Ψάχνουν να επιβεβαιωθούν μέσω facebook
Κοινωνία

Ψάχνουν να επιβεβαιωθούν μέσω facebook

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγε ομάδα της σχολής ψυχολογίας του University of Queensland στην Αυστραλία, όταν κάποιος αγνοείται σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, π.χ. facebook, μπορεί να έχει αποτέλεσμα στην αυτοεκτίμηση και στην αίσθηση του «ανήκειν».

Στην ψυχολογική μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Taylor and Francis Group, επισημαίνεται:

«Εξετάσαμε δύο απειλές στο ανήκειν και σε σχετικές ανάγκες στο Facebook: το να “παραμονεύει” κάποιος στο facebook, δηλαδή να παρατηρεί χωρίς να ενεργοποιείται και το να “εξοστρακίζεται”. Στην πρώτη περίπτωση, οι συμμετέχοντες μπορούσαν ή δεν μπορούσαν να μοιράζονται πληροφορίες στο facebook για 48 ώρες. Αυτοί οι οποίοι δεν μπορούσαν να μοιράζονται πληροφορίες είχαν χαμηλότερα επίπεδα αίσθησης του “ανήκειν” και σημασίας στην ύπαρξή τους. Στη δεύτερη περίπτωση, οι συμμετέχοντες ενεπλάκησαν σε εργαστηριακή δραστηριότητα στο Facebook.

»Τα μισά προφίλ είχαν στηθεί έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να μην λαμβάνουν feedback για τα status updates τους. Οι συμμετέχοντες που δεν λάμβαναν feedback στα updates τους είχαν χαμηλότερα επίπεδα αίσθησης “ανήκειν”, αυτοεκτίμησης, ελέγχου και σημασίας στην ύπαρξή τους. Μαζί, τα πορίσματα αυτά υποδεικνύουν ότι η έλλειψη του διαμοιρασμού πληροφοριών και του feedback μπορούν να απειλήσουν τις ανάγκες του “ανήκειν”».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet