Πλοίο με εκατοντάδες πρόσφυγες βυθίστηκε νότια της Κρήτης
Κοινωνία

Πλοίο με εκατοντάδες πρόσφυγες βυθίστηκε νότια της Κρήτης

Νέα τραγωδία με νεκρούς πρόσφυγες σε ναυάγιο σκάφους που σημειώθηκε στα νότια της Κρήτης σε διεθνή ύδατα. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί τέσσερις νεκροί και έχουν διασωθεί 340 άτομα, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ), εκτιμάται ότι περισσότεροι από 700 πρόσφυγες μετέβαιναν στο ξύλινο πλοιάριο που είχε προορισμό την Ιταλία. Πληροφορίες από την ελληνική Ακτοφυλακή αναφέρουν ότι οι επιβαίνοντες είναι τουλάχιστον 400 ή 500, χωρίς να μπορεί να επιβεβαιώσει τον αριθμό αυτό.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που κινδυνεύει θα μπορούσε να είναι εκατοντάδες» είπε εκπρόσωπος της ελληνικής Ακτοφυλακής στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Υπάρχουν άνθρωποι στο νερό, τα πλοία που κινούνται στην περιοχή έχουν ρίξει σωσίβια και κινούνται για να σώσουν τους μετανάστες» τόνισε η εκπρόσωπος.

Τεράστια επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη για την διάσωση των προσφύγων.

Οι διασωθέντες δεν θα παραμείνουν στην Ελλάδα, αλλά επιβιβάστηκαν σε άλλα πλοία με προορισμό την Ιταλία, την Αίγυπτο, τη Μάλτα και την Τουρκία.

Το σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι πρόσφυγες, ένα 25μετρο ξύλινο αλιευτικό, είναι μισοβυθισμένο.

Η επιχείρηση λαμβάνει χώρα στη θαλάσσια περιοχή 75 ναυτικών μιλίων νότια των Καλών Λιμένων στην Κρήτη σε περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης της Αιγύπτου.

Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επικρατούν βόρειοι άνεμοι έντασης 4-5 μποφόρ.

Αρχικά για το ναυάγιο ενημερώθηκε η ιταλική ακτοφυλακή και στη συνέχεια το ελληνικό Λιμενικό Σώμα. Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν πέντε παραπλέοντα σκάφη, ενώ σπεύδει ένα ακόμη, καθώς και πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, σκάφος του Λιμενικού, αεροσκάφος του Λιμενικού, δύο ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι πρόσφυγες πιθανόν να είχαν ξεκινήσει από τη βόρεια Αφρική με προορισμό την Ιταλία.

Για το περιστατικό τηρείται διαρκώς ενήμερος ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, ενώ ο Αρχηγός  Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. αντιναύαρχος Λ.Σ Ράπτης Σταμάτιος εποπτεύει την όλη επιχείρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα πάνω από 220 πρόσφυγες έχουν αφιχθεί στην Κρήτη.

Μετά το σφράγισμα του Αιγαίου, τα κυκλώματα διακινούν πρόσφυγες και μετανάστες στη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο, κυρίως προς Ιταλία, με αποτέλεσμα κάποια σκάφη να καταλήγουν στην Κρήτη, όπου όμως δεν υπάρχει καμία προετοιμασία, πρόβλεψη και υποδομή.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet