Αλληλοδιαψεύσεις Αθήνας και Σκοπίων για τους πρόσφυγες που πέρασαν τα σύνορα
Κοινωνία

Αλληλοδιαψεύσεις Αθήνας και Σκοπίων για τους πρόσφυγες που πέρασαν τα σύνορα

Δεν επιβεβαιώνεται από καμία πηγή η πληροφορία που αποδίδεται στο υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, για επαναπροώθηση περίπου 1.500 προσφύγων που πέρασαν στο έδαφος της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από τις συγκεκριμένες πηγές έγινε γνωστό ότι, μετά την ομαδική είσοδο στην ΠΓΔΜ των προσφύγων που είναι συγκεντρωμένοι στην Ειδομένη, από άλλο σημείο των συνόρων, στην Ελλάδα επέστρεψαν περίπου 200 πρόσφυγες, οι οποίοι απωθήθηκαν από Σκοπιανούς στρατιώτες και βρίσκονται πλέον στη διάθεσητων ελληνικών αρχών για νέα ταυτοποίηση.

Από τον έλεγχο που έχει κάνει μέχρι στιγμής κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αλλοδαπών, διαπιστώνεται ότι οι 200 πρόσφυγες που δεν κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα είναι από αυτούς που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και διαθέτουν τα έγγραφα που τους χορηγήθηκαν μετά την αρχική ταυτοποίηση τους.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους που πέρασαν στη γειτονική χώρα, στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα επανεισδοχής από τα Σκόπια, ούτε έχει διαπιστωθεί επιστροφή τους από τα επίσημα σημεία των συνόρων ή άλλους ανεπίσημους δρόμους.

Ωστόσο, για την υπόθεση διεξάγεται έρευνα απο τις αρχές Ασφαλείας, παράλληλα με την έρευνα που διενεργείται για την κυκλοφορία του φυλλαδίου, το οποίο παρότρυνε τους πρόσφυγες στην Ειδομένη να περάσουν τα σύνορα από σημείο που δεν υπήρχε φράκτης, με αποτέλεσμα να πνιγούν τρεις άνθρωποι σε χείμαρο, κοντά στην κωμόπολη της Γευγελής.

Από την πλευρά τους, τα Σκόπια επιμένουν ότι οι πρόσφυγες που πέρασαν στο έδαφός τους «επέστρεψαν», ωστόσο, οι επίσημες -τουλάχιστον- τελωνειακές και αστυνομικές αρχές στο ελληνικό έδαφος δεν επιβεβαιώνουν την πληροφορία.

«Θα είναι παράνομο να επιστρέψουν οι Σκοπιανοί τους πρόσφυγες με βάση τη συνθήκη της Γενεύης» τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet