Μπλόκο στην ενημέρωση – Εκτός των χώρων φιλοξενίας προσφύγων οι δημοσιογράφοι
Κοινωνία

Μπλόκο στην ενημέρωση – Εκτός των χώρων φιλοξενίας προσφύγων οι δημοσιογράφοι

Απαγορεύεται η είσοδος σε δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία στους χώρους που φιλοξενούνται πρόσφυγες, όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η ανακοίνωση, που εκδόθηκε από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού, Γιάννη Μουζάλα, με ημερομηνία 29 Φεβρουαρίου 2016, αναφέρει:

Η ανακοίνωση του Γ. Μουζάλα

«Κατόπιν συνεννόησης με τους συντονιστές των Κέντρων Υποδοχής τόσο στα νησιά, όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα, δεν θα δίδονται άδειες σε τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφους, προκειμένου να εισέρχονται στους χώρους όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες, μέχρι νεωτέρας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας».

Εν τω μεταξύ εικόνα έντασης επικράτησε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Ειδομένη, όταν εκατοντάδες πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράχτη μόλις έγινε γνωστό ότι θα ανοίξουν τα σύνορα, ρίχνοντας πέτρες προς την πλευρά της ΠΓΔΜ. Oι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ απάντησαν στον πετροπόλεμο με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα.

Μεγάλη ομάδα προσφύγων κινήθηκαν προς το μεταλλικό φράχτη πετώντας πέτρες και ζητώντας να τους επιτρέψουν οι Αρχές της γειτονικής χώρας τη διέλευση.

Τα πνεύματα άναψαν και στον πετροπόλεμο των προσφύγων οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ απάντησαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, καταφέροντας να τους απομακρύνουν από τον φράχτη.

Περισσότερα από δέκα άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Τελικά, τα σύνορα άνοιξαν για λίγα λεπτά, αλλά μετά έκλεισαν αμέσως λόγω της έντασης που δημιουργήθηκε.

Εκατοντάδες πρόσφυγες πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στις σιδηροδρομικές γραμμές μπροστά στην ουδέτερη ζώνη.

Οι Αρχές της ΠΓΔΜ επιδιορθώνουν τη σπασμένη περίφραξη και έχουν αναπτύξει μεγάλη αστυνομική δύναμη.

Η είσοδος στην ΠΓΔΜ επιτρέπεται μόνο σε πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία, με τις διαδικασίες ελέγχου να είναι εξονυχιστικές και χρονοβόρες.

Στον καταυλισμό της Ειδομένης βρίσκονται αυτή την ώρα περίπου 7.000 άτομα, ενώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές περί τα 2.500 άτομα βρίσκονται πάνω στις γραμμές του τρένου και έχουν καταλάβει τη σιδηροδρομική διάβαση που οδηγεί στην οριογραμμή.

Από το βράδυ της Κυριακής έως τις 4 τα ξημερώματα πέρασαν μόλι 300 πρόσφυγες στην ΠΓΔΜ.

Από τους συνολικά 22.000 πρόσφυγες και μετανάστες που υπολογίζεται ότι βρίσκονται στη χώρα, στην Ειδομένη έχουν συγκεντρωθεί περίπου 7.000 πρόσφυγες, με τον «επίσημο» καταυλισμό να στεγάζει περίπου τους 2.000 – 2.500 από αυτούς. Οι υπόλοιποι έχουν στήσει σκηνές ή κοιμούνται μέσα σε υπνόσακους ή ακόμη και σε απλές κουβέρτες, υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, στα γύρω χωράφια.

Τα τρόφιμα που προσφέρουν οργανώσεις εθελοντών δεν επαρκούν, ενώ πολλοί αναγκάζονται να τρέφονται πρόχειρα, με σάντουιτς από καντίνες. Όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πέφτουν για ύπνο νηστικοί, ενώ ούτε ακόμη και το νερό δεν είναι είδος σε επάρκεια.

Εν τω μεταξύ, την ώρα που η ΠΓΔΜ ανοίγει τα σύνορα με το «σταγονόμετρο» ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες φθάνουν στην Ειδομένη από κάθε σημείο της Ελλάδας, δημιουργώντας ασφυκτική κατάσταση.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet