Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου
Κοινωνία

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου

Κατά εκατοντάδες αποβιβάζονται οι πρόσφυγες στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, λίγες ώρες πριν την πρώτη επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Ανεβάζουν έτσι στα ύψη τον αριθμό όσων βρίσκονται εκεί υπό περιορισμό ή κυκλοφορούν ελεύθεροι, όπως στην περίπτωση της Χίου.

Μόνο το τελευταίο 48ωρο, από το πρωί της Παρασκευής μέχρι και τις 9 το πρωί της Κυριακής, στη Λέσβο έφτασαν 766 πρόσφυγες, ενώ άλλοι 122 αποβιβάστηκαν αργότερα σήμερα.

Στη Χίο αποβιβάστηκαν 385 πρόσφυγες, ενώ το πρωί της Κυριακής, παρά τους ανέμους, έφτασαν άλλοι 78.

Χαμηλά παραμένουν οι αφίξεις μόνο στη Σάμο, όπου το τελευταίο 48ωρο έφτασαν μόλις 31 πρόσφυγες.

Αν και έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την 20ή Μαρτίου, οπότε και άρχισε η πρόσφατη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας που διέπει τη μετακίνηση των προσφύγων από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα, η Αστυνομία δίνει ακόμα εναπομείναντες με το παλιό καθεστώς, που όμως κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται. Επίσημα, η ΕΛ.ΑΣ. δίνει 488 πρόσφυγες στη Λέσβο, 219 στη Σάμο, καθώς και 24 στη Χίο, όπου μέχρι την Παρασκευή δηλώνονταν ότι δεν έχει μείνει κανείς.

Υπό περιορισμό στα hot spots των τριών νησιών, καθώς μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 20ή Μαρτίου, παραμένουν στη Μόρια της Λέσβου 3.340 και στη Σάμο 249.

Στο hot spot της Χίου θα έπρεπε να βρίσκονται 2.045. Μετά όμως τη διαφυγή περίπου 800 ατόμων προς το λιμάνι την Παρασκευή, κανείς δεν ξέρει πού ακριβώς βρίσκονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Στο hot spot παραμένουν υπό περιφρούρηση από μεγάλη αστυνομική δύναμη περίπου 1.500 πρόσφυγες. Άλλοι 300 είναι στο λιμάνι και περίπου 300 έχουν μετακινηθεί και διαμένουν στον ανοικτό καταυλισμό του δήμου στη Σούδα, στην πόλη της Χίου.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί πλέον στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου είναι ότι την τελευταία εβδομάδα στο λιμάνι της Μυτιλήνης συχνός είναι ο εντοπισμός προσφύγων που προσπαθούν να επιβιβαστούν στα πλοία της γραμμής για τον Πειραιά κρυμμένοι μέσα σε φορτηγά και νταλίκες. Πριν από κάθε απόπλου τα στελέχη του Λιμενικού εντοπίζουν από πέντε έως και δέκα πρόσφυγες που κατόπιν κρατούνται για να επαναπροωθηθούν.

Στη Χίο, μαζικές, περισσότερες από 300, ήταν την Κυριακή οι αιτήσεις που υπέβαλαν πρόσφυγες για την παροχή ασύλου, με τη συνδρομή ομάδας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και μεταφραστών, που τους εξηγούσαν τη διαδικασία.

Την ίδια ώρα, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι επισκευές στο κατεστραμμένο hot spot του νησιού, στη ΒΙΑΛ. Ο δε χώρος πρόσδεσης των επιβατηγών πλοίων στο λιμάνι παραμένει υπό κατάληψη από ομάδες προσφύγων που διεκδικούν να μεταφερθούν στον Πειραιά. Τα δρομολόγια της γραμμής για Πειραιά και Μυτιλήνη για όλη την επόμενη εβδομάδα προγραμματίστηκαν να εκτελούνται μέσω του λιμανιού των Μεστών, ενώ ήδη προγραμματίστηκαν και σχετικά δρομολόγια λεωφορείων των ΚΤΕΛ.

Στο μεταξύ, έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε για το βράδυ της Κυριακής στη Χίο η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, ώστε να εκτιμηθεί η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται με τους πρόσφυγες στο νησί.

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet