Το κράτος αποκαθιστά τις αδικίες… στο κράτος!
Κοινωνία

Το κράτος αποκαθιστά τις αδικίες… στο κράτος!

Η καταβολή με δόσεις των αναδρομικών που «έδωσαν» οι Δικαστικοί με τις αποφάσεις τους στους ένστολους είναι η λύση που προωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Η συμβιβαστική φόρμουλα είναι να καταβληθούν οι αυξήσεις στις βασικές αποδοχές των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των πυροσβεστών κλπ., με ταυτόχρονη όμως διαπραγμάτευση για τις μισθολογικές προαγωγές που «ξεπάγωσαν» από το 2012 ως αντιστάθμισμα στις περικοπές.

Από το «κόσκινο» της τρόικας

Σε κάθε περίπτωση οι αυξήσεις στους ένστολους θα περάσουν και από το «κόσκινο» της τρόικας που φθάνει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Στο οικονομικό επιτελείο «τρέχουν» για να μετρήσουν το τελικό κόστος και για να παρουσιάσουν μια πειστική πρόταση στην τριμερή για το πως θα κλείσουν την τρύπα στον Προϋπολογισμό. Το πρόβλημα είναι ότι οι εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιδόσεις του 2014 φαίνεται καλύπτουν μόνο ένα μέρος του κόστους, ενώ για το 2015 προβλέπεται ήδη (στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο) δημοσιονομικό κενό ύψους 911 εκατ. ευρώ.

Θυμούνται τη δέσμευση

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα έφυγε από την Αθήνα τον Μάρτιο παίρνοντας στις… αποσκευές της δέσμευση του τότε οικονομικού επιτελείου ότι η εφαρμογή της όποιας απόφασης για τους ένστολους δεν θα επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό. Δηλαδή ότι τις όποιες αυξήσεις θα τις «πληρώσει» ο ίδιος ο κλάδος με επιμέρους μειώσεις και πάγωμα μισθολογικών προαγωγών ώστε το κονδύλι του Προϋπολογισμού να παραμείνει αμετάβλητο.

Μια κίνηση που μελετάται αυτή τη στιγμή είναι να «κουρευτεί» το κονδύλι των αναδρομικών κατά 170 εκατ. ευρώ καθώς αν εφαρμοστεί το πλήρες πακέτο που προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ για τους εν ενεργεία και συνταξιούχους ένστολους, το κόστος εκτινάσσεται στα 550 εκατ. ευρώ. Η ετήσια επιβάρυνση από τις μόνιμες αυξήσεις στα προ των περικοπών επίπεδα φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ.

Συνάντηση στο ΓΛΚ

Την Τρίτη ο κ. Σταϊκούρας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ένστολων ότι θα τους παρουσιάσει τις λύσεις που υπάρχουν για την κάλυψη των μισθολογικών τους απωλειών την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αν υπάρξει συμφωνία, η πρώτη δόση των αναδρομικών θα δοθεί τον Αύγουστο.

Οι εκπρόσωποι των ένστολων ζήτησαν την άμεση αποκατάσταση των αποδοχών τους με την επιστροφή στα επίπεδα του Ιουλίου 2012, αλλά εμφανίστηκαν πιο διαλλακτικοί για τον τρόπο καταβολής των αναδρομικών.

Οι δηλώσεις

Οπως τόνισε ο εκπρόσωπος των απόστρατων ναύαρχος ε.α κ. Σπυρίδων Περβαινάς οι ίδιοι είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν τη σταδιακή και σε βάθος χρόνου πληρωμή των οφειλομένων, ζητούν όμως την άμεση επαναφορά των αποδοχών τους στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012.

Από την πλευρά των αστυνομικών υπαλλήλων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χρήστος Φωτόπουλος ανέφερε ότι ο κ. Σταϊκούρας ενημέρωσε ότι θα ζητήσει νομοτεχνική μελέτη για να προσδιοριστεί επακριβώς το κόστος των συγκεκριμένων αποφάσεων επί του Προϋπολογισμού.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet