Έκτακτη χρηματοδότηση της Ελλάδος για τα hot spots
Κοινωνία

Έκτακτη χρηματοδότηση της Ελλάδος για τα hot spots

Έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 12,7 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα για τη δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής προσφύγων ενέκρινε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα χρήματα προέρχονται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) και θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία τουλάχιστον 8.000 νέων θέσεων υποδοχής.

Ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε: «Η ανάθεση των 12,7 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων υποδοχής είναι μία ακόμη απόδειξη της αλληλεγγύης και της ισχυρής υποστήριξης της Ε.Ε. προς την Ελλάδα στις προσπάθειές της να διαχειριστεί τις πρωτοφανείς μεταναστευτικές ροές στη χώρα. Επίσης, θα βοηθήσει την Ελλάδα να αυξήσει τη δυνατότητα υποδοχής προσφύγων σε 50.000 θέσεις, που είναι ο στόχος, όπως συμφωνήθηκε στη συνεδρίαση των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων της 25ης Οκτωβρίου 2015».

Η έκτακτη χρηματοδότηση των 12,7 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την προμήθεια και εγκατάσταση λυόμενων σπιτιών για να προσφέρει προσωρινή στέγαση στους πολίτες τρίτων χωρών στις περιοχές της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα 12,7 εκατ. ευρώ είναι επιπλέον χρηματοδότηση από αυτή που προβλέπεται βάσει του Εθνικού Προγράμματος της Ελλάδας για το άσυλο, τη μετανάστευση και την ένταξη, η οποία καλύπτει το κόστος κατασκευής για την προετοιμασία των χώρων και το κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 η Επιτροπή χορήγησε 146 εκατ. ευρώ ως έκτακτη βοήθεια προς την Ελλάδα, είτε απ’ ευθείας στις ελληνικές Αρχές, είτε μέσω διεθνών οργανισμών, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και η Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR).

Κομισιόν – Βερολίνο: Λύση του προσφυγικού με την Ελλάδα στη Σένγκεν

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση των «τεσσάρων του Βίζεγκραντ» με τις κυβερνήσεις ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας, για να προωθήσουν την πρόταση αποκλεισμού των βόρειων συνόρων της χώρας, δήλωσε ότι η απάντηση της Ε.Ε. για την προσφυγική κρίση θα δοθεί σε συνεργασία με την Ελλάδα και όχι κατά της Ελλάδας.

Ο κ. Σχοινάς πρόσθεσε ότι η Κομισιόν κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τα κράτη-μέλη της στη διαχείριση αυτής της άνευ προηγουμένου μεταναστευτικής ροής.

Τόνισε, παράλληλα, ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής, υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στην καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί αυτή η τάση βελτίωσης.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Έρνστ Τόβε, ανέφερε εξάλλου: «Οποιαδήποτε δράση στα σύνορα της ΠΓΔΜ θα πρέπει να αναλαμβάνεται σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές και τη Frontex». Σύμφωνα με την ίδια, η Επιτροπή καλωσορίζει τη βοήθεια από κράτη-μέλη της Ε.Ε. προς την ΠΓΔΜ για να στηρίξουν τους ελέγχους στα σύνορά της με την Ελλάδα.

Η Ερνστ Τόβε ανέφερε ότι επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρωπαϊκής βοήθειας έχουν δοθεί στην ΠΓΔΜ για να βελτιωθεί η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορά της και συγκεκριμένα για να διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι και καλύτερη εποπτεία των συνόρων, καθώς και ταυτοποίηση και καταγραφή των υπηκόων τρίτων χωρών.

Η Έρνστ Τόβε τόνισε ότι η βοήθεια αυτή δεν χρηματοδοτεί το χτίσιμο κανενός φράχτη, γιατί όπως είπε, «το έργο της Επιτροπής σκοπεύει στη διαχείριση των συνόρων και όχι στο κλείσιμό τους».

Σχετικά με την κατασκευή των hotspots στα ελληνικά νησιά, εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες και πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένουν ότι κι άλλα hotspots θα είναι λειτουργικά.

Στο Βερολίνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής κοινής ευρωπαϊκής λύσης, η οποία «δεν προσπερνά καμία ευρωπαϊκή χώρα ούτε είναι σε βάρος ενός μεμονωμένου κράτους-μέλους». Επανέλαβε ότι για το Βερολίνο βασική προτεραιότητα αποτελεί η βελτίωση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προϋπόθεση για την διατήρηση της Σένγκεν.

«Από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης είναι και παραμένει επιτακτικό να βελτιώσουμε τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η κεντρική προϋπόθεση ώστε να βάλουμε σε τάξη και να ελέγξουμε και τελικά και να μειώσουμε τη ροή των προσφύγων. Χωρίς αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων θα είναι σε κίνδυνο η ελεύθερη διακίνηση στο χώρο Σένγκεν», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και αναφέρθηκε στη «σημαντική πρόταση» που έχει υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κοινή ευρωπαϊκή φύλαξη των συνόρων και των ακτών.

«Δική μας συνηγορία είναι: ας το υλοποιήσουμε αυτό το συντομότερο δυνατό και μάλιστα πριν από το τέλος της ολλανδικής προεδρίας», προσέθεσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να τονίσει: «Επαναλαμβάνω ότι όταν μιλούμε για ευρωπαϊκή λύση, εννοούμε μια λύση ολόκληρης της Ευρώπης, η οποία (λύση) δεν προσπερνά καμία ευρωπαϊκή χώρα ή είναι σε βάρος ενός μεμονωμένου κράτους-μέλους».

Κληθείς να σχολιάσει άρθρο του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στο οποίο ο Γερμανός αντικαγκελάριος τάσσεται κατά του ενδεχομένου αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Σένγκεν, τόνισε: «Κατάλαβα το κείμενο του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ως πολύ ισχυρή συνηγορία για ευρωπαϊκές λύσεις – για ευρωπαϊκές αντί για εθνικές λύσεις. Και αυτό αποτελεί θεμελιώδη πεποίθηση της κυβέρνησης».

«Ακούγεται -και ελπίζω να είναι πράγματι έτσι- ότι στις διαβουλεύσεις των χωρών του Βίζεγκραντ θα είναι παρών ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών και προσέθεσε: «Αυτό θα ήταν, από τη δική μας σκοπιά, ακριβώς η σωστή προσέγγιση, να γίνει συζήτηση με αυτούς που τους επιβαρύνει πολύ και όχι για αυτούς, ή προσπερνώντας αυτούς».

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet