«Κόφτης» ΕΟΠΥΥ σε σωτήρια για την υγεία μας φάρμακα
Κοινωνία

«Κόφτης» ΕΟΠΥΥ σε σωτήρια για την υγεία μας φάρμακα

Πολλά νέα φάρμακα, περιλαμβανομένων και βιολογικών παραγόντων, έχουν πια στη «φαρέτρα» τους οι πνευμονολόγοι, τα οποία παρέχουν καλά θεραπευτικά αποτελέσματα με λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες. Ωστόσο, στην Ελλάδα ο ΕΟΠΥΥ στερεί από εκατοντάδες ασθενείς την πρόσβαση σε σωτήρια για τη ζωή τους φάρμακα, με κύριο κριτήριο το οικονομικό κόστος.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 25ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο (23-26 Ιουνίου, Αθήνα), ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφερόμενος στα θεραπευτικά επιτεύγματα των τελευταίων ετών στην Πνευμονολογία, έθιξε και τη «λογιστική τακτική» του ΕΟΠΥΥ να αποκλείει ομάδες ασθενών από την πρόσβαση σε φάρμακα λόγω κόστους.

«Πολλα από τα νέα φάρμακα είναι όντως ακριβά, αλλά μακροπρόθεσμα μειώνουν το κόστος νοσηλείας και τα έμμεσα κόστη για το κράτος» εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Κληθείς να δώσει περισσότερες λεπτομέριες επί του θέματος, ο γενικός γραμματέας της ΕΠΕ ανέφερε το παράδειγμα της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης, που στην Ελλάδα αφορά περίπου 200-250 διαγνωσμένους ασθενείς. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι οι αδιάγνωστοι και αυτοί που δεν λαμβάνουν θεραπεία, μπορεί να ανεβάζουν τον αριθμό των πασχόντων στους 600.

Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση είναι ένα θανατηφόρο νόσημα, με θνητότητα μεγαλύτερη ακόμη και από αυτήν του καρκίνου του πνεύμονα.

«Ο ΕΟΠΥΥ ενώ είχε ζητήσει την επιστημονική άποψη της ΕΠΕ για τα κριτήρια συνταγογράφησης των φαρμάκων για τις πνευμονικές παθήσεις, πράγματα και το οποίο κάναμε μέσω τριών επιστολών, εν τέλει προχώρησε στην έκδοση εντελώς αντίθετων συνταγογραφικών οδηγιών, με αυθαίρετους περιορισμούς στην πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα» εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ με βασικό γνώμονα το θεραπευτικό κόστος (το οποίο εκτιμάται στα 1.300 ευρώ ανά μήνα για κάθε πάσχοντα από ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση), αγνοώντας την άποψη της ΕΠΕ και των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών, δεν καλύπτει την θεραπεία με τα δύο εγκεκριμένα φάρμακα σε περίπου 50 από τους συνολικά 250 πάσχοντες που λαμβάνουν θεραπεία στη χώρα μας.

Στην περίπτωση του ενός σκευάσματος, το οποίο έχει ένδειξη για ήπια έως μέτρια μορφή της νόσου, ο ΕΟΠΥΥ αποκλείει ασθενείς με ηπιότερη μορφή της πάθησης, καθώς και άλλους με τη βαρύτερη μορφή της, παρά το γεγονός ότι η έγκαιρη λήψη αγωγής μπορεί να ωφελήσει σημαντικά, καθώς καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου, ενώ βελτιώνει σημαντικά και την ποιότητα της ζωής τους.

Στην περίπτωση του δεύτερου σκευάσματος, ο Οργανισμός ζητά τη διενέργεια ειδικών αιματολογικών εξετάσεων, προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο κάλυψης του κόστους της θεραπείας, ενώ σε καμιά επιστημονική μελέτη δεν τεκμηριώνεται η αναγκαιότητά τους.

«Οι επιτροπές του ΕΟΠΥΥ, παρά το γεγονός ότι απαρτίζονται και από γιατρούς, δυστυχώς, με αυθαίρετα κριτήρια στερούν από τους ασθενείς σωτήριες για την υγεία τους θεραπείες» τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Πηγή: in.gr/Μαίρη Μπιμπή

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet