Με πρόσφυγες & εθελοντές συναντήθηκε στη Λέσβο ο γ.γ. ΟΗΕ
Κοινωνία

Με πρόσφυγες & εθελοντές συναντήθηκε στη Λέσβο ο γ.γ. ΟΗΕ

Η Λέσβος είναι το νησί της ειρήνης και η θάλασσά σας είναι θάλασσα αλληλεγγύης δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν από τη Λέσβο, την οποία επισκέφθηκε μετά την Αθήνα, και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προς τις ελληνικές αρχές, τις τοπικές αρχές, τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τους πολίτες του νησιού.

Τον γ.γ. του ΟΗΕ συνόδευε στη Λέσβο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ο οποίος ανέφερε πως ο Μπαν Γκι-Μουν συμφώνησε για το δίκαιο επιμερισμό της φιλοξενίας προσφύγων στην Ευρώπη, ένα θέμα που θα τεθεί στη σύνοδο για το μεταναστευτικό που θα πραγματοποιηθεί κατά την επόμενη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ επισκέφθηκε το Κέντρο Κράτησης της Μόριας και τον προσφυγικό καταυλισμό στο Καρά Τεπέ.

Ο Μπαν Γκι-Μουν είχε επίσης συνάντηση με πέντε από τους άγνωστους μικρούς «ήρωες» του Αιγαίου, τους προσκόπους  που υποδέχθηκαν τον Γενικό Γραμματέα στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στο νησί. Ο γ.γ. του ΟΗΕ φόρεσε το προσκοπικό μαντήλι που του χάρισαν και τους κάλεσε δίπλα του στο δείπνο.

Εδώ και τρία χρόνια, οι Πρόσκοποι στη Λέσβο, παράλληλα με την υλοποίηση του τακτικού τους προσκοπικού προγράμματος συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις ροές προσφύγων στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερα τους τελευταίους 15 μήνες με την άφιξη περισσοτέρων από 800.000 ανθρώπων στο νησί τα ανήλικα μέλη της Κίνησης μαζί με τα ενήλικα στελέχη βοήθησαν αθόρυβα παντού. Πιστοί στην υπόσχεση τους, αλλά και στις παραδόσεις τους, στέκονται δίπλα στους πρόσφυγες.

«Η Ελλάδα είναι άξια θαυμασμού και χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη από την διεθνή κοινότητα. Δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί μόνη της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού» τόνισε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή με τον Αλέξη Τσίπρα.

Καλωσορίζοντάς τον στη Λέσβο, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιανά Καλογήρου, είπε: «Σας καλωσορίζω στη Λέσβο και εύχομαι κατά τη διάρκεια της παραμονής σας οι συνομιλίες να είναι παραγωγικές και να συμβάλλουν στη διαχείριση του μεγάλου και πρωτόγνωρου προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος και στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιβαρύνσεων που έχουν δεχθεί οι κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου».

Η περιφερειάρχης προσέφερε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ένα δώρο συμβολισμού, ένα ομοίωμα πλοιαρίου που βρέθηκε σε ανασκαφή τάφου στο Αρχοντίκι Ψαρών.

Νωρίτερα ο Μπαν Γκι – Μουν είχε συναντηθεί στην Αθήνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό για τη γενναιοδωρία που επέδειξε στο προσφυγικό.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet