“Φτιάχνουν το δικό τους σπίτι” στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού
Κοινωνία

“Φτιάχνουν το δικό τους σπίτι” στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού

Eκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φτιάχνω το δικό μου σπιτικό» πραγματοποιείται από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το ΚΕΘΕΑ για τα μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί και οργανώνεται από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣΤ Χωρίς Σύνορα, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος, δίνεται η ευκαιρία στα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας να προσεγγίσουν, μέσω της σύγχρονης τέχνης, το θέμα του σπιτιού.

Θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν έργα των καλλιτεχνών Έμιλι Ζασίρ, Νίκης Καναγκίνη, Λος Καρπιντέρος, Κιμσούτζα, Σοφίας Κοσμάογλου, Ντάρα Μπίρμπαουμ, Λίας Ναλμπαντίδου, Λούσι Όρτα, Ντόναλντ Ρόντεϊ, Μάρθα Ρόσλερ, Ντο Χο Σου, Μόνα Χατούμ, τα οποία αναδεικνύουν ποικίλες πτυχές του θέματος: το σπίτι ως οίκημα, τις καθημερινές συνήθειες, τη συνύπαρξη και τις ενδοοικογενειακές σχέσεις, τους πολλαπλούς ρόλους τής γυναίκας και τη γυναικεία ταυτότητα, το σπίτι ως καταφύγιο ή ως τόπο απομόνωσης και περισυλλογής, αλλά και ως χώρο εγκλωβισμού, το ιδεατό σπίτι, το σπίτι ως προσωπική ανάμνηση ή ως κομμάτι του εαυτού μας.

Στη δεύτερη φάση, θα πραγματοποιηθεί εικαστικό εργαστήρι με τη συνεργασία της εικαστικού Αϊλίν Μπότσφορντ.

Τα μέλη της ομάδας θα χρησιμοποιήσουν ποικίλα υλικά και μέσα καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως χαρτόνι, χρώμα, ύφασμα, αντικείμενα, φως, αλλά και τον γραπτό λόγο, για να δημιουργήσουν η κάθε μία χωριστά το δικό της σπιτικό και όλες μαζί μια κοινότητα.

Για την υλοποίηση του προγράμματος, συνεργάστηκαν οι θεραπευτές και το τμήμα εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, το οποίο έχει την επιμέλεια της θεραπευτικής αξιοποίησης του όλου εγχειρήματος.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet