Τι αλλάζει στις τηλεοπτικές άδειες
Κοινωνία

Τι αλλάζει στις τηλεοπτικές άδειες

Στην τελική ευθεία μπαίνει η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών με το νομοσχέδιο να καταργεί τη θεματική κατηγορία των ενημερωτικών καναλιών. Η τροπολογία που υπερψηφίστηκε από τη Βουλή βάζει «μπλόκο» ουσιαστικά σε κανάλια που θα έχουν μόνο ενημερωτικό πρόγραμμα όλο το 24ωρο. Έτσι μπαίνει τέλος στα σενάρια που ήθελαν κάποια κανάλια να διεκδικούν μόνο θεματική άδεια. Η δημοπρασία θα γίνει μόνο για άδειες γενικού περιεχομένου και σύμφωνα με την τροπολογία, θα δημοπρατηθούν επτά.

Αν οι θέσεις δεν συμπληρωθούν τότε το ΕΣΡ θα έχει το δικαίωμα να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό. Το αρχικό τίμημα για την κάθε άδεια θα είναι 35 εκατομμύρια ευρώ και η ανεξάρτητη αρχή δίνει περιθώριο τριών μηνών να εκπέμπουν οι σταθμοί που θα δε θα καταφέρουν να πάρουν άδεια.

Αναλυτικά, η σχετική τροπολογία προβλέπει:

  • Καταργείται η κατηγορία «ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου». Οι άδειες ενημερωτικού προγράμματος που θα δημοπρατηθούν από το ΕΣΡ θα είναι μόνο γενικού περιεχομένου.
  • Επανακαθορίζεται η νομική μορφή και η έδρα των εταιρειών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία. Η πρόβλεψη αφορά, πλέον, Ανώνυμες Εταιρείες της ημεδαπής ή κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Η τροποποίηση γίνεται για λόγους ευχέρειας ελέγχου και συμμόρφωσης των υποψηφίων με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  • Καθιερώνεται υποχρέωση του ΕΣΡ για επαναπροκήρυξη σε περίπτωση που απονεμηθούν λιγότερες από επτά άδειες, εφόσον υποβληθεί αίτηση από ενδιαφερόμενο που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή (ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία).
  • Απαγορεύεται η εκτός αδειοδοτικής διαδικασίας μεταβολή της φυσιογνωμίας προγράμματος και της εμβέλειας εκπομπής των λειτουργούντων παρόχων περιεχομένου.
  • Απαγορεύεται η προκήρυξη επιπλέον αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για όλη τη χρονική διάρκεια ισχύος των δημοπρατούμενων αδειών.
  • Οι λειτουργούντες πάροχοι περιεχομένου που δεν θα συμμετάσχουν σε προκηρυχθείσα αδειοδότηση για την εμβέλεια και τον τύπο προγράμματος που αφορά η σημερινή λειτουργία τους, όπως και εκείνοι που θα συμμετάσχουν ανεπιτυχώς μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν έως τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης και την ανακήρυξη των οριστικών υπερθεματιστών αντίστοιχα.
Κρέτσος: Το ΕΣΡ αποφασίζει

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα, την Παρασκευή, ο κ. Κρέτσος απάντησε ότι δεν το γνωρίζει, καθώς -όπως είπε- εξαρτάται από το ΕΣΡ, ωστόσο τόνισε: «Θεωρώ ότι θα έχουμε γρήγορα και την προκήρυξη. Πέρασαν οι απαιτούμενες τροπολογίες, είμαστε σε αγαστή συνεργασία και νομίζω ότι θα λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει και τη χώρα και λειτουργεί βλαπτικά και για τον ίδιο τον κλάδο και την απασχόληση». Απαντώντας σε ερώτηση εάν αποσυρθούν οι προσφορές από μερίδα καναλαρχών σημείωσε «aυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Η εμπειρία δείχνει το αντίθετο, αλλά θα δούμε».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet