Ανησυχία για τα επεισόδια στη Χίο εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία
Κοινωνία

Ανησυχία για τα επεισόδια στη Χίο εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα πρόσφατα περιστατικά που σημειώθηκαν εναντίον προσφύγων και μεταναστών στον χώρο φιλοξενίας της Σούδας που διαχειρίζεται ο Δήμος Χίου.

Ύστερα από επίθεση, την Πέμπτη το βράδυ, με μολότοφ και μεγάλες πέτρες εναντίον όσων διαμένουν στη Σούδα, καθώς και άλλα βίαια περιστατικά που σημειώθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αρκετές σκηνές κάηκαν και σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στα καταλύματα πολλών ανδρών, γυναικών και παιδιών που έχουν διαφύγει από χώρες οι οποίες πλήττονται από πολέμους.

Συνολικά, περίπου 100 άνθρωποι –κυρίως οικογένειες– έχασαν το κατάλυμά τους.

Όπως ανέφεραν οι πρόσφυγες στην ομάδα της Ύπατης Αρμοστείας, φοβούνται να επιστρέψουν στον χώρο φιλοξενίας και να κοιμηθούν εκεί.

«Καταδικάζω με έμφαση κάθε μορφή βίας, που έχει ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό τόσο κατοίκων της Χίου όσο και προσφύγων», δήλωσε ο Φιλίπ Λεκλέρκ, αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. «Όλοι όσοι διαπράττουν τέτοιες πράξεις πρέπει να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν», πρόσθεσε.

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις αρχές να αποτρέψουν παρόμοια περιστατικά βίας στο μέλλον, ενισχύοντας την ασφάλεια εντός και γύρω από τον χώρο φιλοξενίας. Θα πρέπει επίσης να ενταθούν οι προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικής στέγασης, προκειμένου να μπορέσει να κλείσει ο χώρος της Σούδας. Μέχρι στιγμής, η Ύπατη Αρμοστεία παρέχει διαμονή σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα, για πάνω από 300 ιδιαίτερα ευάλωτους άνδρες, γυναίκες και παιδιά, για τους οποίους η διαδικασία ασύλου βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Η Ύπατη Αρμοστεία έχει ξεκινήσει να τοποθετεί οικογενειακές σκηνές με ξύλινο πάτωμα. Παράλληλα, όσοι έπεσαν θύματα των επιθέσεων δέχθηκαν ιατρική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη μέσω εταίρων της Ύπατης Αρμοστείας, καθώς και κουβέρτες, υπνόσακους, υποστρώματα και είδη προσωπικής υγιεινής.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet