«Φρούριο» ενόψει ΔΕΘ η Θεσσαλονίκη – Πάνω από 5.000 αστυνομικοί στους δρόμους
Κοινωνία

«Φρούριο» ενόψει ΔΕΘ η Θεσσαλονίκη – Πάνω από 5.000 αστυνομικοί στους δρόμους

Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί (από κάθε Υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ.) θα συμμετάσχουν στα μέτρα τάξης και ασφάλειας στην 83η ΔΕΘ, ενώ ιδίως το διήμερο 8-9 Σεπτεμβρίου, που θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, η πόλη θα θυμίζει «φρούριο».

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. είχε εκπονηθεί εδώ και εβδομάδες, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι ενήμεροι για τα μέτρα είναι και Αμερικανοί πράκτορες που συνιστούν το κλιμάκιο του FBI στην Ελλάδα. Άλλωστε, με τις ΗΠΑ να είναι η τιμώμενη χώρα φέτος, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα φετινά μέτρα θα είναι πιο δρακόντεια από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια. Ο μεγάλος φόβος των ανώτατων αξιωματικών της Αστυνομίας είναι το κλίμα στη βόρειο Ελλάδα, που παραμένει ιδιαίτερα βαρύ λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών για το Σκοπιανό. Μάλιστα, πολλές οργανώσεις ετοιμάζονται να κατέβουν στους δρόμους, με την ΕΛ.ΑΣ. να ανησυχεί για το ενδεχόμενο να παρεισφρήσουν ανάμεσα στους πολίτες ακροδεξιά στοιχεία που θα επιχειρήσουν να προκαλέσουν επεισόδια.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τον πρώτο ρόλο θα έχουν οι διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ, με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό να προβλέπει 60, ήτοι περισσότεροι από 1.500 άνδρες των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. Αυτό θα γίνει με ενίσχυση τόσο από τους όμορους νομούς, όσο και -κυρίως- από την Αθήνα. Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, προκειμένου να εποπτεύσει ο ίδιος τα μέτρα τάξης και ασφάλειας που έχουν εκπονηθεί για τις «επικίνδυνες» ημέρες. Προ ημερών είχε «ανέβει» ξανά στην πόλη, προκειμένου να συμμετάσχει σε συσκέψεις στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και να δώσει κατευθυντήριες γραμμές.

Η εντολή που έχει δοθεί είναι να περιπολούν παντού αστυνομικοί, προκειμένου να προλάβουν κάθε επεισόδιο στη «γέννησή» του. Επίσης, μεγάλη σημασία είχε δοθεί σε πληροφοριακό επίπεδο, καθώς η Αστυνομία θα ήθελε να έχει εικόνα για τις κινήσεις ομάδων που μπορεί να σχεδιάζουν την οποιαδήποτε ενέργεια που θα οδηγούσε σε ένταση. Γι’ αυτό και σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα κλιμάκια της Κρατικής Ασφάλειας που θα ακροβολιστούν σε κάθε γωνιά της πόλης. Κατά πληροφορίες, στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχει και παρουσία Αμερικανών πρακτόρων, καθώς αναμένεται στη χώρα μας -μεταξύ άλλων- και ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπορ Ρος.

Τέσσερις προσαγωγές στον Λευκό Πύργο

Ήδη, μάλιστα, την Πέμπτη, αστυνομικοί της Ασφάλειας προχώρησαν στην προσαγωγή τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων που, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., επιχείρησαν να ανέβουν στον Λευκό Πύργο προκειμένου να πετάξουν φέιγ βολάν. Είχε προηγηθεί η «παρέμβαση» του «Ρουβίκωνα» στα γραφεία του ΣΒΒΕ στα Λαδάδικα, όπου ανέβηκε ολιγομελής ομάδα αναρτώντας πανό και πετώντας φέιγ βολάν.

Η εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. είναι να υπάρχει ψυχραιμία από την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων, προσπαθώντας να αποφύγουν βίαιες συγκρούσεις και υπέρμετρη χρήση χημικών. Άλλωστε και για τον ίδιο τον αντιστράτηγο Ανδρικόπουλου είναι ένα πρώτο κρίσιμο κρας τεστ ενόψει των κρίσεων στο Σώμα.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet