«Ψυχρολουσία» από τον ΠΟΥ: Μην περιμένετε εμβόλιο για τον επόμενο έναν χρόνο
SHUTTERSTOCK
Κοινωνία

«Ψυχρολουσία» από τον ΠΟΥ: Μην περιμένετε εμβόλιο για τον επόμενο έναν χρόνο

Τις ελπίδες για γρήγορη ανακάλυψη εμβολίου κατά του κορωνοϊού «αποδόμησε» ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Δεν θα πρέπει να περιμένουμε το εμβόλιο του επόμενους 12 μήνες ή και περισσότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χάρις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Στη συνολική εικόνα της επιδημίας, «το 90% των κρουσμάτων προέρχεται από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Άρα είναι βέβαιο ότι δεν βλέπουμε ακόμη την κορύφωση», σημείωσε η εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, «ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τα εισαγόμενα κρούσματα».

Ν. Σύψας: Ευχάριστα νέα από το φάρμακο ρεμντεσιβίρη

«Έχουμε ευχάριστα νέα» για τη ρεμντεσιβίρη, το φάρμακο που δοκιμάζεται σε ασθενείς με κορωνοϊό, όπως δήλωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας

Για τα φάρμακα είπε ότι «έχουμε ευχάριστα νέα, με την έννοια ότι ένα φάρμακο με αντιϊκή δράση και ονομάζεται ρεμντεσιβίρη είναι σε προχωρημένες κλινικές μελέτες και πολύ σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα. Το φάρμακο αυτό δοκιμάζεται σε ασθενείς που έχουν ήπια ή μέτρια νόσο και σε ασθενείς με βαριά νόσο και είναι διασωληνωμένοι».

Για τη ρεμντεσιβίρη, τόνισε, «οι μελέτες θα είναι έτοιμες εντός του Απριλίου που σημαίνει ότι η εταιρεία, εφόσον έχουμε αποτελέσματα ευνοϊκά, θα κάνει αίτηση στον οργανισμό φαρμάκων για να πάρει άδεια και ακολούθως θα αρχίσει να το παράγει σε μεγάλες ποσότητες».

Σε περίπτωση που η ρεμντεσιβίρη φέρει καλά αποτελέσματα και εγκριθεί, ο κ. Σύψας είπε ότι πιστεύει ότι θα φτάσει στην αγορά στο τέλος του καλοκαιριού. «Επειδή περιμένουμε ένα δεύτερο κύμα το φθινόπωρο, θα είναι διαθέσιμο στους ασθενείς μας» συμπλήρωσε.

Στην Ελλάδα ρεμντεσιβίρη χορηγούν σε ασθενείς τέσσερα νοσοκομεία και επομένως συμμετέχουν στην έρευνα. Για την ανταπόκριση των ασθενών σε αυτό το φάρμακο, ο κ. Σύψας είπε ότι πριν τρεις μέρες, μία μελέτη στις ΗΠΑ διαπίστωσε πως «το 70% διασωληνωμένων και ανθρώπων με βαριά νόσο ανταποκρίθηκε θετικά στο φάρμακο».

«Περιμένουμε τις επόμενες μελέτες σε ασθενείς με ήπια νόσο για να έχουμε καλύτερες απαντήσεις» συμπλήρωσε.

Για τη χλωροκίνη, ο κ. Σύψας είπε ότι γίνονται μελέτες και «περιμένουμε απαντήσεις. Έχουμε αποτελέσματα από μικρές μελέτες, χωρίς σύγκριση, που δείχνουν ότι το φάρμακο δουλεύει».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet