Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει η πρωτοβάθμια περίθαλψη στην Ελλάδα
Κοινωνία

Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει η πρωτοβάθμια περίθαλψη στην Ελλάδα

Στοιχεία που υποδεικνύουν κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας παρουσιάστηκαν στο 1ο Ιατρικό Συνέδριο Επαγγελματικής Πρακτικής που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Στους περισσότερους δήμους δεν υπάρχουν βασικές ιατρικές ειδικότητες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να εξαναγκάζονται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν τον γιατρό που χρειάζονται.

Ο ΙΣΑ κάνει λόγο για εικόνα διάλυσης και εγκατάλειψης των Κέντρων Υγείας και των Μονάδων του ΠΕΔΥ σε όλη τη χώρα, καθώς:

  • Σε 29 δήμους, δεν υπάρχει κανένας ειδικευμένος γιατρός στο Δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ).
  • Χωρίς παιδίατρο έχουν μείνει περισσότεροι από 62 δήμοι σε όλη τη χώρα.
  • 107 δήμοι δεν έχουν γυναικολόγο.
  • Σε 136 δήμους δεν υπάρχει καρδιολόγος.
  • Στα περισσότερα νησιά δεν υπάρχει κανένας ειδικευμένος γιατρός.

«Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει μείνει ακάλυπτο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Στους περισσότερους Δήμους δεν υπάρχουν βασικές ιατρικές ειδικότητες και οι κάτοικοι είναι εγκαταλελειμμένοι στο έλεος του Θεού. Σε πολλές περιοχές οι ασθενείς εξαναγκάζονται να αλλάξουν πόλη και να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν τον γιατρό που χρειάζονται. Στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει τεράστιες ευθύνες για τη διάλυση του συστήματος ΠΦΥ. Πρόσφατα παρουσίασε ένα σχέδιο το οποίο αποτελεί “ασκήσεις επί χάρτου” και δεν έχει καμιά ρεαλιστική εφαρμογή, ενώ δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να επιλύσει», τόνισε στην κεντρική ομιλία του ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Πηγή: in.gr/ Μαίρη Μπιμπή/ health.in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet