Φράχτη στα σύνορα με Ελλάδα απειλεί να υψώσει η ΠΓΔΜ
Κοινωνία

Φράχτη στα σύνορα με Ελλάδα απειλεί να υψώσει η ΠΓΔΜ

Σε περίπτωση που ευρωπαϊκές χώρες μειώσουν τον αριθμό προσφύγων που δέχονται, η ΠΓΔΜ θα προχωρήσει στην κατασκευή συρμάτινου φράχτη σε τμήματα των συνόρων της με την Ελλάδα.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε το Συμβούλιο Ασφαλείας της ΠΓΔΜ, το οποίο συνεδρίασε τη νύχτα του Σαββάτου για να εξετάσει την κατάσταση ασφαλείας στη χώρα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τις προσφυγικές ροές.

Το Συμβούλιο ανέθεσε μάλιστα στον στρατό της χώρας να αρχίσει αμέσως όλες τις προετοιμασίες για τον καθαρισμό και την προετοιμασία του εδάφους στα σύνορα για το ενδεχόμενο κατασκευής φράχτη.

Σε σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ένας τέτοιος φράκτης δεν θα στοχεύει στο κλείσιμο των συνόρων αλλά στον περιορισμό των προσφυγικών ροών, σύμφωνα και με τον αριθμό προσφύγων και των μεταναστών που θα δέχονται οι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες αυτοί κατευθύνονται.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ένα τέτοιο βήμα θα αποτελέσει έσχατη λύση και θα εφαρμοστεί μόνο στην περίπτωση που ευρωπαϊκές χώρες περιορίσουν τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών που δέχονται.

Οι περιορισμοί στις προσφυγικές ροές από ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσε να φέρει την ΠΓΔΜ αντιμέτωπη με το σοβαρό πρόβλημα της μακρύτερης διαμονής ανεξέλεγκτου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στο έδαφος της, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκάλεσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ και στη συνεδρίαση μετείχαν ακόμη, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο πρόεδρος της Βουλής, οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες εισέρχονται στην ΠΓΔΜ κυρίως από την ουδέτερη ζώνη στο ύψος Ειδομένης-Γευγελής και σχεδόν όλοι κατευθύνονται αμέσως προς τα σύνορα με τη Σερβία.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet