Τις πληγές της μετρά η Κως, ψυχραιμία συνιστούν οι Αρχές
Κοινωνία

Τις πληγές της μετρά η Κως, ψυχραιμία συνιστούν οι Αρχές

Στο κεντρικό λιμάνι της Κω, που αποτελεί και πύλη Σένγκεν, εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα υποδομών από τον μεγάλο σεισμό 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το νησί. Έκκληση από τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και από τις τοπικές Αρχές να μην υπάρξει πανικός.

Όπως ανέφεραν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, όλες οι καταγραφές των ζημιών από τα αρμόδια κλιμάκια γίνονται σε περιβάλλον ομαλότητας, χωρίς πανικό και υπερβολή.

Επισημάνθηκε ότι το αεροδρόμιο του νησιού λειτουργεί κανονικά και ότι τα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνεδση θα λυθούν με αύξηση των δρομολογίων προς Νίσυρο και Κάλυμνο και από εκεί οι επισκέπτες θα μπορούν να φτάνουν στην Κω με φέρι μπόουτ (τύπου «παντόφλα») στα μικρότερα λιμάνια στο Μαστιχάρι, την Καρδάμαινα και τον Κέφαλο.

Το απόγευμα θα φτάσουν στο νησί ειδικοί λιμενολόγοι του υπουργείου Υποδομών και καθηγητής του ΕΜΠ ειδικός στα λιμενικά έργα για να εκτιμηθεί η ζημιά.

«Να ρίξουμε τους τόνους. Το νησί είναι ασφαλές. Οι τουρίστες μπορούν να συνεχίσουν τις διακοπές τους και οι κάτοικοι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους» τόνισε ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη προβλήματα έχουν εντοπιστεί στο τέμενος, στο μεσαιωνικό κάστρο και στο μεσαιωνικό τείχος, το οποίο θα αποκλειστεί. Στο νησί μεταβαίνουν και στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού για τους σχετικούς ελέγχους.

Ως προς το οικιστικό κομμάτι, οι υπουργοί ανέφεραν ότι προβλήματα εντοπίζονται κυρίως σε παλαιά κτίσματα και ότι πρέπει να υπάρξει έλεγχος σε κτήρια που φέρουν ρωγμές. Στο νησί έχουν ήδη μεταβεί κλιμάκια μηχανικών, οι οποίοι σε συνεργασία με τοπικούς μηχανικούς θα πραγματοποιήσουν τους ελέγχους.

Ανοίγοντας την κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών. «Λόγω της καλοκαιρινής περιόδου πρέπει να αποφύγουμε τη δραματοποίηση. Οι πολίτες να μην δίνουν βάση σε φήμες και δημοσιεύματα» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Δύο νεκροί και πολλοί τραυματίες

Ο σεισμός άφησε πίσω του δύο νεκρούς, έναν 22χρονο υπήκοο Σουηδίας και έναν 39χρονο υπήκοο Τουρκίας.

Συνολικά 90 άτομα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, στα 75 παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν.

Οι υπόλοιποι 15 παραμένουν για νοσηλεία, ενώ σοβαρά τραυματισμένα είναι τέσσερα άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν με C-130 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και πολλαπλά κατάγματα σε πολλά σημεία του σώματός του, νοσηλεύεται αλλοδαπός υπήκοος Σουηδίας 21 ετών.

Ένας Νορβηγός υπήκοος 23 ετών νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική έχοντας μεταφερθεί στο νοσοκομείο με ακρωτηριασμό στο κάτω άκρο του αριστερού του ποδιού, στην περιοχή της κνήμης, ενώ υποβλήθηκε και σε ακρωτηριασμό και στο κάτω άκρο και του δεξιού του ποδιού.

Στην οφθαλμολογική κλινική του νοσοκομείου νοσηλεύεται ένας Έλληνας 37 ετών με κάταγμα οφθαλμικής κόγχης και στην ορθοπεδική κλινική μια Ελληνίδα 28 ετών με κατάγματα στα κάτω άκρα, ενώ η ίδια υποβλήθηκε και σε θωρακοχειρουργική εξέταση.

Όλοι οι τραυματίες βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση, ενώ όπως δήλωσε η διοικήτρια της 7ης ΔΥΠΕ, Ελένη Γιακουμάκη, σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρισκόταν από το πρωί το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων του Ηρακλείου.

Επικοινωνία Τσίπρα με περιφερειάρχη και δήμαρχο

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο και τον δήμαρχο της Κω, Γιώργο Κυρίτση, είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, από τους οποίους ενημερώθηκε για την κατάσταση στο νησί.

Στις συνομιλίες τονίστηκε ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και των επισκεπτών και η ανάγκη να αποτραπεί η δημιουργία κλίματος υπερβολών και δραματοποίησης, το οποίο δεν συμβάλλει στην αποκατάσταση της ομαλότητας στην καθημερινότητα του νησιού, ιδιαίτερα στο μέσον της τουριστικής περιόδου.

Ο πρωθυπουργός εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τα θύματα του φονικού σεισμού και εύχεται ταχεία ανάρρωση των τραυματισμένων.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet