποκλειστική συνέντευξη που είχε πάρει από τον αεροπειρατή που συνελήφθη στη Μύκονο 34 χρόνια μετά το περιστατικό.

«Είμαστε στο 1985, καλοκαίρι, γίνεται η αεροπειρατεία στο αεροδρόμιο του “Ελληνικού”, το αεροπλάνο της TWA, δύο Λιβανέζοι το παίρνουν και το πάνε Βηρυτό, μεταξύ των επιβατών είναι 15 Έλληνες και ο τραγουδιστής Ντέμης Ρούσσος μαζί. Η χώρα μας παίρνει από την Αμερική ταξιδιωτικές οδηγίες, που σημαίνει ότι  βουλιάζει τον τουρισμό. Είχαμε σε μία μέρα μέσα 1.200 ακυρώσεις σε Hilton, Intercontinental και Μεγάλη Βρετανία και ήταν 30% κάτω η κρουαζιέρα, αφού είχαν δέσει τα μισά κρουαζιερόπλοια.

»Ο τότε διευθυντής μου στη “Μεσηβρινή”, ο αείμνηστος Χρήστος Πασαλάρης, με φωνάζει και μου λέει “πήγαινε στη Βηρυτό να κάνεις μία συνέντευξη στον Ντέμη Ρούσσο”».

Έτσι μπήκε στο αεροπλάνο για τη Βηρυτό και πήγε στην ελληνική πρεσβεία όπου της είπαν ότι οι Έλληνες όμηροι και ο Ντέμης Ρούσσος αφέθηκαν ελεύθεροι, οπότε όπως λέει η κυρία Παππά, «άρα δεν μπορούσα εκ των πραγμάτων να κυνηγήσω το θέμα Ντέμης Ρούσσος”».

«Πήρα, λοιπόν, ένα αυτοκίνητο της πρεσβείας με οδηγό και συνοδό να κάνω μία βόλτα στην πόλη. Του λέω εγώ με αφέλεια, αλλά πολύ πονηρά, να πάμε στην πρώτη γραμμή να δω πώς είναι. Πάμε στην πρώτη γραμμή, κατέβασα τον τζάμι και άρχισα να φωτογραφίζω και ξαφνικά με κατεβάζουν με τη βία και μου κολλάνε το καλάσνικοφ στα πλευρά, μου παίρνουν τη φωτογραφική μηχανή, Σιίτες, παιδιά 17-18 χρονών που έχουν καταταχτεί στον στρατό για να έχουν ένα εισόδημα και οι οποίοι δεν καταλάβαιναν καλά αγγλικά και στην απελπισία μου τους λέω «Look», και του δείχνω ότι είμαι από την ελληνική πρεσβεία», συνεχίζει η κυρία Παππά.

«Τότε η Ελλάδα είχε πολύ καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και έτσι μου έδωσαν πίσω τη φωτογραφική μηχανή και με άφησαν να φύγω. Γυρνάω λοιπόν, το αεροδρόμιο είναι κλειστό λόγω αεροπειρατείας, δεν έχει πτήσεις δηλαδή για πουθενά και όταν ανοίγει εγώ δεν είχα χρήματα να πληρώσω εισιτήριο α’ θέσης, μιας και τα οικονομικά εισιτήρια είχαν εξαντληθεί. Πάω στον πρέσβη του λέω κύριε πρέσβη “σας παρακαλώ αφήστε με να ταξιδέψω και θα σας τα δώσω μόλις φθάσω Αθήνα”,  μου λέει “πήγαινε, ταξιδεύει μαζί και ο στρατιωτικός ακόλουθος, θα σε δανείσει και του τα δίνεις στην Αθήνα”. Όντως πηγαίνω στο αεροδρόμιο, όπου εκεί βρίσκονται και οι αεροπειρατές, οι οποίοι έχουν πολλαπλασιαστεί γιατί είναι πολλοί οι άντρες που μπαινοβγαίνουν μέσα και κάποια στιγμή βλέπω έναν να κατεβαίνει τη σκάλα, να ανεβαίνει σε ένα τζιπ και να έρχεται προς το μέρος μας», προσθέτει η κυρία Παππά.

«Αφήνω το σακ-βουαγιάζ στον στρατιωτικό ακόλουθο και τρέχω προς το μέρος του και αρχίζω να του φωνάζω ότι είμαι Ελληνίδα δημοσιογράφος, αλλά δεν καταλάβαινε. Βρίσκω έναν Έλληνα που ήξερε αραβικά και του λέω “σας παρακαλώ κάντε τον μεταφραστή”.

»Στη συνέχεια έρχεται ο αεροπειρατής και το πρώτο που τον ρώτησα ήταν “γιατί διαλέξατε το Ελληνικό;” και αυτός που απαντά ότι η συγκυρία ήταν τέτοια που τους βόλευε. Σε ερώτηση μου “γιατί κάνατε την αεροπειρατεία”, μου απαντά  “δεν σας είδα να συγκινήστε όταν το ίδιο συνέβη με το Ισραήλ όταν πήρε 1.000 δικούς μας από το στρατόπεδο και τους μετέφερε στο Ισραήλ, θέλουμε να απελευθερωθούν οι σύντροφοί μας και να απελευθερώσουμε και εμείς τους ομήρους”. Τον ρώτησα “πώς μπορέσατε να περάσετε με τόση ευκολία τα μέτρα ασφαλείας” και εκεί μου λέει με αρκετή ειρωνεία “τη συνταγή δεν τη λέμε την εκτελούμε”».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet