Προσφυγικό: Νέα προσπάθεια αποσυμφόρησης του Πειραιά
Κοινωνία

Προσφυγικό: Νέα προσπάθεια αποσυμφόρησης του Πειραιά

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στον Κατσικά, καθώς η άφιξη δύο ακόμη λεωφορείων από τον Πειραιά και η άρνηση των προσφύγων να κατέβουν από αυτά, πυροδότησε νέα ένταση.

Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, μετά την αναχώρηση οκτώ λεωφορείων κατά τη διάρκεια της ημέρας, στον Πειραιά βρίσκονταν 4.616 μετανάστες και πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα 350 άτομα μεταφέρθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα και 108 στην Ημαθία.

Παράλληλα, το βράδυ του Σαββάτου αναμενόταν στον Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» μεταφέροντας 13 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.

Την Παρασκευή, είχαν μεταφερθεί με λεωφορεία 296 μετανάστες και πρόσφυγες στον Ελαιώνα και 72 ακόμα στο κέντρο φιλοξενία στον Κατσικά Ιωαννίνων.

Είχε επίσης προηγηθεί μεταφορά Αφγανών μεταναστών στο κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα, ωστόσο, το κέντρο δεν τους δέχθηκε, καθώς εκεί φιλοξενούνται μόνο οικογένειες. Οι αρμόδιοι επέστρεψαν τη συγκεκριμένη ομάδα στο λιμάνι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόσφυγες επιθυμούν να βρίσκονται κοντά σε μεγάλες πόλεις, καθώς εκφράζουν φόβους ότι αν μεταφερθούν σε απομονωμένα σημεία της χώρας, η ελπίδα τους να φτάσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, θα έχει ακόμα μικρότερες πιθανότητες.

Ομάδες προσφύγων, που διαμένουν στον καταυλισμό απειλούν ότι εάν μέχρι την Κυριακή δεν λυθούν ζητήματα διαβίωσης, όπως οι συνθήκες υγιεινής, θα καταστρέψουν τις σκηνές και θα φύγουν.

Όπως καταγγέλλουν δεν υπάρχει ζεστό νερό, θέρμανση και στρώματα σε πολλές σκηνές, όπου κοιμούνται πάνω στις πέτρες.

Το απόγευμα της Παρασκευή,ς μετά την αναχώρηση των 4 λεωφορείων με 210 πρόσφυγες, που επίσης αρνήθηκαν να μπουν στο κέντρο φιλοξενίας, η κατάσταση είχε εκτονωθεί προσωρινά.

Στις 9:30 τη νύχτα της Παρασκευής η άφιξη των δύο λεωφορείων με 70 πρόσφυγες προκάλεσε και πάλι ένταση. Οι πρόσφυγες μόλις αντίκρισαν τις σκηνές και ενημερώθηκαν από τους συμπατριώτες τους για τις συνθήκες, δεν θέλησαν να κατέβουν από τα λεωφορεία όπου παραμένουν έως αυτή την ώρα.

Στο κέντρο φιλοξενίας στο Κατσικά έχουν εγκατασταθεί περίπου 1.100 πρόσφυγες και μετανάστες.

Εν τω μεταξύ, περίπου 800 πρόσφυγες παραμένουν στο λιμάνι της Χίου, ωστόσο, επικρατεί ηρεμία. ΟΙ πρόσφυγες θέλουν να ταξιδέψουν στον Πειραιά, ωστόσο, τα πλοία δεν δένουν στο κεντρικό λιμάνι του νησιού και γίνονται προσπάθειες να πεισθούν ότι δεν πρόκειται να τους πάρει πλοίο για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Ηρεμία επικρατεί στην Αλεξάνδεια Ημαθίας, στο στρατόπεδο 722, όπου έφτασαν 200 πρόσφυγες από τα Ιωάννινα.

Ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας, Παναγιώτης Γκυρίνης, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι όλοι οι πρόσφυγες διανυκτέρευσαν στο κέντρο φιλοξενίας που έχει δημιουργηθεί στο στρατόπεδο 722, ενώ επισήμανε ότι «δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αντιδράσεις από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας για τη λειτουργία του κέντρου».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Συντονιστικό, ο συνολικός αριθμός των προσφύγων-μεταναστών στη χώρα φτάνει τις 52.147.

Πάνω από 5.000 άνθρωποι παραμένουν στον Πειραιά και λίγο πάνω από 11.000 στην Ειδομένη.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet