«Στον αέρα» οι εργαζόμενοι των καναλιών που δεν πήραν άδεια
Κοινωνία

«Στον αέρα» οι εργαζόμενοι των καναλιών που δεν πήραν άδεια

Νέο τοπίο διαγράφεται στον τηλεοπτικό χώρο, έπειτα από τα αποτελέσματα της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών τα οποία έγιναν γνωστά τα ξημερώματα της Παρασκευής. Την ίδια ώρα, όμως, στην ανασφάλεια βυθίζονται οι πολλές εκατοντάδες εργαζόμενοι στους σταθμούς που μένουν εκτός τηλεοπτικού πεδίου.

Εκτός του νέου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου μένουν ο STAR (συμφερόντων Βαρδινογιάννη) και ο ALPHA (συμφερόντων Κοντομηνά) που δεν εξασφάλισαν τηλεοπτική άδεια, καθώς και το MEGA και το Ε που έμειναν εκτός διαγωνισμού.

Σύμφωμα με τις εκτιμήσεις της ΕΣΗΕΑ τουλάχιστον με 1.800 απολύσεις εργαζομένων (δημοσιογράφων, διοικητικών, τεχνικών) ξημερώνει η επόμενη μέρα και πάνω από 3.000 απασχολούμενοι σε περιφερειακές δραστηριότητες (παραγωγές, μερική απασχόληση, υπηρεσίες υποστήριξης κ.λπ.) μένουν και αυτοί στοΝ δρόμο.

Με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, από τους πρώτους μήνες του 2016, οι μισθωτοί στα βασικά κανάλια της χώρας ήταν 2.639. Από αυτούς:

  • ALPHA: 537
  • STAR: 387
  • EPSILON: 240
  • ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV: 61
  • ART TV: 89
  • MEGA: 540

Δηλαδή, στα κανάλια που δεν πήραν άδεια και αν δεν μεσολαβήσει άλλη ρύθμιση πάνω από 1.700 εργαζόμενοι θα μείνουν στον δρόμο μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των ανέργων στα ΜΜΕ.

Τις ανησυχίες τους εξέφρασαν η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βορείου Ελλάδος (ΕΤΙΤΒΕ), η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ), οι Ενωμένοι Δημοσιογράφοι και η ΠΟΣΠΕΡΤ.

Όλοι κάνουν λόγο για ένα ζοφερό μέλλον για δημοσιογράφους και τεχνικούς των καναλιών και καλούν την κυβέρνηση να δείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον της για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

«Είμαστε στην επόμενη μέρα της ιδιωτικής τηλεόρασης. Αυτό το σοκ είναι τρομακτικό. Οι εργαζόμενοι είναι στον αέρα» δήλωσε στον στον Βήμα 99,5, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Σταμάτης Νικολόπουλος.

Η ΕΣΗΕΑ πρότεινε την έναρξη κινητοποιήσεων με 24ωρη απεργία σε όλους τηλεοπτικούς σταθμούς και ζητά από την κυβέρνηση:

  1. Να υπάρξει θεσμική παρέμβαση ώστε να μην κλείσουν τα κανάλια και να εγγυηθεί όλες τις θέσεις εργασίας.
  2. Να επιβάλλει με νομοθετική ρύθμιση την εφαρμογή ΣΣΕ ως όρο για την αδειοδότηση στα κανάλια και να υποχρεώσει στην τήρηση κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
  3. Να διασφαλίσει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την απρόσκοπτη πληροφόρηση των πολιτών.

Ο ιδιοκτήτης του Alpha Δημήτρης Κοντομηνάς, με ηλεκτρονικό μήνυμα προς τους εργαζομένους προσπάθησε να τους καθησυχάσει μετά την αποτυχία του καναλιού να εξασφαλίσει άδεια, σημειώνοντας ότι «τα όπλα στην φαρέτρα του είναι πολλά και η δικαίωση θα έρθει σύντομα».

Ανακοίνωση, επίσης, εξέδωσε και ο τηλεοπτικός σταθμός STAR, ο οποίος επισημαίνει ότι πρόκειται για μια υγιή επιχείρηση που είναι συνεπής προς τις φορολογικές της υποχρεώσεις και τονίζει ότι θα εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο στην Ελλάδα και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου να διαφυλάξει τα δικαιώματά της.

Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «το ‘μαύρο’ σε 4 κανάλια και ο κίνδυνος απόλυσης, χιλιάδων εργαζομένων, αποδεικνύει την υποκρισία και την αναλγησία της κυβέρνησης».

Ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς έκανε λόγο για «εμμονή της κυβέρνησης να πλήξει την πολυφωνία», που «πλήττει και τουλάχιστον 1.000 οικογένειες εργαζομένων που τις βυθίζει στην αβεβαιότητα».

Η Δημοκρατική Αριστερά, επίσης, σημειώνει πως «δεν είναι δυνατόν και δεν επιτρέπεται σε μια εποχή που η ανεργία έχει κορυφωθεί, να μείνουν χωρίς δουλειά εκατοντάδες εργαζόμενοι επειδή αποφασίσθηκε από την κυβέρνηση η δημιουργία μίας ολιγοπωλιακής κατάστασης με τέσσερις άδειες».

Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, επανέλαβε ότι το σήμα των καναλιών που δεν έλαβαν άδεια πανελλαδικής εμβέλειας θα διακοπεί σε 90 ημέρες, ισχυρίστηκε όμως ότι δεν θα μείνουν άνεργοι εργαζόμενοι στο χώρο των καναλιών, γιατί οι νέοι ιδιοκτήτες καναλιών θα απορροφήσουν το προσωπικό καθώς ο νόμος προβλέπει ελάχιστο αριθμό εργαζόμενων για κάθε σταθμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τέλος, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να πράξει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε κανείς εργαζόμενος που θα βρεθεί σε καθεστώς επισφάλειας ή ανεργίας, έστω και προσωρινά, μέχρι τη συνολική ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, να μην μείνει απροστάτευτος. Θα πρέπει να παρθούν άμεσα πρωτοβουλίες αρωγής, ενίσχυσης και στήριξης».

Τι θα ακολουθήσει

Μετά τον διαγωνισμό, και σε διάστημα πέντε ημερών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο επανέλεγχος των πόθεν έσχες των «προσωρινών υπερθεματιστών», όπως τυπικά αποκαλούνται οι νέοι καναλάρχες. Ο έλεγχος δηλαδή της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για τις άδειες.

Η επιχείρηση «τηλεοπτική ευταξία» της κυβέρνησης, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2017, υπό την προϋπόθεση ότι προηγουμένως θα έχει οριστεί νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την ολομέλεια των προέδρων της Βουλής.

Το ΕΣΡ, με τη σειρά του, θα προκηρύξει και θα διενεργήσει τους επόμενους αδειοδοτικούς διαγωνισμούς και, βεβαίως, θα έχει στο μεταξύ αποφανθεί το ΣτΕ για τις προσφυγές των τηλεοπτικών επιχειρήσεων ως προς τη συνταγματικότητα της αδειοδοτικής νομοθεσίας.

Όσον αφορά την προσεχή αδειοδοτική διαδικασία, από την κυβερνητική πολυγνωμία για τις θεαματικές και περιφερειακές άδειες είναι εμφανές ότι δεν υπάρχει αποκρυσταλλωμένη εικόνα ούτε πότε θα ανοίξει το θέμα των νέων αδειών ούτε έστω ως προς τη σειρά προτεραιότητας.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet